Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané lívance milují všichni. Tyhle vynikají i bleskurychlou přípravou.
Zdroj: Toprecepty.cz

Když se doma rozvoní čerstvě usmažené lívanečky, hned je atmosféra příjemnější. Chcete-li potěšit své miláčky, k svačině nebo k víkendové snídani, tyhle rychlé lívance vás nadchnou. Nepotřebují kynout, nadýchané jsou díky kypřicímu prášku, a tak potřebují i rychle opéct. Nejvíc času tak strávíte přemýšlením, s čím si je dát.

Rychlé lívance

Kdo by nemiloval lívance? Často nás ale od jejich přípravy odradí představa kynutí těsta a dlouhého čekání. Dobrou zprávou je, že existuje i jednodušší varianta – nekynuté lívance, které zvládneme připravit během několika minut. Místo droždí použijeme kypřicí prášek a těsto nemusí kynout a díky hrnkovému rozpisu nemusíme sahat po váze.

Výsledek mile překvapí: nadýchané a jemné lívanečky, které voní po čerstvě upečeném těstě a lákají k okamžitému ochutnání. Jejich kouzlo je v univerzálnosti – můžeme je podávat jen tak posypané moučkovým cukrem, potřené marmeládou, doplněné oslazeným tvarohem, nebo si dopřát slavnostnější verzi se šlehačkou a ovocem. A gurmáni zajisté nepohrdnou ani lívanci potřenými krémovým sýrem s pažitkou a lososem.

Právě rychlost a variabilita dělají z nekynutých lívanců ideální volbu pro chvíle, kdy máme chuť na něco sladkého, ale nechceme trávit hodiny v kuchyni. Ať už jde o víkendovou snídani, odpolední mlsání, nebo rychlou dobrotu pro nečekanou návštěvu, lívance bez kynutí se vždy postarají o úspěch.

Praktické vychytávky pro nekynuté lívance

  • Kulatý tvar bez námahy
    Pokud chceme mít všechny lívance stejné, je řešením lívanečník. Další variantou jsou kovové kroužky na volská oka nebo silikonové formičky. Stačí je položit na pánev a nalít do nich těsto.
  • Správná pánev
    Nejvhodnější na lívance je pánev s nepřilnavým povrchem nebo litinová, která drží teplo. Díky tomu se lívance krásně a rovnoměrně propečou.
  • Méně tuku, méně starostí
    Aby lívance nebyly příliš mastné, stačí potřít pánev olejem nebo máslem pomocí mašlovačky či papírového ubrousku – kapka oleje vydrží na několik kousků.
  • Kdy obracet lívance
    Lívance se pečou při mírné teplotě. Čas na obrácení lívance poznáme podle bublinek na povrchu těsta. Jakmile začnou praskat, je čas je obrátit. Díky tomu budou propečené, ale uvnitř stále nadýchané.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak na rychlé lívance

Na těsto na 4 porce potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, 1 sáček kypřicího prášku, 4 lžíce cukru krupice, 2 vejce, 1 hrnek mléka a 2 lžíce oleje. Na smažení: rostlinný olej nebo máslo. Na dozdobení: marmeláda, šlehačka a oslazený tvaroh.
Jak na to?

  1. Všechny suroviny na těsto dobře promíchejte. Vznikne hladké, hustější těsto
  2. Lívanečník nebo pánev vymažte olejem nebo máslem (viz tip nahoře) a rozehřejte je středním stupni.
  3. Do rozehřátého lívanečníku nebo pánve dejte vždy lžíci těsta a rozetřete ho do kulatého tvaru. Tvořte malé lívanečky, při pečení dost nabydou. 
  4. Lívanečky smažte pozvolna na mírném stupni dozlatova z obou stran.
  5. Hotové lívanečky dozdobte marmeládou, šlehačkou nebo oslazeným tvarohem. 

Náš tip: Připravte si výborné extra rychlé lívance podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli