Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Minilangoše z jogurtového těsta můžete připravit třeba jako rychlou večeři.
Zdroj: Toprecepty

Nadýchaný langoš potřený česnekem a posypaný sýrem je lákadlem pro většinu z nás. Když ovšem není po ruce stánek s touto pochutinou, od domácí přípravy nás často zrazuje zdlouhavější příprava kynutého těsta. Proč si však skvělou maďarskou klasiku neudělat rychle, přitom stejně lahodně, pomocí jogurtového těsta?

Rychlost přípravy

Klasické kynuté těsto se neobejde bez droždí a času na kynutí. Jogurtová varianta naopak stojí na jednoduchém spojení hladké mouky, bílého jogurtu, prášku do pečiva a špetky soli. Největší předností je tak bezesporu časová úspora. Celý proces od smíchání surovin po první sousto tak může trvat sotva půl hodiny.

Odpadají tak desítky minut čekání, což z jogurtových langošů dělá ideální volbu pro neplánované vaření. Další výhodou je snadná příprava – těsto se povede i méně zkušeným kuchařům, kteří nemají jistotu při práci s droždím. Navíc se obejdete bez složitého hlídání teploty a podmínek kynutí.

Jak se těsto liší

I když by se mohlo zdát, že nekynuté těsto nějak ošidí výsledek, není tomu tak, jogurt totiž dodá langošům vláčnost a jemnost. Výsledkem je tenká placka, která se na povrchu krásně nafoukne a zezlátne, zatímco uvnitř zůstane perfektně měkká.

Oproti kynutým langošům mohou být jogurtové kousky o něco méně vzdušné, zato obsahují více bílkovin a nezatěžují tolik žaludek. 

Jogurtové langoše také umožňují lépe kontrolovat množství, které připravíte. Zatímco kynuté těsto je výhodnější dělat ve větším objemu, jogurtovou verzi snadno zaděláte jen na pár kousků podle aktuální potřeby.

Příprava je hračka

Jogurtové langoše se smaží v dostatečném množství oleje, podobně jako ty kynuté. Pokud se chcete vyhnout použití tuku, můžete langoše upéct v troubě. Těsto se tvaruje do kulatých placek, které by neměly být příliš silné, aby se stihly dobře prosmažit. Výhodou jogurtového těsta je jeho snadná manipulace – nelepí tolik a při smažení si drží tvar. Pokud chcete, aby langoše nebyly příliš mastné, doporučuje se nechat je krátce okapat na papírové utěrce.

Pak už se můžete pustit do servírování, ke kterému pochopitelně patří i správná kombinace ingrediencí, které na langoš přijdou. Tradičním spojením je potření česnekovou vodou a posypání strouhaným sýrem. Jogurtové langoše si ale díky své jemné chuti rozumí i s modernějšími variacemi.

Možnosti zdobení

Můžete je potřít zakysanou smetanou a posypat čerstvými bylinkami, použít místo sýra jemnou mozzarellu nebo sáhnout po pikantních omáčkách. Dobře funguje i potření rajčatovým základem a doplnění šunkou či zeleninou, čímž se langoš promění v rychlou večeři na způsob pizzy.

Zajímavou možností je také sladká varianta – potřít langoš domácí marmeládou nebo čokoládovým krémem. Jogurtové těsto má univerzální charakter a dokáže se bez problému přizpůsobit i netradičnímu pojetí.

Langoše z jogurtového těsta

Na přípravu lahodných langošů budete potřebovat

Jak na to?

  1. Jogurt, mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte, vypracujte těsto, které dáte do uzavíratelné misky na 30 minut do lednice.
  2. Potom těsto vyválejte, vykrojte kolečka (třeba skleničkou) a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 8 minut dorůžova.  
  4. Upečené potřete například olejem s rozetřeným česnekem, potom kečupem nebo a posypte sýrem. 

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit klasické langoše z kynutého těsta.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli