Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na rychlý pudinkový krém na buchtičky: Voní rumem a vanilkou a připravit jej zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty

Někdo jim říká buchtičky s krémem, jiný zase se šodó. Název se šodó je trochu zavádějící, neboť u nás se buchtičky podávají právě s krémem – tím pudinkovým, vonícím rumem a vanilkou, který se krásně rozlévá po nadýchaných buchtičkách a vytváří tak neodolatelnou dobrotu. 

Oblíbené buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem patří k nejoblíbenějším jídlům školních jídelen a pro mnohé jsou takovým symbolem dětství. Děti na ně nedají dopustit a spousta lidí si na nich s radostí pochutná i v dospělosti. Malé kynuté buchtičky (tzv. dukátové) bez náplně, upečené krásně dozlatova prostě nelze nemilovat, navíc když jsou přelité lahodnou krémovou omáčkou hedvábné konzistence. 

Našlehaná vinná pěna

Právě této omáčce se někde říká šodó, to ale vypadalo úplně jinak. Název šodó je odvozen z francouzského výrazu chaudeau, jenž lze přeložit jako teplá voda. Šlo vlastně o jakousi lehounkou vinnou pěnu, jež se připravovala ze žloutků ušlehaných s cukrem a bílým vínem.

Podává se ve sklenicích jako samostatný dezert nebo jako omáčka k jiným sladkým pokrmům. Tento dezert se prý dřív ve Francii opravdu připravoval a byl tradičním svatebním pokrmem, který měla nevěsta připravit svému ženichovi na svatbu.

Šodó nebo sabayon

Podobná pěna je známá i v Německu pod názvem Weinschaumsauce (vinná pěnová omáčka), ve Francii se dnes pro tuto pěnu používá název sabayon, jenž vychází z italského zabaglione. I ve Francii se podobné krémy používají k přelévání sladkého pečiva, třeba piškotového nebo kynutých brioche. Častěji se ale volí crème anglaise, který právě připomíná náš pudinkový krém na buchtičky a zřejmě u těchto pokrmů lze hledat původ našich buchtiček s krémem, nebo chcete-li se šodó.

Z pudinkového prášku

Ať už je nazvete jakkoliv, většinou se u nás buchtičky podávají spíš s řidším pudinkovým krémem. Ten můžete stejně jako crème anglaise udělat z vajec, mléka či smetany a cukru. Úplně nejjednodušší však je krém připravený přímo z pudinkového prášku. Kromě toho, že je rychle hotový, zvládne jej i úplný začátečník. 

Na tento pudinkový krém si vystačíte je s vanilkovým pudinkovým práškem, z něhož se připravuje klasický pudink. Ten vyberte raději nějaký kvalitnější s obsahem pravé vanilky. Pokud jej nemáte, můžete vanilkovou chuť podpořit právě přidáním zrníček z vanilkového lusku nebo vanilkové esence.

Jednoduchý pudinkový krém

V případě přípravy krému na buchtičky je nutné použít více tekutiny, aby byl pudink řidší. Kromě mléka můžete přidat i trochu smetany – s ní bude krém ještě lahodnější a jemnější. Pudink je třeba během vaření důkladně promíchávat metličkou, aby se v něm nevytvořily hrudky.

Hotový krém je dobré nakonec dochutit rumem, aby měl tu správně omamnou vůni. Pokud jej podáváte dětem, je třeba krém trochu povařit, aby se vyvařil alkohol, případně lze místo rumu použít rumovou esenci. A jak tedy takový pudinkový krém připravíte? 

Budete potřebovat: 1,5 sáčku vanilkového pudinku, 1 l mléka, 6-8 lžic moučkového cukru (nebo dle chuti), dle chuti na dokončení rum  

  1. Zhruba 800 ml mléka ve vhodném kastrůlku přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a cukr a směs za stálého míchání přilijeme do horkého mléka.
  2. Promícháme, pokud chceme, dochutíme rumem (není nutné) a za stálého prošlehávání vaříme, dokud krém trochu nezhoustne. 

Náš tip: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem si můžete připravit podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: Wikipedia.org, Chefkoch.de

Recepty k tomuto článku