Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborovou kaši lze ohřát tak, aby zůstala nadýchaná.
Zdroj: Toprecepty.cz

Pochutnáte si na ní, ale někdy zbyde a je škoda ji vyhodit. Víte, jak ohřát bramborovou kaši, aby zůstala jemná, nadýchaná a chutnala jako čerstvě uvařená? Ukážeme vám čtyři různé způsoby, jak docílit hedvábné konzistence a lahodné chuti i u ohřívané kaše.

Zbylá bramborová kaše

Bramborová kaše patří mezi přílohy, které chutnají nejlépe čerstvě připravené. Někdy ale zbyde, a pak ji můžeme skladovat v lednici 2—3 dny v uzavřené nádobě, aby neabsorbovala pachy z jiných potravin.

Připravit z ní můžeme třeba křupavé placičky a opečené škubánky, nebo se z ní dají přichystat smažené patrony či krokety. Ač se to nezdá, i bramborovou kaši můžeme za určitých podmínek ohřát. Znovu ji ohříváme pouze jednou. Pokud bychom proces opakovali, zhoršili bychom její chuť i strukturu.

Proč kaše ztuhne? Bramborová kaše obsahuje vysoký podíl škrobu, který po vychladnutí změní své vlastnosti. Zpevní, a proto kaše ztrácí vzdušnost a působí těžce. Tuk i mléko se navíc částečně oddělí, proto při ohřevu musíme doplnit tekutinu, aby se hmota znovu spojila. 

Čtyři způsoby, jak ohřát bramborovou kaši

Kaši ohříváme pouze jednou. Při správném postupu bude chutnat téměř jako čerstvá. Jaké jsou tedy možnosti ohřevu bramborové kaše
 
  1. V hrnci na sporáku
    Kaši ohříváme v kastrůlku se silným dnem. Na začátku k ní přidáme pár lžic mléka, smetany nebo trochu másla. Ohříváme ji pomalu, na mírném stupni a za stálého míchání, aby se kaše nepřipálila. Trvá to zhruba 8—10 minut. Pokud je kaše příliš hustá, přidáme víc tekutiny. Přiléváme ji postupně a za stálého míchání, až je kaše opět nadýchaná a má tu správnou chuť, kterou máme rádi.
  2. V páře
    Pokud nechceme přidávat další tuk, je nejvhodnější metodou ohřev v páře.
    Kaši dáme do ohnivzdorné misky, postavíme ji do pařáčku nebo na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody a zároveň miska dosahovala k okrajům hrnce, zakryjeme poklicí a ohříváme asi 10 minut. Pára kaši rovnoměrně zvlhčí a ta pak chutná stále dobře.
  3. V mikrovlnné troubě
    Mikrovlnka nevypadá jako vhodný způsob, ale i v ní to jde, obzvlášť pokud spěcháme. Kaši dáme do misky, zakryjeme ji pokličkou nebo potravinářskou fólií, která udrží vlhkost, a ohříváme ji v krátkých intervalech (30—40 sekund) na vysoký výkon. Před každým spuštěním mikrovlnné trouby kaši promícháme. I zde je třeba přidat trochu mléka (smetany) nebo másla, jinak kaše zůstane sušší.
  4. V troubě
    Poslední z možností a také nejdelší ohřívání je v klasické troubě. Nejprve je totiž nutné kaši vyndat z lednice a nechat ji 15–20 minut „odpočinout“ v pokojové teplotě. Mezitím troubu předehřejeme na 180 °C. Do vyhřáté trouby vložíme kaši v pekáči či zapékací misce a zakryjeme ji pokličkou nebo alobalem. Pokud budeme přidávat mléko a máslo, tentokrát je nemícháme s kaší. Po dvaceti minutách v troubě bramborovou přílohu vytáhneme a až poté vše pořádně promícháme.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit bramborovou kaši

Na 4 porce bramborové kaše potřebujete: 1 kg brambor varného typu C, sůl, 75 g másla a 150—200 ml vlažného mléka.
Jak na to? 

  1. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte je na stejně velké kostky. Zalijte je v hrnci vodou, osolte a uvařte doměkka. Trvá to zhruba 15–20 minut. 
  2. Měkké brambory slijte a rozšťouchejte je.
  3. K rozšťouchaným bramborám přidejte máslo a teplé mléko (se studeným mlékem by kaše byla studená a lepivá).
  4. Pak vše promíchejte vařečkou nebo šlehací metlou. Výsledná kaše je krásně hebká.
  5. Bramborovou kaši podávejte hned, kdy je vynikající.

Náš tip: Připravit si můžete také zapečenou bramborovou kaši podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku