Upekli jsme svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové: Perfektní křehké těsto a voňavou náplň už budete připravovat vždy
29. 10. 2025 V kuchyni s VIP
Svatomartinské rohlíčky patří mezi neodmyslitelné symboly listopadových oslav svatého Martina. Po husím obědě se zelím a knedlíkem přichází na řadu sladká tečka, která má své místo na českých stolech ve městě i na venkově. Křehké, máslové a voňavé rohlíčky se dají připravit podle mnoha receptů. My jsme vyzkoušeli ten od cukrářky Míši Landové.
Pečivo s příběhem
Původ svatomartinských rohlíčků sahá do dob, kdy byla služba u sedláků běžnou součástí života. Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, se uzavíraly nebo ukončovaly roční pracovní smlouvy a čeládka měnila své hospodáře. Rohlíčky tehdy sloužily jako symbolická odměna pro ty, kdo odcházeli, i jako pohoštění pro koledníky, kteří obcházeli vesnici a přáli hospodářům hojnost.
Základem rohlíčků bývá kynuté těsto, které dodává pečivu vláčnost a nadýchanou strukturu. Postupem času se však rozšířily i další varianty – tvarohové, křehké, smetanové nebo dokonce šlehačkové těsto. Každé z nich má své kouzlo a nabízí trochu jiný výsledek.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rohlíčky podle cukrářky
Míša Landová, porotkyně populární soutěže Peče celá země a skvělá cukrářka, připravuje rohlíčky nejraději s ořechovou náplní. „Podobně jako makovou ji „nastavuji“ piškotovými drobečky. Dodají náplni jemnost a lehce ji dosladí. Na dochucení nesmí chybět špetka skořice a samozřejmě rum,“ vysvětluje food blogerka.
Ve svém receptu sice uvádí vlašské ořechy, ale podle jejích slov se dají nahradit. „Ne však mandlemi, ty nejsou chuťově příliš výrazné. Raději zvolte lískové ořechy,“ vysvětlila Landová pro Toprecepty.cz. Zároveň poradila, jak docílit stejně velkých rohlíčků. „Z těsta udělejte bochánek, ten pak lehce zmáčkněte na placku a vyválejte do tvaru kruhu. Vyvaluje se lépe než čtverec,“ říká Míša. „Pak nejlépe rádýlkem nebo kartou rozkrojte kruh na polovinu a pak na čtvrtiny – jako koláč nebo pizzu,“ dodává.
Rozhodli jsme se využít rad populární cukrářky a vyzkoušet její recept. Potěšila nás jednoduchost přípravy a po upečení i chuť rohlíčků. Kombinace ořechů s piškoty a rumem dělá z náplně naprostou „pecku“ a můžete si být jisti, že jedna várka určitě pro celou rodinu stačit nebude. Až se pustíte do pečení, rovnou použijte dvakrát tolik ingrediencí a napečte si rohlíčků víc.
Recept na ořechové rohlíčky Míši Landové
Na svatomartinské rohlíčky podle Míši Landové budete potřebovat: Na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 75 ml mléka, 30 g čerstvého droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 1 žloutek a špetku soli. Na ořechovou náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, 4 lžíce třtinového cukru (případně více či méně dle chuti), 30–40 g piškotových drobečků (jemně mletých piškotů), špetku mleté skořice a rum dle chuti. Na dokončení: moučkový cukr na obalení.
Jak na to?
- Začněte přípravou těsta. Do vlažného mléka dejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut, až se na povrchu vytvoří hustá pěna.
- Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a kvásek. Pomocí ploché (pádlové) metly robotu vypracujte kompaktní těsto. Prohněťte na lehce pomoučené pracovní ploše a rozdělte na dvě stejné části.
- Každou vytvarujte do malého bochánku a zabalenou do potravinářské fólie uložte asi na 30 minut do lednice.
- Mezitím připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání pár minut povařte. Odstavte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte mleté piškoty, skořici a podle chuti rum.
- Oba bochánky těsta postupně rozválejte na lehce pomoučené ploše do kruhu o průměru zhruba 35 cm a rozkrájejte na 12 stejných dílů. Na každý trojúhelník dejte lžíci náplně, trochu ji rozetřete a stočte od kraje do středu do rohlíčku.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C (horní/spodní ohřev). Rohlíčky pečte zhruba 15 minut, až jim začnou lehce zlátnout kraje.
- Nechte zchladnout, potom rohlíčky obalte v moučkovém cukru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více