„Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna

Polévky Doba přípravy: 60 minut 69 názorů

Polévky Doba přípravy: 60 minut 69 názorů

Suroviny 4-6 porcí

250 g drobných bílých fazolí
2 plátky domácího uzeného masa
1 velká cibule
mrkev
čerstvá bazalka
sádlo
sůl
pepř
zeleninový bujón
ocet
majoránka
6 stroužků česneku
nové koření
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne.

  2. V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.

  3. Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.

  4. Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole.

  5. Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.

  6. Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku, pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti : č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.

  7. Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.

Komentáře k receptu „Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna

  • sikulka7 sikulka7

    milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.:-8

    kostička:

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.:-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Název je :yes: si tu fazolajdu představím...a padá na mne v receptu bazalka? bujon? instantní jíška....;-(:no:

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    DeeDee: Žádné fazole extra tvrdé neznám, nakonec všechny změknou. Jak je vaříte? Musí se vařit neosolené,jinak nezměknou. Ale to je známé o všech luštěninách, vaří se zvláštťa solí se až nakonec. Divím se, že autor receptu vaří vše pohromadě. Fazole jsou luxusní jídlo, tak proč polévku kazit bujonama...? Naučte se vařit bez nich, uvidíte tu změnu, každá polévka chutná jinak a skvěle !!!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    ursusmajor: vulgární komentář mažu.
    casino: a váš komentář také, už nedává smysl ;-)

    Odpovědět

  • adamos adamos

    Eliska Bacharka: Jasně vývar z uzeného a ne žádné masoxy či jiné srágory - zdr. ad ;-)

    Odpovědět

  • FP FP(neregistrovaný)

    Teda bratranku, cim to je, ze Tvoje recepty poznam uz podle nazvu...??? :-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    casino: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    prosciuto:
    No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že...;-(

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu...
    Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!:no::no::no::no::no:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    DeeDee: ja bych to rozmixoval,polévce by to na chuti určitě neubralo.Možná ale,že by pak byla moc hustá;-)

    Odpovědět

  • DeeDee DeeDee(neregistrovaný)

    Jak dlouho vaříte ty fazole? :-) Já jsem je nechávala namočené 8hodin, pak jsem je vařila 2,5h a pořád byly přitvrdlé. Buď jsem zpovykaná tím, že jsem si představovala, že budou tak měkké jako z konzervy, nebo jsem měla špatné fazole (pěstoval je strýc, že by nějaká odrůda, co z ní fazole neměknou?). Měly by být nakonec měkké jako z konzervy, ano? A jak dlouho je vaříte vy? :-) Jinak polévka okolo fazolí luxusní chuť, těch česneků rozhodně neubírat. 6 stroužků silných českých česneků je akorát :-) Výborná. :yes:

    Odpovědět

  • Kateřina Kateřina(neregistrovaná)

    Ježiš já mám na ni chuť jen to čtu :-8 ukládám a vyzkouším :yes:

    Odpovědět

  • regi_tomi regi_tomi

    Naprosto skvělá polívečka, celé rodině chutnala a vařím znovu, tentokrát dávám místo fazolek čočku:-O:-D:-))

    Odpovědět

  • Yvulka Yvulka

    Výýýýýborná, právě dovařeno, jen jsem přidala brambory :yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: fazolová polévka fazolova polivka fazolová polévka od babičky domácí fazolová polévka fazolová polévka recept fazolová polivka fazolova fazolová blbča luxusní fazolová polévka poctiva fazolova polevka polévka fazolová polevka z fazoli z plechovky fazolová polévka z plechovky staré recepty staré sádlo staré sádlo fazolova polevka z fazoli z konzervy recept na fazolovou polívku fazolová polívka z konzervy fazolová polévka pro děti