Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgále jako od maminky, přesně takové vystřihla v posledním díle soutěže MasterChef Česko 2023 sympatická Petra Kamencová. Kdyby se toho její maminka, která ji od mala učila vařit i péct, dožila, byla by jistě hodně pyšná...

Finálová jedenáctka 

V posledním díle kulinární soutěže MasterChef Česko 2023 dostalo jedenáct soutěžících za úkol udělat takový pokrm nebo dezert, jehož příprava, například včetně marinování nebo kynutí, zabere celou noc. 

Petra Kamencová si zvolila dezert, ale ne ledajaký. Vsadila na valašské frgále, které ji učila kdysi péct její maminka. Právě pro ni, ale i pro svého tatínka, tam někam nahoru do nebe, kde oba Petřini rodiče již jsou, se Petra maximálně snažila.  

Vařit mě učila maminka a jsem jí vděčná, že mě pouštěla k plotně, myslím si, že to byl hlavní důvod, že jsem získala lásku k vaření,“ svěřila se Petra v pořadu a dodala, že než maminka umřela, tak společně pekly s Petrou i jejími dětmi právě tyhle tradiční koláče, na něž si Petra chtěla vzít recept, ale už to nestihla. 

Přesto dokázala přesvědčit porotce, že nakoukáno od maminky měla i bez jejího receptu dost. „Péťo, já vám moc děkuju, tohle je naprosto božský frgál," komentoval po ochutnání Přemek Forejt a dodal, že by Petra měla "učit starý báby na Vsetíně dělat frgále". 

Pozadu nezůstal ani Radek Kašpárek. „Někdy jsou situace, kdy jsem naměkko, a to je tahle situace, protože jste odprezentovala vzpomínku na dětství, na vaši maminku a myslím, že by na vás byla maminka pyšná," komentoval jindy drsný porotce se slzami v očích a rozplakal tak i samotnou Petru, kterou tato sladká láskyplná vzpomínka vystřelila rovnou na balkon. 

Pro čtenáře webu Toprecepty.cz Petra prozradila svůj, mnohokrát vyzkoušený, a rodinou k dokonalosti vyladěný, recept. 

Recept na frgále 

Na Petřiny frgále si připravíme na těsto: 475 g hladké mouky, 212 ml plnotučného mléka, 17g droždí, 1 vejce, 1 žloutek, 120 g pískového cukru, 2,5 g soli, 50 g másla a kůru z 1 citronu. 

Postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr a uděláme do něj důlek, kam nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citrónovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy. Nakonec zapracujeme máslo, nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme vykynout. Mezitím se pustíme do náplní.

Na makovou náplň budeme potřebovat: 400 g mletého máku, 400 ml mléka, krupicový cukr dle chuti (cca 4 lžíce), 1 svitek skořice, 2 lžíce rumu Tuzemák, 2 vrchovaté lžíce povidel a 3 lžíce rozmixovaných piškotů

Mléko, mák, cukr a kousek skořici vaříme na mírném plameni cca 20 min. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty.

Na hrušková povidla si nachystáme: 4 větší hrušky, 3 lžíce třtinového cukru, 3 kytičky badyánu, 3 celé skořice, hrst hřebíčku, 2 lžíce rumu a mleté piškoty

Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vsypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky a zbavené jádřinců (není třeba loupat). Nebojte se toho, že cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku (kupuji v Orionu) a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme rum a necháme opět trochu vydusit, vyjmeme koření a náplň rozmixujeme. Přidáme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.

Na tvarohovou náplň si připravíme: 2 tvarohy v alobalu, kůru z 1 většího citronu, 1 vanilkový lusk a 2 vanilkové cukry, 1 lžíci rumu, trochu mléka a mleté piškoty.

Smícháme všechny suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňte na tu citronovou kůru, ta je tam skvělá!

Na drobenku si připravíme: 1 máslo, 250 g krupicového cukru a 500 g polohrubé mouky. Vše ručně smícháme v hrudkovitou drobenku.

Dokončení: Zatímco jsme dělali náplně, těsto mezitím vykynulo. Tvoříme z něj bochánky každý á 200 g, vyválíme každý na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy nebo na plech, vyložený pečicím papírem.

Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo nakombinujeme. Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horkovzdušné troubě (kde můžeme péci klidně 2 najednou) na 170 stupňů cca 20 min. Necháme vychladnout a chladné pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem – poměr záleží na vás. 

Petra Kamencová o sobě s nadsázkou říká, že žije pro to, aby jedla. Nejí pro to, aby žila. Miluje vaření a vše kolem jídla a proto se rozhodla plnit si své sny v této oblasti.

Soutěž Masterchef ji v tom hodně posunula a když nedávno vařila s ostatními soutěžícími live v Brně před narvaným náměstím, došlo jí, že tohle je absolutně její svět, ve kterém se cítí skvěle. Kombinace vaření, pódia a live cooking show je jedním ze směrů, kam se chce vydat a dokonce už se jí rodí v hlavě nápad na televizní pořad.

Tak Petru sledujte, ať už na jejím nově založeném You tube kanálu, či na Instagramu. Najdete tam nejen recepty a vaření, ale také tipy na suroviny, kde je koupit, kde se dobře najíst a tak dále. 

Na fotky z Petřina dětství s rodiči i ze soutěže MasterChef Česko se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Petra z MasterChef Česko 2023

Ukázat 10 fotografií

Jednoduché frgály pro začátečníky můžete zkusit i podle našeho video receptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více