Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Restaurant week 2025 aneb Ochutnejte delikatesy za ceny, které nezruinují vaši peněženku
Zdroj: se souhlasem pořadatele Restaurant week

Chtěli byste někdy ochutnat špičkovou gastronomii, ale zdá se vám moc drahá? Teď máte možnost na vlastní ústa zažít prvotřídní jídla pod taktovkou skvělých šéfkuchařů, a to vše, aniž by vás to zruinovalo. Podzimní edice festivalu RestaurantWeek běží od 14.10. do 16.11.2025 a festivalu se účastní přes 100 výjimečných restaurací ze čtyř největších měst v Česku.

Jídlo jako radost 

Žádných 10 vidliček a příbory, se kterými si nevíte rady, ale prvotřídní gastronomie na pohodu. To je každoroční akce RestaurantWeek, která ve skutečnosti netrvá jen týden, ale skoro měsíc. 

Během té doby můžete za příznivé ceny otestovat restaurace, do kterých byste si jinak netroufli, anebo za ně nechtěli utrácet. V rámci akce vás ale menu bude stát na osobu buď 790 Kč, nebo 490 Kč (plus rezervační poplatek 49 korun, rezervace minimálně pro 2 osoby).

Vybírat vždy můžete předem z různých menu, která obsahují předkrmy, hlavní chody a dezerty, a to většinou i ve vegetariánské verzi. Mnohé restaurace nabídnou kromě tří chodů ještě před předkrmem amuse bouche, a každý zákazník dostane grátis aperitiv v podobě koktejlu Martini v alko i nealko verzi.

Kam zamířit? 

Do podzimního ročníku se zapojí mnoho restaurací, které znáte z minulých let. Například Garden’s, Dejvická 34, River’s smokelab, ale zapojí se i nováčci, jako jsou Mazel, Finestrina nebo V Zátiší. Podniky Zdeňka Pohlreicha bude reprezentovat Divinis.

Zastoupení mají i restaurace italské nebo ty s jihoamerickou či japonskou kuchyní. Pozadu nezůstává ani tradiční české, případně francouzské nebo řecké kulinářství. A co konkrétně ochutnáte? Například v pražské Garden's restaurant to bude Filet mignon z jelena, krémové pyré z černého česneku a karamelizovaného květáku, restované lesní lišky s estragonem, svatojánský ořech a jalovcový demi-glace.

Do Apelace 21 na pražských Vinohradech se můžete vypravit na jejich legendární tatarák z hovězího válečku na mléčném chlebu, doplněný zauzeným žloutkem, cornichon okurkami, nakládanou cibulkou, emulzí z přepuštěného másla a černých lanýžů a s bramborovou drobenkou. 

Brněnský Ilegal nabízí tacos de panza de cochinita – smažený bůček v křehké tortille, doplněný o lesní plody, kouřovou salsu a jemnou avokádovou pěnu.

Ostravský podnik Uncle Rob's bude pro změnu servírovat kuře v panko strouhance, rýži s badyánem a citronovým pepřem, nakládanou zeleninu a teriyaki omáčku.

Zkrátka ve čtyřech městech a při zapojených zhruba 100 restauracích je z čeho vybírat. Podzimní edice RestaurantWeek navazuje na tradici celosvětově oblíbeného festivalu, který labužníkům poprvé otevřel své brány v roce 1992 a od té doby ho obvykle dvakrát ročně pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech, včetně Polska, kde tato myšlenka vznikla.

Recepty k tomuto článku