Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny jogurtové lívance
Zdroj: Unsplash, A Ely

Lívance patří k základům české kuchyně a pokud se vám nechce připravovat ty klasické kynuté, máme pro vás jednodušší recept. Babiččiny jogurtové lívance se rozplývají na jazyku a hotové jsou za chvilku. Skvělé jsou s ovocem, marmeládou i jen tak posypané skořicovým cukrem.

Báječná snídaně snadno a rychle

Receptů, které jsou vyzkoušené, osvědčené a jejich příprava nezabere moc času, není nikdy dost. A tento na úžasně nadýchané jogurtové babiččiny lívance k nim rozhodně patří.

Pokud rádi vaříte s dětmi, neváhejte je k jejich chystání přibrat. I ty malé si mohou stoupnout na stoličku a míchat, bude je to bavit. Suroviny určitě najdete v lednici, takže dokonalá snídaně může být hotová během chviličky.

Jak připravit jogurtové lívance?

Ta příprava je tak snadná, že se do nich může pustit i ten, kdo nikdy nevařil. Stačí si vzít větší mísu, do ní nasypat cca 300 g hladké mouky, přidat 1 kelímek (200 ml) poctivého smetanového jogurtu, 280 ml plnotučného mléka, ½ prášku do pečiva a špetku soli.

Vše vymíchejte metlou do hladka a nechte chvilku odstát, aby se těsto hezky spojilo. Pokud vydržíte počkat 20 minut, bude to úplně skvělé, ale začít smažit můžete i dřív, lívance budou dobré i tak.

Smažit můžete v lívanečníku či na pánvi, jen odolejte pokušení dávat příliš mnoho oleje. Na kvalitní a dobře rozpálené pánvi se lívance prakticky nepřilepují a nemusíte pak přebytečný omastek odsávat ubrousky.

S čím jsou lívance nejlepší?

Klasické lívance se vždy nejčastěji mazaly marmeládou. Pokud máte doma dobrou domácí, nic proti tomu, ale s ovocem jsou ještě lepší. Využít můžete sezónní čerstvé, tedy třeba banány, jablka nebo pomeranče, ale jsou i sofistikovanější kombinace.

Skvělý je například flambovaný ananas, nebo rozvar z mraženého ovoce, například malin nebo borůvek. Pro milovníky slaných chutí tu máme i tip na báječnou jednoduchou pomazánku z čerstvého sýra, která se na lívancích jen rozplývá.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více