Sladká pudinková omeleta je nadýchaná jako obláček. Lehoučkou dobrotu vylepší čerstvé ovoce, přípravu zvládne i začátečník
20. 8. 2024 Vaření
Omelety, palačinky a lívance jsou vynikající snídaní pro líná víkendová rána nebo rychlou večeří pro ty, kteří mají i večer chuť na sladké. Pokud si potrpíte na ty báječně nadýchané, omelety vás nadchnou asi nejvíc. A když je vylepšíte navíc pudinkem, budou se přímo rozplývat na jazyku.
Omeleta na sladko
Omelety jsou oblíbeným snídaňovým pokrmem, který se častěji připravuje ve slané verzi, stejně tak dobrá je ale i ta sladká. Na první pohled se podobají palačinkám, jde zkrátka také o placky smažené na pánvi, na rozdíl od palačinek ale v omeletách dominují vajíčka a v pravých omeletách by dokonce vůbec ani neměla být mouka. Nyní však existuje i spousta receptů, v nichž mouka figuruje.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta musí být nadýchaná
Pravá omeleta je vlastně takovou alternativou k míchaným vajíčkům. Měla by být krásně nadýchaná, vláčná a na povrchu dozlatova a dokřupava opečená. Připravuje se proto z našlehaných vajec, což platí i pro omeletu s moukou. Tu lze ovšem v receptu částečně nahradit i pudinkem, respektive pudinkovým práškem, což konzistenci omelety jen prospěje.
Základem pudinkových prášků je totiž škrob, který se běžně přidává do různých těst, např. na bábovku, aby vám místo „dusivky“ vznikl vláčnější moučník. A stejně jako on v těstě funguje i pudinkový prášek.
Mohlo by vás zajímat
Díky pudinku krásně vláčná
Předností pudinkové omelety je to, že je velmi snadná na přípravu. Kouzlo její vynikající chuti spočívá právě v přidání pudinkového prášku, který vylepší nejen její konzistenci, navíc ji obohatí o své příchutě. Pudink je lepší vybrat kvalitnější s kukuřičným škrobem, jeho příchuť pak záleží na vaší chuti. Nejlepší je poměrně neutrální vanilkový, ale klidně můžete sáhnout i po kakaovém.
Jednoduchá příprava bez vážení
Hlavním předpokladem nadýchanosti omelety je pak dobře vyšlehat vajíčka – nejlépe žloutky a bílky zvlášť. Lehkost si navíc můžete pojistit i přidáním prášku do pečiva. Navíc na tuto omeletu nemusíte nic vážit – jednoduše dáte tolik vajec, kolik dáte lžiček cukru a kolik lžic mouky.
Navíc pak už přidáte jen jedno balení pudinkového prášku a mléko (na 3 lžíce mouky dejte 60-100 ml mléka). Pokud byste chtěli dávat i prášek do pečiva, na 1kg mouky je to cca 30 g. Celkové množství pak záleží už jen na vás.
Příprava pudinkové omelety
Pokud máte omelety nasladko v oblibě, můžete vyzkoušet třeba i tu pudinkovou. A jak tedy omeletu připravíte?
Budete potřebovat: 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžičky cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový pudinkový prášek a 100 ml mléka.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky pak ušlehejte do tuhé pěny a opatrně do ní vmíchejte cukr, mouku a prášek do pečiva. Pudinkový prášek promíchejte s mlékem a nechte zcela rozpustit. Pak jej společně s prošlehanými žloutky přidejte do připravené směsi. Opatrně promíchejte lžící.
- Směs na omeletu nalijte na rozpálenou pánev, počkejte, až trochu zhnědne, a potom ji opatrně obraťte. Omeleta jen nejlepší hned po osmažení, když je ještě teplá. Podávat ji můžete posypanou moučkovým cukrem nebo ozdobenou čerstvým ovocem a šlehačkou. Jde i o vynikající rychlý moučník pro návštěvu, pokud nemáte zrovna napečeno.
Náš tip: Klasickou jednoduchou omeletu připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více