Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky peče Laďka Něrgešová každoročně.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Ke svátku svatého Martina, který se pozvolna blíží, patří nejen tradiční husa, ale také lahodné rohlíčky. Jejich příprava není složitá, přitom výsledná chuť nabízí úžasnou kombinaci kynutého těsta a vynikající náplně. Skvělý recept má i moderátorka Laďka Něrgešová.

Historie a význam

Svátek svatého Martina byl původně dnem, kdy končil hospodářský rok a začínal půst. Pečení rohlíčků symbolizovalo vděčnost za úrodu a přípravu na zimní období. Tvar rohlíčků má připomínat podkovy svatého Martina, který podle legendy přijel na bílém koni. Postupně se z obyčejného obřadního pečiva stala sladká tradice, která se drží dodnes.

Těsto a náplně

Rohlíčky se připravují z kynutého nebo křehkého těsta. Kynuté je měkké a nadýchané, křehké zase jemné a sypké. Náplň může být různá – nejčastěji mletý mák, ořechy nebo povidla. Těsto se rozválí, rozdělí na trojúhelníky, plní a pečlivě zavine, aby náplň nevytekla. Po upečení se obalí v moučkovém cukru, který zvýrazní jejich jemnou chuť.

Regionální podoby

Každý kraj má svou oblíbenou variantu. Na Moravě vedou ořechové, v Čechách povidlové. Někde se do těsta přidává trochu rumu nebo smetany pro vláčnost. Na Valašsku bývají rohlíčky drobné a křupavé, zatímco na Hané větší a měkčí. Společné však mají to, že skvěle chutnají, dokáží vytvořit příjemnou atmosféru a celá rodina se na ně každoročně těší.

Varování moderátorky

Svůj recept na zaručeně povedené svatomartinské rohlíčky má i moderátorka Laďka Něrgešová. Ta se i přes zdravotní trable vrátila k vaření a pečení, které tak ráda prezentuje na sociálních sítích. Mezi její pečené majstrštyky patří právě i sladké rohlíčky, které symbolizují příchod zimy. Jak ovšem Laďka připomíná na svém instagramovém profilu „po upečení vydržte a nejezte je teplé.

Svatomartinské kynuté rohlíčky Laďy Něrgešové

Na přípravu výborných rohlíčků budete potřebovatNa těsto: 450 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, 8 g vanilkového cukru, 100 g másla, 2 dcl mléka, 1/2 čerstvého droždí, 2 žloutky, kůru z jednoho citronu a sůl. Na náplň: 200 g vlašských ořechů, 50 ml teplého mléka se lžičkou vanilkového aroma, rum, 100 g moučkového cukru a 1 bílek.

Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku a přidejte oba druhy cukru (krupicový a vanilkový).
  2. Přilijte vlažné mléko, přidejte droždí, žloutky, máslo, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Vše promíchejte a nechte 90 minut kynout přikryté navlhčenou utěrkou.
  4. Nyní si připravte náplň. Do další místy dejte nastrouhané ořechy, přidejte mléko s vanilkou a rum. Pokud dáte rumu víc, přidejte pár namletých piškotů.
  5. Přisypte moučkový cukr a přidejte vaječný bílek. Vše promíchejte stěrkou.
  6. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 4 části. Každou z nich rozválejte do kruhového tvaru a ten rozdělte na osm trojúhelníků.
  7. Na každý naneste ořechovou náplň a od nejdelší strany zabalte k vrcholu, jako kdybyste tvořili klasický rohlík. Hotové rohlíčky potřete vejcem a posypte mandlemi.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 15 minut.
  9. Hned po vytažení potřete rohlíčky rozpuštěným máslem, smíchaným s „kapkou“ rumu.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet i další druh rohlíčků:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli