Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně Hokkaidó je výbornou surovinou pro výrobu polévek či omáček.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Dýně se stává stále častější součástí našeho jídelníčku. Pro svou neutrální chuť se dá použít do sladkých i slaných pokrmů, perfektní a oblíbenou je například polévka z této vitaminové bomby. Skvěle však chutná i dýňová omáčka, kterou můžete servírovat třeba k těstovinám.

Rychlé a zdravé vaření

Vaření s dýní je jednoduché, obzvlášť, pokud se jedná o druh Hokkaidó. Ten totiž před tepelnou úpravou ani není třeba loupat, stačí ho jen důkladně omýt. Zelenina, bohatá na vitaminy A, B a C či vápník, draslík a železo, nám tak nabízí dobrou možnost uvařit zdravě a přitom i rychle.

Polévka, guláš i muffiny

Například dýňovou polévku lze snadno vylepšit i přidáním starší zeleniny, kterou jsme nespotřebovali v momentě, kdy byla ještě „fit“. Hodí se tak rajčata, papriky i cukety, použít můžete i brambory.

Ze semen dýně se také vyrábí olej, obsahující velké množství vitaminu E. Ten je vynikající do salátů, pár kapek vynikne i na již zmíněné polévce. 

Vynikající je i dýňový guláš s fazolí, v němž použijeme i pórek, mrkev či bazalku nebo dýňové zelí, které se perfektně hodí k pečeným masům. I dětem pak budou chutnat třeba muffiny, v nichž je kromě dýně například skořice, zázvor či muškátový oříšek. Stačí použít třeba tento recept.

Vydrží „cokoliv“

Jednou z dalších výhod dýně je její skladování. Nenakrájená vydrží totiž při vhodných podmínkách, tedy v suchu a chladnu, několik měsíců. Dávejte ovšem pozor na to, aby byla slupka bez poškození a nechyběla stopka. Pak ji při můžete mít doma skutečně dlouho.

Dýňová omáčka s těstovinami

Na vytvoření perfektního a přitom jednoduchého pokrmu budete potřebovat: 500 g dýně Hokkaidó (omyté, nakrájené a zbavené semínek), 1 cibuli, 500 čerstvých těstovin (např. tagliatelle), 2 stroužky česneku, 100 ml suchého bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce rostlinného oleje, muškátový oříšek, 180 ml smetany na vaření (12 %), hrachové klíčky (není nutné), smaženou cibuli, parmazán, sůl a pepř, případně vlašské ořechy na dozdobení

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme cibuli dozlatova. Poté přidáme oloupaný a rozmačkaný česnek, následně i dýni, nakrájenou na malé kousky.
  2. Dýni krátce osmažíme a přilijeme zhruba 2/3 zeleninového vývaru a víno. Uvaříme dýni doměkka.
  3. Těstoviny uvaříme v dobře osolené vodě podle návodu. Poté je scedíme a necháme na chvíli stát stranou.
  4. Tyčovým mixérem v hrnci dýni s cibulí rozmixujeme dohladka. Přidáme trošku muškátového oříšku, pepř a sůl. Nakonec přidáme smetanu a omáčku zamícháme.
  5. Omáčkou přelijeme těstoviny a vše dobře promícháme.
  6. Před servírování posypeme těstoviny hrachovými klíčky, smaženou cibulkou nebo parmazánem. Chceme-li, můžeme ještě zdobit vlašskými ořechy. 
Vyzkoušejte náš videorecept a připravte si skvělé dýňové placky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více