Houbová omáčka podle Jitky: Dokonalé podzimní jídlo voní kmínem, jemné je po smetaně a skvěle zasytí
9. 10. 2025 Vaření
Také se vždy těšíte na voňavý pokrm, který spojuje chuť lesa i domácí kuchyni? Poctivá houbová omáčka podle osvědčeného receptu potěší svou plností a skvěle se doplňuje s houskovými knedlíky. Dozvíte se i to, jaké druhy hub zvolit, do kdy je ještě sbírat a čím je nahradit, když sezóna skončí.
Poctivá houbová omáčka
Houbová omáčka patří k pokladům naší kuchyně. Vůně čerstvě nasbíraných hub, cibule a koření nám okamžitě připomene lesní procházku i rodinný oběd, při kterém se stůl provoní něčím výjimečným.
Rádi se k ní vracíme pro její typickou chuť, která tak báječně ladí s houskovým knedlíkem. Někdo si ji ale vychutnává i s vařenými bramborami. Každý z nás má možná trochu jinou představu o tom, jak má správná houbová omáčka chutnat – někdo ji má raději jemnější a krémovou, jiný zase výrazněji kořeněnou. Společné ale je, že jde o jídlo, které připravujeme z poctivých surovin.
Níže v článku najdete recept podle naší čtenářky Jitky, který byl už mnohokrát našimi čtenáři připraven a o spokojené strávníky tak není nouze. Recept byl na náš web přidán v roce 2008 a stále se těší velké oblibě.
Poradíme vám nejen to, jak omáčku uvařit, ale i to, jaké houby do ní použit a kdy je sbírat.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby se hodí do houbové omáčky a kdy je sbírat
- Jaké houby použít: zdravé pevné houby, jako jsou hřiby, kozáky, křemenáče, lišky nebo také václavky. Ideální je směs více druhů. Omáčka pak získá bohatší chuť
- Do kdy se dají sbírat houby: začátkem října se ještě dají najít pevné hřiby, i když jejich sezóna vrcholí. Chladná rána růst zpomalují, ale teplejší den může stále přinést úspěšný sběr. Se studenějšími dny se objevují podzimní houby. V omáčce je výborná třeba penízovka sametonohá.
- Konec sezóny: několik dní s celodenním mrazem růst hřibovitých hub obvykle ukončí; později se objevují už jen odolnější druhy, například strmělky či čirůvky.
- Zásoby: pokud v lese nic nenajdeme, poslouží houby sušené (výraznější chuť) nebo mražené.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Houbová omáčka
Na 5 porcí houbové omáčky podle receptu naší čtenářky Jitky potřebujete:
300 g čerstvých očištěných lesních hub, 100 g cibule, 65 g oleje, 150-200 g smetany na vaření 12%, 950 ml mléka (podle potřeby), 60 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, drcený kmín, citronovou šťávu a petrželovou nať.
Jak na to?
- Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Houby očistěte a také je drobně nakrájejte.
- V hrnci rozehřejte menší část oleje a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Pak přidejte kmín a nakrájené houby. Osolte a duste asi 10—15 minut. Pokud je třeba, přidejte na začátku lžíci vody.
- V dalším hrnci rozehřejte zbytek oleje, přisypte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
- Jíšku zalijte mlékem a smetanou a za stálého míchání přiveďte omáčku k varu a nechte ji za občasného promíchání pozvolna zhruba 20 minut provařit.
- Do omáčky přidejte podušené houby a dochuťte ji pepřem a solí. Můžete přidat i trochu citronové šťávy.
- Pokud omáčka hodně zhoustla, rozřeďte ji trochou mléka a provařte ještě asi 5 minut. Na závěr do omáčky přidejte nasekanou petrželovou nať.
- Omáčku podávejte s houskovým knedlíkem.
Náš tip: Připravte si tuto houbovou omáčku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více