Jak ohřát bramborovou kaši, aby zůstala krémová? Tyto čtyři způsoby vedou k lahodné příloze s minimem úsilí
19. 10. 2025 Vaření
Pochutnáte si na ní, ale někdy zbyde a je škoda ji vyhodit. Víte, jak ohřát bramborovou kaši, aby zůstala jemná, nadýchaná a chutnala jako čerstvě uvařená? Ukážeme vám čtyři různé způsoby, jak docílit hedvábné konzistence a lahodné chuti i u ohřívané kaše.
Zbylá bramborová kaše
Bramborová kaše patří mezi přílohy, které chutnají nejlépe čerstvě připravené. Někdy ale zbyde, a pak ji můžeme skladovat v lednici 2—3 dny v uzavřené nádobě, aby neabsorbovala pachy z jiných potravin.
Připravit z ní můžeme třeba křupavé placičky a opečené škubánky, nebo se z ní dají přichystat smažené patrony či krokety. Ač se to nezdá, i bramborovou kaši můžeme za určitých podmínek ohřát. Znovu ji ohříváme pouze jednou. Pokud bychom proces opakovali, zhoršili bychom její chuť i strukturu.
Proč kaše ztuhne? Bramborová kaše obsahuje vysoký podíl škrobu, který po vychladnutí změní své vlastnosti. Zpevní, a proto kaše ztrácí vzdušnost a působí těžce. Tuk i mléko se navíc částečně oddělí, proto při ohřevu musíme doplnit tekutinu, aby se hmota znovu spojila.
Mohlo by vás zajímat
Čtyři způsoby, jak ohřát bramborovou kaši
- V hrnci na sporáku
Kaši ohříváme v kastrůlku se silným dnem. Na začátku k ní přidáme pár lžic mléka, smetany nebo trochu másla. Ohříváme ji pomalu, na mírném stupni a za stálého míchání, aby se kaše nepřipálila. Trvá to zhruba 8—10 minut. Pokud je kaše příliš hustá, přidáme víc tekutiny. Přiléváme ji postupně a za stálého míchání, až je kaše opět nadýchaná a má tu správnou chuť, kterou máme rádi. - V páře
Pokud nechceme přidávat další tuk, je nejvhodnější metodou ohřev v páře.
Kaši dáme do ohnivzdorné misky, postavíme ji do pařáčku nebo na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody a zároveň miska dosahovala k okrajům hrnce, zakryjeme poklicí a ohříváme asi 10 minut. Pára kaši rovnoměrně zvlhčí a ta pak chutná stále dobře. - V mikrovlnné troubě
Mikrovlnka nevypadá jako vhodný způsob, ale i v ní to jde, obzvlášť pokud spěcháme. Kaši dáme do misky, zakryjeme ji pokličkou nebo potravinářskou fólií, která udrží vlhkost, a ohříváme ji v krátkých intervalech (30—40 sekund) na vysoký výkon. Před každým spuštěním mikrovlnné trouby kaši promícháme. I zde je třeba přidat trochu mléka (smetany) nebo másla, jinak kaše zůstane sušší. - V troubě
Poslední z možností a také nejdelší ohřívání je v klasické troubě. Nejprve je totiž nutné kaši vyndat z lednice a nechat ji 15–20 minut „odpočinout“ v pokojové teplotě. Mezitím troubu předehřejeme na 180 °C. Do vyhřáté trouby vložíme kaši v pekáči či zapékací misce a zakryjeme ji pokličkou nebo alobalem. Pokud budeme přidávat mléko a máslo, tentokrát je nemícháme s kaší. Po dvaceti minutách v troubě bramborovou přílohu vytáhneme a až poté vše pořádně promícháme.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborovou kaši
Na 4 porce bramborové kaše potřebujete: 1 kg brambor varného typu C, sůl, 75 g másla a 150—200 ml vlažného mléka.
Jak na to?
- Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte je na stejně velké kostky. Zalijte je v hrnci vodou, osolte a uvařte doměkka. Trvá to zhruba 15–20 minut.
- Měkké brambory slijte a rozšťouchejte je.
- K rozšťouchaným bramborám přidejte máslo a teplé mléko (se studeným mlékem by kaše byla studená a lepivá).
- Pak vše promíchejte vařečkou nebo šlehací metlou. Výsledná kaše je krásně hebká.
- Bramborovou kaši podávejte hned, kdy je vynikající.
Náš tip: Připravit si můžete také zapečenou bramborovou kaši podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více