Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový guláš: Aby byl krásně šťavnatý, je nejdůležitější správný poměr masa a cibule, hospodský říz mu dodá paprika
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Toto oblíbené jídlo se vaří v hospodách a patří mezi ta, která strávníci vyhledávají. Guláš z vepřového masa je navíc dřív hotový než ten hovězí. A jak ho správně připravit, aby chutnal jako v hospodě?

Vepřový guláš

Máte chuť na pořádné klasické jídlo? Jako jedno z prvních vás určitě napadne guláš. Ačkoliv se správně připravuje z hovězího masa, jeho variant je nespočet. Můžeme si pro změnu uvařit třeba vepřový. Ať už si připravíme kteroukoliv variantu, platí dvě hlavní zásady: dostatek cibule a dostatek správně přidané papriky. Výborný vepřový guláš může mít různé podoby díky drobným změnám. Ke guláši se výborně hodí nejen houskový knedlík, vařené brambory, ale také třeba dobrý chléb. Na vepřový guláš by také měla přijít hrstička na kolečka nakrájené cibule

Důležité kroky k přípravě nejlepšího vepřového guláše

Aby byl výsledek vynikající, je třeba při přípravě vepřového guláše provést několik základních kroků.

1. Dostatečné množství cibule. Doporučuje se stejné množství cibule a masa. Cibule přispěje k lepší chuti i k zahuštění guláše. 

2. Důkladné pomalé osmažení cibule. Cibule musí být osmažena dohněda. Přitom má být hezky zkaramelizovaná, ale ne spálená. Sporák je třeba nastavit na střední až nižší plamen. Tento krok trvá zhruba čtvrt hodiny. 

3. Dobré opečení masa. Na guláš se z vepřového masa výborně hodí krkovice, případně plecko. Maso se přidává do hrnce s cibulí. Nejdřív pustí šťávu, kterou necháme vydusit. Pak se teprve maso začne opékat a měnit barvu.

4. Přidání papriky. Když je dostatečně opečené (to poznáme podle nazlátlé barvy), přidáme mletou papriku, zamícháme a hned směs zalijeme vývarem/vodou. Paprika je totiž velmi náchylná na spálení a šťáva by zhořkla.

5. Zahuštění vepřového guláše. Po změknutí masa guláš zahustíme. Čím zahustit guláš? Nemusí to nutně být obvyklá hladká mouka rozkvedlaná v malém množství vody. Variantou je najemno nastrouhaná moučnatá brambora (varný typ C), ale také třeba nastrouhaný chleba (takhle výborně využijete starší chléb). Zapomenout nelze ani na pořádnou dávku cibule, kterou jsme do guláše dali a která také pokrm zahustí.  

6. Dochucení vepřového guláše. Do guláše většinou patří porce rozemnuté majoránky. Pak už záleží na tom, jak moc máme rádi pikantní jídla. Guláš může mít "pořádné grády", tedy být hodně pálivý. V tom případě můžeme spolu se sladkou paprikou přidat k masu pálivou papriku. Později pak můžeme přikrájet trošku chilli papričky nebo feferonky.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Vepřový guláš i v rychlejší verzi

Na přípravu vepřového guláše budete potřebovat: 1 kg vepřového masa (nejlépe plec), 1 kg cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce hořčice, 200 g rajčatového protlaku, mletý pepř, kmín, sladká paprika, pálivá paprika (volitelné), feferonky nebo chilli (volitelné), sádlo a sůl, voda nebo vývar, na zahuštění starší chléb, jíšku nebo záklechtku.

Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte ji nadrobno. Do hrnce s dvojitým dnem dejte sádlo, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Pomalu a za občasného míchání ji osmažte dohněda. Maso nakrájejte na kostky, osolte ho a prudce orestuje v hrnci s cibulí. Když je maso dozlatova, přidejte papriku, mletý pepř, špetku mletého kmínu, prolisovaný česnek a případně trochu mleté pálivé papriky. Přidejte rajský protlak a hořčici a šťávu vyduste. Zalijte troškou vody nebo bujónu tak, aby se zakrylo maso. Pokud chcete, můžete přidat i pokrájené feferonky nebo chilli papričky. Chcete-li vaření urychlit, dejte vše ho tlakového hrnce a vařte asi 20 minut doměkka. Vaření v klasickém hrnci bude cca o 20-30 minut delší. Guláš podle potřeby zahustěte nastrouhaným chlebem, jíškou nebo záklechtkou a nechce ještě pár minut provařit.

Vyzkoušet můžete i hospodský guláš podle ČSN.

Náš tip: Přichystejte si pravý vepřový guláš podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více