Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři
Posvícení připadá na neděli po svátku svatého Havla. Je plné veselí a hlavně lahodných pokrmů jako je pečená husa, kuře a tradiční koláče. Nabídneme vám několik receptů, ať můžete posvícení jaksepatří prožít a vychutnat.
Havelské posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Označuje se často jako výroční pouť, ale na rozdíl od pouti je posvícení událost světská se vším veselím, zábavou a průvody. Oslavy se konají 3. říjnovou neděli, nebo-li po svátku Havla 16. října. Jsou plné slavnostních fanfár a také tradičního jídla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Posvícenské menu
V době posvícení bylo všeho dostatek. Sklidila se úroda, z ovoce se vyrobila zavařená povidla, byl dostatek obilovin a zvěře. Býval to tedy jeden z neojblíbenějších svátků, svátek hojnosti. Kdybychom následovali tradici, posvícenský den by byl v tomto duchu:
- Základem dne je snídaně. Tradičně se připravovala jahelná kaše. Příprava je jednoduchá - jáhly uvaříme v mléce, vmícháme rozinky, skořici a můžeme zasypat ovocem či mandlemi. Jáhly nám dodají energii a dlouhodobý pocit sytosti.
- Na oběd se tradičně chystal kaldoun, jehož základem jsou droby, nebo polévka s knedlíčky. Nejčastěji se připravoval kaldoun husí.
- Zlatým hřebem tabule bude jistě posvícenská husa, kachna, nebo posvícenské kuře. Servírovalo se společně se zelím, které k posvícení patří. Když došlo maso, jedlo se zelí s chlebem.
- Jako sladkou tečku určitě oceníme posvícenské koláče. Poctivé kynuté, a s oblíbenou náplní, ať už s tvarohovou, povidlovou nebo makovou.
- Máme pro vás ještě jeden bonus navíc, posvícenské ořechy. Jsou to jednoduché, rychlé a hlavně velmi chutné malé koláčky z ořechů, másla, cukru a mouky.
Inspirujte se videoreceptem na pečenou husu s křupavou kůrkou a majoránkou. Podáváme ji s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recept na vaječný koňak podle Josefa Maršálka: Voní po vanilce a mandlích, je krásně hladký a chutná fantasticky
Vánoce s dokonalým vínem: Jaké víno vybrat ke kaprovi a dalším svátečním pokrmům
Komentáře