Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z uzené makrely je snadná na přípravu, má skvělou a výraznou chuť, přitom ji vyrobíte jen za pár korun
Zdroj: Toprecepty.cz

Historie uzené makrely sahá daleko do minulosti, kdy lidé hledali způsoby, jak konzervovat potraviny. V současnosti takto upravenou rybu používáme do mnoha pokrmů, například se z ní dá udělat velmi chutná pomazánka, jejíž příprava nezabere téměř žádný čas.

Zdravá a oblíbená

Uzení bylo jednou z nejstarších metod konzervace, protože kouř obsahuje chemikálie, které působí jako konzervanty a zabraňují růstu bakterií. Makrela byla již v minulosti oblíbenou a téměř ideální surovinou pro uzení, protože má vysoký obsah oleje.

Uzená makrela je populární v mnoha kulturách po celém světě. V Evropě, zejména ve Skandinávii a v Británii, se makrela užívala po staletí a je stále populární díky své výrazné chuti a zdravotním přínosům. Uzená makrela je totiž bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a oběhový systém.

Dva druhy uzení

K uzení makrely se často používají různé druhy dřeva, jako jsou buk, dub nebo ovocné dřevo, což rybě dodává jedinečnou chuť. Makrela může být uzena dvěma způsoby, horkým nebo studeným. Horké uzení se provádí při vyšších teplotách a kromě chuti a konzervace také rybu uvaří, zatímco studené uzení probíhá při nižších teplotách a trvá déle, čímž se dosahuje jemnější chuti a textury.

Způsoby použití v kuchyni

Uzená makrela se používá v různých pokrmech a je možné ji podávat za studena i teplou. Jedná se o oblíbenou ingredienci v salátech, sendvičích a předkrmech. Může být také servírována s chlebem nebo toastem jako jednoduchý, ale výživný oběd. V některých zemích se uzená makrela používá v tradičních pokrmech, jako jsou například skandinávské smørrebrød (otevřené sendviče).

Makrelu lze také kombinovat s těstovinami, smíchat s bramborovým salátem nebo ji využít jako hlavní složku v rybích koláčích nebo pate. Uzená makrela je též populární v některých asijských kuchyních, kde se objevuje v různých rýžových a nudlových pokrmech. U nás se velmi často používá při výrobě skvělé pomazánky.

Pomazánka z uzené makrely

Na přípravu skvělé pomazánky budete potřebovat: 250 g uzené makrely, 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 lžíce majonézy, 1 střední cibuli, 40 g másla, 40 g strouhaného eidamu, 1 nakládanou okurku, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Makrelu zbavte kůže a kostí, maso dejte do mísy.
  2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a povolené máslo, vše pečlivě promíchejte.
  3. Do mísy přidejte strouhaný sýr, majonézu, hořčici a nadrobno nakrájenou okurku. Osolte, opepřete a znovu promíchejte.
  4. Hotovou pomazánku dejte vychladit do lednice a poté podávejte na čerstvém pečivu.
Náš tip: Skvělou rybí pomazánku si můžete vyrobit i ze sardinek podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více