Dýňové pyré třikrát jinak: Hodí se do polévky, do koláčů i k masu a příprava je jednoduchá. Stačí k tomu jedna dýně
20. 10. 2025 Vaření
Stačí dýně a chvíle v kuchyni, abychom získali výbornou univerzální surovinu pro sladká i slaná jídla. Víte, jak udělat dýňové pyré? Vyberte si jeden ze tří způsobů přípravy a servírujte tuto podzimní krásku třeba místo bramborové kaše.
Dýňové pyré
Dýňové pyré je skvělý základ pro mnoho podzimních receptů – od polévek přes omáčky až po koláče nebo lívance. Přesto se často ptáme, jak udělat dýňové pyré správně, aby mělo hladkou konzistenci, uchovalo si barvu i chuť a zároveň vydrželo co nejdéle.
Pyré připravujeme nejčastěji z dýně hokkaido nebo máslové. Oba druhy mají přirozeně nasládlou chuť a pevnou dužinu, která tepelnou úpravou dobře zhoustne. Sáhnout můžeme i po aromatické muškátové dýni. Zatímco hokkaido nemusíme loupat, zbývající druhy dýní je lepší zbavit slupky, protože bývá tvrdší. Vždy vybíráme pevné plody bez měkkých míst.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat dýňové pyré
Příprava dýňového pyré není žádná věda. Nejlepší na to jsou tyto tři způsoby. Vždy dýni nejprve omyjeme, podle druhu oloupeme, dýni hokkaido loupat nemusíme, zbavíme semínek a nakrájíme na stejně velké kousky.
- Pyré z vařené dýně
Nakrájenou očištěnou dýni dáme do kastrolu, trochu podlijeme vodou a rozvaříme tak, aby byla zcela měkká. Dýni v tomto stavu pak snadno rozmačkáme. Další možností je její rozmixování. - Pyré z dýně připravované v páře
Při vaření v páře neleží dýně ve vodě a neřídne. Dýni vložíme do pařáčku v hrnci s vroucí vodou. Voda by se neměla dotýkat dýně, jinak by dužina změkla nerovnoměrně. Přiklopíme a vaříme 15—25 minut, podle velikosti kousků. Pak dýni rozmixujeme nebo rozmačkáme dohladka. - Pyré z pečené dýně
Stejně velké kousky dýně se budou péct stejně dlouho. Měly by být v jedné vrstvě slupkou nahoru, aby se propekly rovnoměrně. Upečenou dýni poznáme podle toho, že když do ní zabodneme vidličku, snadno projede skrz. Pak ji rozmixujeme nebo rozmačkáme dohladka. Pro extra jemné pyré můžeme dýni ještě propasírovat přes sítko.
Co udělat s hotovým dýňovým pyré
Pyré můžeme nechat v této základní podobě, nebo ho můžeme dochutit skořicí, případě hotovým dýňovým kořením. Korunovat ho můžeme trochou třtinového cukru, pokud ho chceme používat nasladko.
Hotové pyré rozmixujeme dohladka, necháme vychladnout a můžeme ho rovnou použít, nebo uložit v čisté sklenici do lednice. Tam vydrží přibližně 3—4 dny. Pro delší skladování můžeme dýňové pyré zamrazit, ideálně v menších porcích, třeba v silikonových formičkách či uzavíratelných mrazicích sáčcích. Po rozmrazení si zachová chuť, jen může být o něco řidší, takže ho můžeme nechat krátce odpařit v kastrůlku nebo na pánvi. Pyré lze také zavařit – zhruba 20 minut na 85 °C.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit pyré z pečené dýně
Na pyré z pečené dýně se výborně hodí odrůda hokkaido. Jak na to?
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vyložte pečicím papírem.
- Dýni rozřízněte na polovinu a odstraňte semínka.
- Poloviny dýně dejte na plech slupkou nahoru a nalijte pod ně zhruba 0,5 cm vody.
- Pečte 60—90 minut, dokud nebude měkká. Pro kontrolu do ní zapíchněte vidličku.
- Dýni nechte vychladnout.
- Protože jde o hokkaido, můžete ji rozmixovat i se slupkou. Ta totiž změkla. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
- Hotové pyré dejte do cedníku a nechte alespoň 1 hodinu vykapat přebytečnou tekutinu.
- Poté už jen stačí ho uzavřít do skleniček.
Náš tip: Dostali jste chuť na dýňový koláč? Připravte si ho podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více