Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat ořechy bez mrazáku i zavařování? Tenhle fígl se sáčkem zaručí, že budou jádra 3 roky v pohodě
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Letošní úroda ořechů je opravdu štědrá, zahrady se plní vlašskými ořechy a vy možná také přemýšlíte, jak je nejlépe uchovat. Možností je více, ale jak zavařování, tak skladování v mrazáku někdy nemusí stačit. Je ovšem jeden způsob, na který nepotřebujete ani sklenice, ani ledové prostředí.

Správné skladování ořechů

Zdá se, že letošní rok ořešákům přál. Úroda je bohatá a spousta z nás má zásoby vlašských ořechů minimálně na celou zimu. Aby si zachovaly chuť i výživovou hodnotu, je potřeba je správně uchovat – jinak snadno zhořknou nebo zvlhnou. To by byla škoda, protože bychom přišli o skvělé křupání jen tak samotných jader, ale i báječných koláčů a dalších dobrot. 

Proč se ořechy kazí? Hlavní příčinou, že se vlašské ořechy kazí, je obsah tuku, který na světle a teple oxiduje. K tomu se může přidat i vlhkost a nedostatečné větrání. Pokud chceme, aby ořechy vydržely, potřebují suché, chladné a tmavé prostředí. Ideální je spíž, sklep nebo komora. Ideálně, když se dají větrat.

Nejlépe uchováme ořechy ve skořápce – ta totiž jádro přirozeně chrání před vlhkostí a vzduchem. 

Jak skladovat vyloupané ořechy

Vyloupaná a dobře vysušená jádra můžeme skladovat v dobře uzavíratelných nádobách nebo sklenicích s víčkem, a hlavně mimo dosah slunce a tepla. Při pokojové teplotě vydrží jen několik týdnů, v chladu několik měsíců. Starší zásoby bychom měli spotřebovávat jako první. To ale nejsou všechny možnosti. Máme pro vás i ty, které jsou vhodnější a kdy ořechy vydrží mnohem déle. 

  1. Mražení ořechů
    Pokud máme větší množství jader, je právě mražení jednoduchý a účinný způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. Ořechy musí být dobře vysušené a v dobrém stavu. Dáme je do mrazicích sáčků, nebo do krabiček, a necháme zamrazit. V mrazáku vydrží až rok.
  2. Zavařování
    Méně obvyklý, ale velmi praktický způsob je zavaření nasucho. Vyloupaná, suchá jádra vložíme do čistých sklenic asi centimetr pod okraj, uzavřeme víčkem a krátce sterilujeme (třeba v mikrovlnce). Po vychladnutí skladujeme na chladném místě. Takto zavařené ořechy vydrží i dva roky.

Ořechy

OŘECHY od nepaměti hrají důležitou roli v české kuchyni. Jsou součástí především receptů na tradiční vánoční cukroví, domácí koláče, ale i nádivky. V domácnostech zdobili sváteční stoly a…

Fígl na závěr? Takhle vydrží ořechy léta... 

A na závěr pro vás máme tu nejzajímavější variantu. Když nechceme ani mrazit, ani zavařovat, nabízí se úspornější metoda na prostor a skladování jader jako takových.

Tím trikem je vakuování. O svůj recept se na sociální síti podělila uživatelka Simona. Ta doslova napsala: Čerstvé ořechy dám usušit  do trouby, pak je dám do vakuovacích sáčků a vakuovačkou vysaji vzduch. Ořechy vydrží ve skříni nebo v komoře i několik let. 

Simona pak přidala, že kdykoliv potřebuje, tak sáček otevře a ořechy jsou jako čerstvé i po 3 letech. 

Náš tip: Vlašské ořechy jsou skvělé v moučnících. Upečte si třeba podle našeho videoreceptu medové řezy s ořechy:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli