Sýrová pomazánka podle ČSN: Za pár korun lze připravit rychlou a jednoduchou večeři i báječné pohoštění na oslavu
30. 9. 2024 Vaření
Pomazánky jsou jednou z nejrychlejších a nejlevnějších variant, jak vyřešit studenou večeři, ale i pohoštění na rodinnou oslavu. Důležité je, aby jejich příprava nezabrala moc času a dokázal je vytvořit každý. Pomazánky, které se vyráběly podle státních norem takové byly, včetně té sýrové.
Jednoduchá a chutná
Sýrová pomazánka patří mezi ty nejzákladnější a zároveň nejjednodušší na přípravu. Navíc není třeba používat žádné zvláštní ingredience, zkrátka sáhnete do lednice a ze zbytků vytvoříte chutné jídlo, jehož základem je tvaroh a tavený sýr, tedy suroviny, které má doma snad každý.
Mohlo by vás zajímat
Náhrada surovin
Když byste doma neměli tvaroh, můžete použít některou z jeho alternativ. První z nich je ricotta, která má podobnou konzistenci a jemnou chuť, další možností je mascarpone, které je také velmi krémové. Můžete použít i cottage, rozmixovaný do hladka. Pokud se rozhodnete pro „light“ verzi můžete zvolit bílý řecký jogurt, nebo skyr, islandský mléčný výrobek podobný jogurtu s vysokým obsahem bílkovin.
Nahradit se dá i tavený sýr, a to například Lučinou, žervé, jemně nastrouhaným eidamem nebo goudou či krémovým sýrem.
Originál je nejlevnější
Pokud ovšem budete chtít vytvořit skutečně levnou pomazánku, sázka na tu podle receptu ČSN se určitě vyplatí. Jak uvádí normovací kniha, můžete se těšit na: „Jemnou, dobře vyšlehanou pomazánku z tvarohu, másla a sýru, s drobnými částečkami pažitky. Konzistence je lehká, dobře roztíratelná. Vůně a chuť příjemná, jemnější.“
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Sýrová pomazánka podle norem
Na přípravu kilogramu populární pomazánky budete potřebovat: 270 g měkkého tvarohu, 418 g taveného sýra, 120 másla, 10 g soli, 180 mléka a 10 g pažitky.
Jak na to?
- Tvaroh a tavený sýr jemně prolisujte, přidejte máslo a sůl a vše dobře vyšlehejte.
- Při šlehání postupně přilévejte mléko a šlehejte tak dlouho, až je pomazánka lehká a jemná.
- Do hotové pomazánky zamíchejte nadrobno nakrájenou pažitku.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu sýrovou pomazánku na topinky:
Zdroj informací:
wikipedia.org - ČSN
ipac.svkkl.cz - Československá státní norma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ricotta – italská sýrová specialita skvěle nahradí tvaroh či mascarpone. Hodí se do omáček i na přípravu dezertů
Recepty na tři speciality z Oktoberfestu: Sýrová pomazánka obatzda, sýrové špecle i bramborový salát chutnají skvěle
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Těstoviny s karamelizovanou cibulkou a pikantně nasládlou krémovou omáčkou připravíte téměř bez práce
Pažitka je výborná v tvarohové pomazánce, ale skvěle dochutí i bylinkové máslo
Farmářské trhy v Praze lákají i na podzim: Kilo brambor je k mání už za 15 Kč, u řeky si dáte skvělé topinky, na Jiřáku kafe