Jak na prešporské řízky: Šťavnatý a křehký klenot slovenské kuchyně voní česnekem a bylinkami
14. 10. 2025 Vaření
Prešporské řízky pocházejí z Prešpurku, což je historický název dnešní Bratislavy, a představují jakousi obdobu oblíbeného vídeňského řízku. Telecí maso ovšem v tomto receptu dostane pořádné ochucení, stejně jako trojobal, který použijete.
Jaké maso použít
V původních receptech se uvádí telecí kýta, což odpovídá vídeňskému vlivu. S rozšířením pokrmu do domácích kuchyní se ale telecí postupně nahrazovalo dostupnějšími druhy masa – vepřovou kýtou nebo kuřecími prsy či stehny. Každé maso dodá řízkům jiný charakter:
- Telecí vytvoří nejjemnější chuť a pocit svátečnějšího pokrmu.
- Vepřová kýta přinese sytější a robustnější dojem.
- Kuřecí prsa nabídnou rychlou a lehčí variantu vhodnou i pro ty, kteří hlídají tuky.
Maso je potřeba naklepat natenko, ale ne rozbít napadrť – řízek musí držet tvar a zároveň se dát dobře obalit.
V čem je rozdíl
Inspirace klasickým vídeňským řízkem je zjevná. Začíná a končí však u výběru telecího masa, dál už se recepty značně liší. V prešporském řízku totiž najdete maso naložené v cibuli a česneku a tím pádem perfektně ochucené ještě dřív, než ho začnete obalovat. To samé platí i o trojobalu, který také dostane péči.
Mohlo by vás zajímat
Důležité obalování
Prešporský řízek se obaluje ve vylepšeném trojobalu. Nejprve maso přijde do hladké mouky, do níž přimícháte trochu pepře, poté se namočí z obou stran do vejce prošlehaného se solí a trochou mléka nebo smetany a nakonec se obalí ve strouhance z jemnějšího pečiva – ideálně z rohlíků.
Na smažení zvolte přepuštěné máslo nebo kvalitní sádlo, ne však pouze obyčejný olej nebo máslo, to by se připalovalo. Můžete také použít směs másla, sádla a oleje, funguje skvěle. Právě tuk je nositelem chuti, a pokud sáhnete po správném, rozdíl okamžitě poznáte.
Variace podle chuti
Prešporské řízky si o vyzkoušení různých verzí samy říkají. Nejen, že můžete experimentovat s druhem masa, ale pochopitelně lze přidat i vaše oblíbené koření.
Stejně tak i marináda snese vylepšení. Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte k cibuli a česneku pálivou papričku. Když nechcete česnek, zkuste maso potřít před obalováním hořčicí.
Jak připravit prešporský řízek
Na přípravu slovenské speciality pro 4 osoby budete potřebovat:
- Z telecí kýty nakrájejte 4 plátky, rozklepejte je na co nejtenčí řízky a osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, stroužky česneku na plátky.
- Do mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložte pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na ně položte řízek a zakryjte další částí cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny připravené suroviny – poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek.
- Zakryjte mikrotenovou fólií a pořádně stlačte (můžete ji i něčím zatížit). Mísu uložte do druhého dne do lednice.
- Druhý den vytáhněte mísu s masem minimálně 1 hodinu před smažením.
- V jednom hlubším talíři promíchejte mouku s bílým pepřem. V druhém prošlehejte vejce se smetanou. Do třetího nasypte strouhanku.
- Plátky masa očistěte od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapejte citronem.
- V širším kastrolu rozehřejte směs sádla, oleje a másla.
- Plátky masa obalujte postupně v mouce, vejcích a strouhance a jeden řízek po druhém smažte v dobře rozpáleném tuku dozlatova z obou stran.
- Podávejte s jednoduchým bramborovým salátem, vařeným bramborem nebo kaší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více