Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgálová buchta chutná jako valašský frgál.
Zdroj: Toprecepty.cz

Okouzlily vás frgále, ale odrazuje vás kynuté těsto, jeho tvarování a složité zdobení? Upečte si frgálovou buchtu. Těsto se odměřuje na hrnky, vlijete ho do pekáče, potřete mákem, povidly a tvarohem a upečete. Je to snadné, rychlé a chuťově velice podobné valašskému frgálu.

Valašské frgále

Valašsko najdeme na nejvýchodnějším cípu Moravy, na hranicích se Slovenskem. Rozprostírá se na zalesněných kopcích, v sevřených údolích, v širokých dolinách, na táhlých stráních, loukách a v povodí řeky Vláry, Dřevnice a horní Bečvy.

Hory, lesy, vyšší polohy a jistá odlehlost definuje místní plodiny i způsob jejich zpracování. Daří se tu hrušním, slivoním, v nížinách jabloním, pěstuje se tu zelí, brambory, ječmen, žito, pohanka, chovají se ovce, kozy. Kuchyně je skromná a kreativně kombinuje místní suroviny.

Chloubou jsou však frgály. Velké koláče, o průměru 30–50 cm, z tenkého kynutého těsta potřené náplní a posypané drobenkou. Zatímco v ostatních regionech se náplně různě kombinují, tradiční frgál obsahuje pouze jednu náplň – nejčastěji hrušková povidla, švestková povidla, borůvky, tvaroh, mák či ořechy.

Tradice stará 199 let

Frgál původně označoval nepodařený koláč – zmetek, který správně nevykynul. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826 a postupně se stal poznávacím znamením Valašska.

Frgály hospodyně tradičně pekly na slavnosti – svatby, křtiny, dožínky, na Vánoce i na Velikonoce. Vedle sladkých náplní se objevovaly i náplně slané, třeba z kysaného zelí, ze zelí se škvarky, z kysaného zelí se sušenými švestkami, z řepy. A kysané zelí se používalo i nasladko. Důležité bylo vzít stejné množství náplně jako těsta.

O unikátnosti frgálu svědčí fakt, že od roku 2013 nese známku chráněného zeměpisného označení IGP, které uděluje Evropská komise.

Frgál na plechu

Tradičně se frgály pekly v pecích jako kynuté koláče vytvarované do velkého kola. Tence vyválené těsto tak tvoří základ výrazné sladké náplně, posypané křupavou drobenkou. Tu lze ještě doplnit nasekanými ořechy pro zvýšení křupavého požitku.

Podobné chuti, avšak s výrazně menším úsilím lze docílit upečením frgálové buchty na plech. Vychází z oblíbené chuti frgálu a spojuje jednoduché lité těsto s makovou, tvarohovou a povidlovou náplní. Výsledkem je lahodná, vláčná buchta plná tvarohu, povidel a máku.

Odměřování na hrnky maximálně zjednoduší a zrychlí přípravu. Odpadají starosti s kynutím, protože lité těsto se vždy rovnoměrně propeče. Pohrát si můžete se zdobením, nebo jednotlivé náplně jen naneste pomocí sáčku s ustřiženou špičkou na těsto. Nechte mezi nimi trochu volného prostoru, aby těsto mohlo při pečení vyběhnout.

Řidší náplně se částečně propojí s těstem, hustší náplně zůstanou na povrchu upečeného koláče, zvolte tedy to, co máte raději. Podle chuti je můžete posypat i drobenkou smíchanou z másla, polohrubé mouky a cukru nebo jen drcenými ořechy.

Jak připravit frgálovou buchtu na plech

Na 1 plech o velikosti zhruba 30 x 20 cm potřebujete: Na těsto: 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky a 1 sáček prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 1 sáček vanilkového pudinku. Na makovou náplň: 250 g mletého máku, asi 350 ml mléka, podle chuti 2–4 lžíce cukru. Na povidlovou náplň: 200 g povidel a 2 lžíce rumu. 

Jak na to:

  1. Začněte přípravou náplní. Na makovou svařte mletý mák s mlékem a cukrem do husté kaše. Odstavte a nechte vychladnout. Mezitím rozmíchejte povidla s rumem. Na tvarohovou náplň smíchejte všechny uvedené suroviny. 
  2. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem.
  3. Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přilijte mléko a olej a prošlehejte. Mouku prosejte navrch, přidejte prášek do pečiva a promíchejte dohladka
  4. Na připravený plech nalijte ⅔ těsta a rovnoměrně ho rozetřete. Naneste na něj rovnoměrně tvarohovou vrstvu.
  5. Do cukrářských sáčků nebo sáčků s ustřiženou špičkou dejte makovou a povidlovou náplň a naneste je na tvarohovou vrstvu cik-cak vedle sebe.
  6. Přelijte zbylým těstem tak, aby náplň byla místy vidět. 
  7. Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Pak ho vytáhněte a nechte vychladnout. Podle chuti ho můžete poprášit moučkovým cukrem. 

Náš tip: Přesný postup na frgálovou buchtu na plech ukazuje naše video. 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli