Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte Havelské ořechy? Tato sladká specialita připomíná vanilkové rohlíčky, protože je z podobně křehkého ořechového těsta a voní po vanilce. Je ale snazší na přípravu a při ochutnání se doslova rozplývá na jazyku.  

Jedno Havelské posvícení

Havelské posvícení souviselo se svátkem svatého Havla, který připadal na 16. října. Od ostatních posvícení, jejichž termín se odvíjel od svátku světce, jemuž byl zasvěcen kostel v té určité obci, se slavilo vždy na třetí říjnovou neděli, tedy první neděli po svatém Havlu

Toto datum stanovil sám císař Josef II., kterému připadalo, že lidé těch posvícení mají nějak moc. Aby měli víc času na práci, stanovil jim tedy jen toto jedno. Nicméně lidé se veselili dál na svá původní posvícení a navíc přijali za své i to od císaře, jemuž se pak začalo říkat císařské.

Na některých místech se slaví dodnes, vyhlášené je například to v Radotíně, kde se koná odnepaměti kvůli nedalekému kostelu svatého Havla na Zbraslavi. Letos proběhne již tento víkend 11.–12. října 2025

Postupně se posvícení začala spojovat hlavně s koncem sklizně, a vznikla tak jeho lidová a světská podoba. Posvícením se na podzim oslavovalo zakončení zemědělského roku, tedy sklizeň úrody. A protože v tu dobu bylo dostatek surovin, pořádaly se hostiny, na něž se připravovaly nejen různé masové pečínky s knedlíkem a zelím, ale hlavně se pekla spousta koláčů, buchet a dalších sladkých dobrot.

To platilo samozřejmě i pro posvícení Havelské, k němuž patřily určité speciální moučníky a pečivo. Kromě klasických koláčů se pekly i malé zdobené koláčky hnětynky nebo drobné cukroví s lískovými oříšky známé jako havelské ořechy.

Jak už jsme psali v úvodu, havelské ořechy v chuti připomínají křehké vanilkové rohlíčky. A když je obalíte v moučkovém cukru ochuceném vanilkovým cukrem, je to úplná pohádka. 

Pokud rádi dodržujete staré zvyky a tradice a říkáte si, že by stálo za to oslavit Havelské posvícení nějak stylově, nebo prostě chcete vyzkoušet nějakou novou cukrovinku, tyto ořechy jsou ideální volbou.  A jak je připravíte? 

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků, 60 g moučkového cukru, 180 g másla, 2 žloutky. Na obalení si připravte: moučkový cukr a vanilkový cukr. 

  1. Plech vyložte pečicím papírem a oříšky nastrouhejte nahrubo. Můžete je předem opražit, aby měly intenzivnější chuť. 
  2. Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte oříšky, nakrájené máslo a žloutky, a vypracujte těsto.
  3. Z těsta tvarujte malé, stejně velké kuličky, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe.
  4. Ořechy pečte v troubě předehřáté na 180 °C do světle růžova.
  5. V misce smíchejte cukr s vanilkovým cukrem. V této směsi pak upečené ještě horké kuličky obalujte. 

Zdroje informací: Praha16.eu, Zakrasnejsivimperk.cz, Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli