Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká čína je pokrm, který zasáhl nejen naše domácnosti, ale i některé restaurace. Do jedné takové se v pořadu Ano, šéfe! vydal Zdeněk Pohlreich a nakonec ji dokonce ocenil hvězdičkou. Do mladoboleslavského podniku Asie jsme se vypravili i my, abychom zjistili, proč se jedná o zdejší fenomén a jestli můžeme souhlasit se Šéfovým hodnocením.

Jiná asijská kuchyně

Restaurace Asie je v Mladé Boleslavi opravdu vyhlášená. Aby ne, když zde funguje už od roku 1971 a patří tak nepochybně do zlatého fondu českých asijských restaurací. Stejně jako v těch několika dalších, které u nás ještě přežívají, zde najdete všechno, co si pamatujete z doby, kdy nebylo vietnamské bistro na každém druhém rohu.

Ani dnes ovšem nečekejte, že v Asii najdete stejnou nabídku a především chuť, kterou znáte z těchto podniků. Tady se totiž dlouhé roky vaří populární „česká čína“, která může pro někoho mít s tou původní pramálo společného.

Na druhou stranu jsme na tento způsob úpravy „po asijsku“ zvyklí desetiletí a stále ho máme rádi. Vzhledem k tomu, že máme s mladoboleslavskou restaurací dlouholeté zkušenosti, víme, co zde můžeme očekávat. Pro místní jde o kultovní podnik, jezdí sem lidé z celého středočeského kraje, navíc mnohdy jde o generační místo, do něhož jsme i my jezdili už jako děti na rodinné oslavy a nyní sem rádi zavítáme znovu a znovu.

Poslední zkušenost

Protože jsme zde ovšem téměř rok nebyli a naposled nás jídlo trochu zklamalo, doufáme, že si tentokrát dáme něco o poznání lepšího. Kromě nás je v restauraci před šestou hodinou jen osm dalších zákazníků, takže je vidět, že problém malé návštěvnosti ve večerních hodinách stále podnik trápí.

„Když se točilo Ano, šéfe, tak tady bylo narváno pořád,“ vysvětluje nám servírka, když se zmíníme o pořadu Zdeňka Pohlreicha. Ještěže obědy podle vyjádření majitele frčí.

Výběr široký, ceny přívětivé

Než si stačíme prohlédnout interiér, který sice známe, ale hledáme, zda se něco po natáčení nezměnilo, už je u nás sympatická a usměvavá servírka. Vybráno máme už z domova, takže rovnou objednáváme.

Před hlavním jídlem vyzkoušíme polévku s masem, vejcem a černými houbami za 85 Kč a zelný salát za 65 korun. Následuje Šuei-Ču-Žou za 240 Kč a Kung Pao s mandlemi za 210 Kč, obojí s vařenou rýží za 45 Kč. Dezert si ještě vybereme později, ale oči se nám v jídelním lístku zabodly do poháru Karamel za 75 Kč, takže vlastně už máme také jasno. K pití dvě coly bez cukru, každá za 55 Kč za 0,33 lahvičku a máme vše, po čem jsme toužili.

Z menu si však vybere úplně každý. Kromě klasických jídel zde mají třeba Thajské kari s kuřetem a krevetami za 275 Kč, Maso pěti vůní za 235 Kč, Asijské chilli za 275 Kč, Pekingskou kachnu za 255 Kč, Vepřová játra s mandlemi za 185 Kč nebo Vaječné nudle po čínsku za 195 Kč (kompletní jídelní lístek najdete v naší fotogalerii pod článkem). 

Retro nemusí být kýč

Při čekání na první chody oceňujeme čistotu v podniku, který sice vypadá jak z fotografie z 80. let, ale rozhodně se v těchto letech nezasekl. O mnoha restauracích se říká, že mají atmosféru, ale tenhle vás rovnou vrátí v čase.

Výzdoba odpovídá českým čínským restauracím minulosti, nealkoholické nápoje zde dostanete do skleničky na víno a povoskovaný ubrus vás ujistí, že pokud něco rozlijete, určitě z toho nebude žádná ostuda. Kdo by si však myslel, že to je výtka, pletl by se. Právě tyto detaily totiž vytváří skvělý první dojem, jaký na vás Asie udělá.

Interiér, jeho výzdoba a nabídka v jídelním lístku jdou navíc ruku v ruce s pokrmy, které zde servírují. O tom nás přesvědčuje hned polévka i salát, které dostáváme s přáním dobré chuti na stůl. Vychucený vývar i salát se sladkokyselou zálivkou nás navnadí na hlavní pokrmy. Ty dostáváme krátce poté, přivezené na stylovém vozíčku

Jak tu chutná

Kung Pao s mandlemi je sice v jídelním lístku označené jako středně ostré, ale první, co ucítíme je sladkost. Příjemná, medová. V takto ochucené omáčce, které Pohlreich ve stylu zdejšího kuchyňského personálu říká „zácuc“, je pálivost cítit jen lehce a vlastně až po dojedení celé porce. Maso, vybrali jsme si vepřové, je krásně měkké a šťavnaté, mandlemi kuchař nešetřil a rýže se perfektně sype. Na rozdíl od Šuei-Ču-Žou, ve kterém je pórek a zelí, zde zelenina chybí.

Dle zdejší receptury to tak však má být a upřímně řečeno, už tak výborné jídlo by asi nijak nepozdvihla. Trochu pálivější „švejšužu“ také snese přísnější měřítko, a tak je nám už jasné, že se od naší poslední návštěvy věci změnily k lepšímu. Alespoň nám to tak podle chuti všeho, co jsme vyzkoušeli, přijde. 

Jako sladkou tečku si neodpustíme zmiňovaný Pohár Karamel, což je podle očekávání vanilková zmrzlina se slazenou šlehačkou ze spreje, tekutým karamelem a nezapomenutelnou trubičkou, zapíchnutou nahoře.

Přichází předposlední návrat do minulosti, protože i sklenice, ve které je pohár servírován, připomíná tvarem sklářské skvosty z dob před listopadem ´89. Když navíc při placení musíme vyndat hotovost, odcházíme s pocitem, že návrat sem v nás vždycky vzbudí nostalgickou náladu.

Měl Pohlreich pravdu?

Atmosféra a pocit návratu do dětství však není tím hlavním důvodem, proč se vyplatí do Mladé Boleslavi, konkrétně do Retro Restaurace Asie vyrazit. Především jde o cestu za chutným jídlem za dobrou cenu. Pro milovníky asijských bister, kde si dáte M3 s rýží do krabičky, to však moc není. Nemuselo by jim tu totiž chutnat.

Tady si totiž zakládají na české číně, kterou si tak rádi připravujeme doma a pořád nemůžeme přijít na to, jak se dělá ta vynikající omáčka, kterou uměli ve vyhlášené asijské restauraci v pražské Vodičkově ulici, nebo právě v mladoboleslavské Asii. Suma sumárum, sem Pohlreichova hvězdička rozhodně patří a určitě by nevadily ani dvě. 

Jak vypadá interiér i jídlo v restauraci Asie, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Restaurace Asie v Mladé Boleslavi

Ukázat 26 fotografií

Náš tip: Výbornou kuřecí čínu si můžete připravit podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku