Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro pohoštění: Jednohubky s česnekovou pomazánkou, z krekrů nebo kolečka okurky jsou rychlé a levné
Zdroj: Toprecepty

Když přijde návštěva nečekaně nebo chystáme oslavu na poslední chvíli, jednohubky nás málokdy zklamou. Tradiční jednohubky zvládneme připravit během chvíle z běžných surovin a snadno je obměníme podle toho, co máme právě doma.

Tradiční jednohubky

Stačí jeden větší tác, pár základních surovin a během chvilky máme připravené pohoštění, které vypadá slavnostně, a každý si mezi ním najde tu svou dobrotu a hezky si ji vychutná. Tradiční jednohubky patří k rodinným oslavám, Silvestru i narozeninám, ale i k nenadálým návštěvám. Tyto drobné kousky tolik milujeme pro jejich jednoduchost a možnost různých snadných variant.

Na první pohled možná působí nenápadně, ale když se správně zkombinuje pečivo, pomazánka, sýr, uzenina, ovoce nebo zelenina, vznikne pestrá a lákavá podívaná. Přesně tak, jak to vidíme i na slavnostně naaranžovaném tácu plném různých variant v úvodním obrázku.

Jednohubky s mandarinkou a česnekovou pomazánkou

Jednohubky s mandarinkou mizí z talíře rychle. Tato varianta zaujme hned na první pohled. Jako základ můžeme zvolit obyčejný bílý, případně celozrnný, rohlík. 

Na něj natřeme vrstvu česnekové pomazánky podle její síly a navrch jednohubku ozdobíme dílkem šťavnaté mandarinky. Spojením pikantní pomazánky a sladkého ovoce získáváme výborné sousto, které krásně kontrastuje k masovým a sýrovým jednohubkám.

Náš tip: Připravte si vynikající česnekovou pomazánku

Jednohubky s cherry rajčátkem a avokádovou pomazánkou

Varianta s avokádovou pomazánkou se může hezky vyjímat nejen na kolečku rohlíku, ale také na kolečku slané sušenky. Šťavnatá a výživná jednohubka je korunována polovinou cherry rajčátka.

Rajčátko nám dodá šťavnatost a lehkou kyselinku, která hezky doplní chuť avokáda s vajíčkem a kořením. Tyto jednohubky jsou velmi dekorativní a lákají už na první pohled.

Náš tip: Přichystejte si avokádovou pomazánku.

Salámové růžičky se sýrovou pomazánkou a okurkou

Salám stočený do tvaru růžičky používáme tehdy, když chceme, aby jednohubky působily slavnostně a chuťově výrazně. Jako základ můžeme na kolečko pečiva tence natřít pomazánkové máslo a vedle růžičky dáme lžičkou nebo zdobičkou trochu sýrové pomazánky. 

Výhodou je nejen výrazná chuť, ale i velmi efektní vzhled. Stočený salám působí upraveně a slavnostně bez složité přípravy. 

Náš tip: Připravte si vynikající sýrovou pomazánku.

Dekorativní loďka se sýrem místo plachty

Tvrdý sýr (eidam, cheddar) nakrájíme na trojúhelníčky a napíchneme ho na párátko. Vznikne z toho efektní stěžeň s plachtou, ale také se nám bude jednohubka dobře konzumovat.

Stěžeň zapíchneme do kolečka pečiva potřeného pomazánkovým máslem. Tam, kde nebude plachta ze sýru, můžeme dát trochu tvarohové pomazánky a na ni položit kousek červené papriky, aby byla loďka přitažlivější a šťavnatější. 

Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku rozhudu.

Večírky a oslavy

Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Jednohubky s plátkem okurky a krémem

Zeleninovou variantu zařazujeme tehdy, když chceme nabídku odlehčit. Jako základ použijeme kolečko okurky a na ni můžeme dát bylinkové i sýrové krémy. Tyto jednohubky působí svěže nejen chutí, ale i vzhledem a často po nich sáhneme ve chvíli, kdy už máme pocit, že jsme snědli dost těžších variant.

Když hodně spěcháme, jen sáhneme po výborné lučině a navrchu ji ozdobíme kousíčkem červené papriky. Hotovo. A návštěva může přijít. 

Náš tip: Velmi jednoduché jsou také slané jednohubky z listového těsta. Připravte si je podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli