Hit dětství: V oblíbeném českém rizotu je rýže sypká, maso vepřové a nesmí chybět hrášek a strouhaný sýr
10. 9. 2025 Vaření
Klasické české rizoto s vepřovým masem a sterilovaným hráškem je ukázkou, že v jednoduchosti je síla. Rýže, maso, zelenina a sýr se spojí v lahodný, sytý pokrm, který potěší v každém ročním období.
Není rizoto jako rizoto
Rizoto patří mezi jídla, která mají ve střední Evropě své pevné místo v běžném jídelníčku. Jen málokdo v zahraničí ale tuší, že když se u nás řekne „rizoto“, ve skutečnosti tím myslíme něco docela jiného než v Itálii nebo na Balkáně. Podobný název tak označuje tři různé přístupy k jednomu pokrmu – české rizoto, srbské rižoto a italské risotto.
Základem srbské verze je rýže podušená spolu se zeleninou a výraznějším kořením. Typická je paprika, rajčata a někdy i pálivé ingredience, které jídlu dodají balkánský charakter. Může být s masem i vegetariánské. Toto rizoto je šťavnatější než česká verze, ale ne tak krémové jako v Itálii.
Pravé italské risotto je kapitola sama pro sebe. Používá se do něj speciální kulatozrnná rýže (nejčastěji Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano), která má vysoký obsah škrobu. Ten se uvolňuje postupně během pozvolného přilévání a odvařování vývaru a vytváří typickou krémovou konzistenci. Do základu se často přidává víno, na závěr máslo a parmazán – díky tomu je risotto sametové, jemné a zároveň výrazné a plné chuti.
Mohlo by vás zajímat
Klasické české rizoto
České rizoto obvykle připravujeme z běžné dlouhozrnné rýže, kterou uvaříme předem. Poté ji smícháme s opečeným masem (většinou kuřecím nebo vepřovým), cibulkou, mrkví, hráškem či jinou zeleninou a většina z nás nedá dopustit na pořádný posyp strouhaným tvrdým sýrem.
Oblíbená je i zapečená verze v troubě, zasypaná strouhaným eidamem. Výsledkem je vždy spíše sypký pokrm, který obvykle podáváme na talíři v hromádce. Kouzlo tohoto pokrmu je v rychlosti přípravy, snadnosti a chutném zužitkování zbylého masa či rýže.
České rizoto chutná lehce nasládle díky podušení masa a zeleniny. Podává se proto často s pikantní či kyselou nakládanou zeleninou, ať už jsou to okurky, nebo feferonky, cibulky či zeleninová směs.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit klasické české rizoto s vepřovým a hráškem
Na klasické české rizoto budete potřebovat: 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 250 g rýže, 400 g vepřového masa (plecko, kýta), 1 lžičku mleté papriky, 500 ml vývaru, 200 g mraženého hrášku, 1 mrkev, sůl, pepř, drcený kmín, 100 g strouhaného eidamu a olej na vytření misky. K podávání: sterilovaná okurka, cibulky a zelenina dle chuti.
Jak na to?
-
Maso nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte maso, osolte, opepřete, posypte kmínem a paprikou a orestujte dozlatova. Pak vmíchejte nakrájenou mrkev. Vše zalijte vývarem a duste do změknutí alespoň 30 minut.
- Rýži uvařte podle návodu v osolené vodě. K dušenému masu přidejte hrášek a prohřejte ho. Pak vmíchejte uvařenou a slitou rýži a podle potřeby dochuťte solí.
- Mističku vytřete olejem a upěchujte do ní jednu porci rizota. Vyklopte ji na talíř. Nebo rizoto servírujte naběračkou, kterou vytvoříte úhledný kopeček. Posypte strouhaným sýrem a doplňte sterilovanou zeleninou dle chuti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více