Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marinovaný smažený řízek? Prešporský vás okouzlí křupavou krustou a šťavnatou chutí.
Zdroj: Toprecepty

Prešporské řízky pocházejí z Prešpurku, což je historický název dnešní Bratislavy, a představují jakousi obdobu oblíbeného vídeňského řízku. Telecí maso ovšem v tomto receptu dostane pořádné ochucení, stejně jako trojobal, který použijete.

Jaké maso použít

V původních receptech se uvádí telecí kýta, což odpovídá vídeňskému vlivu. S rozšířením pokrmu do domácích kuchyní se ale telecí postupně nahrazovalo dostupnějšími druhy masa – vepřovou kýtou nebo kuřecími prsy či stehny. Každé maso dodá řízkům jiný charakter:

  • Telecí vytvoří nejjemnější chuť a pocit svátečnějšího pokrmu.
  • Vepřová kýta přinese sytější a robustnější dojem.
  • Kuřecí prsa nabídnou rychlou a lehčí variantu vhodnou i pro ty, kteří hlídají tuky.

Maso je potřeba naklepat natenko, ale ne rozbít napadrť – řízek musí držet tvar a zároveň se dát dobře obalit.

V čem je rozdíl

Inspirace klasickým vídeňským řízkem je zjevná. Začíná a končí však u výběru telecího masa, dál už se recepty značně liší. V prešporském řízku totiž najdete maso naložené v cibuli a česneku a tím pádem perfektně ochucené ještě dřív, než ho začnete obalovat. To samé platí i o trojobalu, který také dostane péči.

Důležité obalování

Prešporský řízek se obaluje ve vylepšeném trojobalu. Nejprve maso přijde do hladké mouky, do níž přimícháte trochu pepře, poté se namočí z obou stran do vejce prošlehaného se solí a trochou mléka nebo smetany a nakonec se obalí ve strouhance z jemnějšího pečiva – ideálně z rohlíků.

Na smažení zvolte přepuštěné máslo nebo kvalitní sádlo, ne však pouze obyčejný olej nebo máslo, to by se připalovalo. Můžete také použít směs másla, sádla a oleje, funguje skvěle. Právě tuk je nositelem chuti, a pokud sáhnete po správném, rozdíl okamžitě poznáte.

Variace podle chuti

Prešporské řízky si o vyzkoušení různých verzí samy říkají. Nejen, že můžete experimentovat s druhem masa, ale pochopitelně lze přidat i vaše oblíbené koření.

Stejně tak i marináda snese vylepšení. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte k cibuli a česneku pálivou papričku. Když nechcete česnek, zkuste maso potřít před obalováním hořčicí. 

Jak připravit prešporský řízek

Na přípravu slovenské speciality pro 4 osoby budete potřebovat

  1. Z telecí kýty nakrájejte 4 plátky, rozklepejte je na co nejtenčí řízky a osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, stroužky česneku na plátky.
  2. Do mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložte pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na ně položte řízek a zakryjte další částí cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny připravené suroviny – poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek.
  3. Zakryjte mikrotenovou fólií a pořádně stlačte (můžete ji i něčím zatížit). Mísu uložte do druhého dne do lednice.
  4. Druhý den vytáhněte mísu s masem minimálně 1 hodinu před smažením. 
  5. V jednom hlubším talíři promíchejte mouku s bílým pepřem. V druhém prošlehejte vejce se smetanou. Do třetího nasypte strouhanku. 
  6. Plátky masa očistěte od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapejte citronem.
  7. V širším kastrolu rozehřejte směs sádla, oleje a másla.
  8. Plátky masa obalujte postupně v mouce, vejcích a strouhance a jeden řízek po druhém smažte v dobře rozpáleném tuku dozlatova z obou stran.
  9. Podávejte s jednoduchým bramborovým salátem, vařeným bramborem nebo kaší.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli