Retro pohoštění: Jednohubky s česnekovou pomazánkou, z krekrů nebo kolečka okurky jsou rychlé a levné
11. 12. 2025 Vaření
Když přijde návštěva nečekaně nebo chystáme oslavu na poslední chvíli, jednohubky nás málokdy zklamou. Tradiční jednohubky zvládneme připravit během chvíle z běžných surovin a snadno je obměníme podle toho, co máme právě doma.
Tradiční jednohubky
Stačí jeden větší tác, pár základních surovin a během chvilky máme připravené pohoštění, které vypadá slavnostně, a každý si mezi ním najde tu svou dobrotu a hezky si ji vychutná. Tradiční jednohubky patří k rodinným oslavám, Silvestru i narozeninám, ale i k nenadálým návštěvám. Tyto drobné kousky tolik milujeme pro jejich jednoduchost a možnost různých snadných variant.
Na první pohled možná působí nenápadně, ale když se správně zkombinuje pečivo, pomazánka, sýr, uzenina, ovoce nebo zelenina, vznikne pestrá a lákavá podívaná. Přesně tak, jak to vidíme i na slavnostně naaranžovaném tácu plném různých variant v úvodním obrázku.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubky s mandarinkou a česnekovou pomazánkou
Jednohubky s mandarinkou mizí z talíře rychle. Tato varianta zaujme hned na první pohled. Jako základ můžeme zvolit obyčejný bílý, případně celozrnný, rohlík.
Na něj natřeme vrstvu česnekové pomazánky podle její síly a navrch jednohubku ozdobíme dílkem šťavnaté mandarinky. Spojením pikantní pomazánky a sladkého ovoce získáváme výborné sousto, které krásně kontrastuje k masovým a sýrovým jednohubkám.
Náš tip: Připravte si vynikající česnekovou pomazánku.
Jednohubky s cherry rajčátkem a avokádovou pomazánkou
Varianta s avokádovou pomazánkou se může hezky vyjímat nejen na kolečku rohlíku, ale také na kolečku slané sušenky. Šťavnatá a výživná jednohubka je korunována polovinou cherry rajčátka.
Rajčátko nám dodá šťavnatost a lehkou kyselinku, která hezky doplní chuť avokáda s vajíčkem a kořením. Tyto jednohubky jsou velmi dekorativní a lákají už na první pohled.
Náš tip: Přichystejte si avokádovou pomazánku.
Salámové růžičky se sýrovou pomazánkou a okurkou
Salám stočený do tvaru růžičky používáme tehdy, když chceme, aby jednohubky působily slavnostně a chuťově výrazně. Jako základ můžeme na kolečko pečiva tence natřít pomazánkové máslo a vedle růžičky dáme lžičkou nebo zdobičkou trochu sýrové pomazánky.
Výhodou je nejen výrazná chuť, ale i velmi efektní vzhled. Stočený salám působí upraveně a slavnostně bez složité přípravy.
Náš tip: Připravte si vynikající sýrovou pomazánku.
Dekorativní loďka se sýrem místo plachty
Tvrdý sýr (eidam, cheddar) nakrájíme na trojúhelníčky a napíchneme ho na párátko. Vznikne z toho efektní stěžeň s plachtou, ale také se nám bude jednohubka dobře konzumovat.
Stěžeň zapíchneme do kolečka pečiva potřeného pomazánkovým máslem. Tam, kde nebude plachta ze sýru, můžeme dát trochu tvarohové pomazánky a na ni položit kousek červené papriky, aby byla loďka přitažlivější a šťavnatější.
Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku rozhudu.
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…
Jednohubky s plátkem okurky a krémem
Zeleninovou variantu zařazujeme tehdy, když chceme nabídku odlehčit. Jako základ použijeme kolečko okurky a na ni můžeme dát bylinkové i sýrové krémy. Tyto jednohubky působí svěže nejen chutí, ale i vzhledem a často po nich sáhneme ve chvíli, kdy už máme pocit, že jsme snědli dost těžších variant.
Když hodně spěcháme, jen sáhneme po výborné lučině a navrchu ji ozdobíme kousíčkem červené papriky. Hotovo. A návštěva může přijít.
Náš tip: Velmi jednoduché jsou také slané jednohubky z listového těsta. Připravte si je podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více