Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové maso připravuje většina českých domácností. Víte však o něm dost?
Zdroj: Toprecepty

Vepřové maso patří k pilířům české kuchyně a jen málokterá rodina ho do svého jídelníčku nezařazuje. Každý má přeci rád řízek, segedínský guláš nebo třeba výpečky. Pokud chcete zjistit, jak dobře znáte jeho různé podoby v českých jídlech, můžete si své znalosti ověřit v našem kvízu.

Užitečné maso

Česká kuchyně je pevně spjata s vepřovým masem, které se v tuzemsku těší dlouhodobě největší oblibě. Historicky hrálo významnou roli na vesnicích i ve městech, protože prase bylo pro hospodáře zdrojem masa, tuku i dalších surovin na zpracování do zásoby. Z jedné zabijačky bylo možné získat nejen čerstvé pečínky, ale i uzeniny, střívka na jelita a klobásy, škvarky nebo sádlo, které se používalo v každodenním vaření.

Mnoho variací

Vepřové maso je všestranné a nabízí širokou škálu chutí, konzistencí a možností použití podle toho, z jaké části zvířete pochází. Zatímco jemné partie se hodí na rychlou úpravu, tužší či tučnější vyžadují delší vaření nebo pečení, aby ukázaly, jakou nádheru dokáží na talíři vyčarovat.

Díky této rozmanitosti se vepřové maso objevuje v celé řadě českých receptů, od slavnostních jídel až po prosté domácí klasiky. Oblíbenost posiluje i fakt, že se vepřové maso dobře kombinuje s dalšími typicky českými surovinami, jako je zelí, brambory, švestky nebo různé druhy knedlíků.

Maso se uplatňuje v polévkách, omáčkách i v podobě pečených specialit. Ve spojení s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a kořením dokáže nabídnout výrazné chutě, které se staly symbolem tradiční české kuchyně. 

Kolik toho víte?

Vztah Čechů k vepřovému masu je tedy jednoznačně pozitivní. Ať už máte rádi jednoduché domácí pokrmy, nebo se necháváte zlákat slavnostními specialitami, jedno je jisté – vepřové maso hraje v našich domácnostech i restauracích a hospodách stále velkou roli. Pokud chcete zjistit, jak dobře se orientujete v jednotlivých druzích a jejich použití, pusťte se do našeho kvízu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli