Posvícenské hnětýnky: Jednoduché koláčky z lineckého těsta voní vanilkou a potěší každou návštěvu
24. 10. 2024 Vaření
Na posvícení se za starých časů pekly nejen koláče, buchty, vdolky a další pečivo z kynutého těsta, ale také speciální cukroví známé jako hnětýnky. Drobné koláčky můžete snadno udělat z lineckého těsta, hlavní půvab spočívá v jejich zdobení.
Posvícenské cukroví
Hnětýnky jsou pečivo, které se v současnosti spojuje hlavně s Havelským posvícením, jež se slaví vždy v říjnu, v neděli po svátku svatého Havla. Pekly se ale i při příležitosti jiných posvícení a poutí, jichž se na podzim konala spousta. Původně šlo o slavnost připomínající posvěcení kostela, která posléze přerostla spíš v lidovou veselici, během níž se vzájemně navštěvovaly rodiny a připravovala se spousta dobrot.
Posvícení se obvykle konala na podzim, kdy se slavilo ukončení zemědělského roku a sklizeň úrody. Zabíjely se proto husy a kachny a připravovaly se hostiny, na nichž samozřejmě nesměly chybět ani různé moučníky.
Mohlo by vás zajímat
Hnětýnka či mětýnka?
Na posvícení se pekly hlavně koláče různých tvarů a velikostí s různými náplněmi, jedním z typických moučníků pak byly také tzv. hnětýnky nebo také mětýnky či netynky. Pečivo mívalo mnoho podob.
Původně byly mětýnky spíš jen obyčejné placky, třeba na Plzeňsku šlo o kynuté koláče s makovou náplní, v okolí Kouřimi se jako mětýnka označoval jakýsi závin z kynutého těsta, do něhož se dávalo obvykle více náplní – povidlová, maková, tvarohová i ořechová.
Různé podoby hnětýnek
Hnětýnky se ovšem nejvíc spojovaly s oblastí jižních Čech a dodnes se v mnoha jihočeských obcích pořádají soutěže o nejkrásnější hnětýnku. Pro hnětýnky je typické hlavně krásné nazdobení.
Za starých časů je mladé dívky dávaly u tancovačky svým milým jako důkaz lásky, proto se snažily je opravdu co nejkrásněji ozdobit, aby ukázaly své schopnosti a um. Většinou na nich proto byly symboly lásky jako ptáčci, srdíčka či různé další přírodní motivy.
Hnětýnky z křehkého těsta
Původně se hnětýnky dělávaly kynuté a zdobily se ozdobami z těsta, sušeným ovocem nebo mandlemi. Hnětýnky se však mohou dělat i z těsta piškotového. V tom případě se pečou v formičkách ve tvaru košíčků nebo báboviček, které se vyklopí a zdobí se jejich spodní část. Takové hnětýnky pak mají podobu malých dortíčků.
Později se začaly hnětýnky péct také z hutnějšího křehkého nebo lineckého těsta a mají spíš podobu jakýchsi sušenek (většinou silnějších). Z vypracovaného a odleželého těsta se vykrajují obvykle květinky, ale i kolečka, srdíčka nebo jiné tvary. Tyto hnětýnky jsou dnes nejčastější a dokonce se prodávají speciální vykrajovátka přímo na hnětýnky.
Jak se zdobily hnětýnky?
I zdobení současných hnětýnek je jiné. Dortíčky či sušenky se totiž obvykle přelévají čokoládovou tmavou nebo světlou polevou, případně jednoduchou cukrovou či rumovou polevou.
Následně se pak zdobí kontrastní čokoládovou polevou a hlavně různými cukrovými ozdobami – kytičkami, lístečky, perličkami, případně kandovaným ovocem nebo i želé bonbony nebo lentilkami. Takové hnětýnky pak vypadají jako malá cukrářská umělecká díla.
Recept na jihočeské hnětýnky
Hnětýnky není nutné dělat jen na posvícení. Sladké pečivo se hodí i jako pohoštění pro jakoukoliv sváteční příležitost. Pokud vás tedy láká si tyto malé nazdobené koláčky udělat, zkuste to třeba podle tohoto jihočeského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku, případně citronovou kůru, 1 lžíci rumu, čokoládovou polevu a cukrové ozdoby.
- Povolené máslo utřete se žloutky a cukrem do světlé pěny. Přidejte semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr, rum, mouku se špetkou soli a případně trochu citronové kůry a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu nebo klidně do druhého dne odležet. Pak je přeneste na vál a rozválejte na silnější vál.
- Z těsta vykrajovátky vykrajujte kolečka, kytičky či jiné tvary, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Hotové hnětýnky pak přelijte čokoládovou polevou a ozdobte cukrovým zdobením.
Na různé podoby jihočeských hnětýnek se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Na posvícení se pekly i různé druhy koláčů. Vyzkoušet můžete třeba i tyto vázané nekynuté podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Znáte sakrajdu? Dokonalý perníkový závin s povidly můžete využít i místo cukroví!
Uvařili jste letos velkou várku povidel a nevíte,… Číst více
Staročeská sakrajda: Perníkový závin voní po povidlech a oříšcích a nakrájený se dá využít i jako výborné cukroví
V některých rodinách se na Vánoce peče jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kecané koláče na Havelské posvícení voní máslem a rumem a díky několika náplním chutnají skvěle
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Havelské posvícení provoní ořechové cukroví. Staročeský recept je snadný a připomene nám kuchyni babiček
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny
Holka u plotny peče: Moravské dvojctihodné koláčky bucláčky jsou plněné tvarohem a povidly a krásně voní rumem
Posvícenské hnětýnky: Jednoduché koláčky z lineckého těsta voní vanilkou a potěší každou návštěvu