

„Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna
Suroviny 4-6 porcí
- 250 g drobných bílých fazolí
- 2 plátky domácího uzeného masa
- 1 velká cibule
- mrkev
- čerstvá bazalka
- sádlo
- sůl
- pepř
- zeleninový bujón
- ocet
- majoránka
- 6 stroužků česneku
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy receptu
Fazole propláchneme a necháme namočené pokud možno do druhého dne.
V hrnci si rozpálíme jednu velkou lžíci vepřového sádla a opečeme na jemno nakrájenou cibuli a přidáme ke konci na malé kousky nakrájenou mrkev.
Orestujeme a přidáme na malé kousky pokrájené uzené maso, 2 naškrábané stroužky česneku a 10 nasekaných lístků čerstvé bazalky (proti přirozené plynatosti strávníků), 3 bobkové listy a 4 kuličky nového koření.
Promícháme a vlijeme namočené fazole včetně vody, ve které jsou naloženy. Dolijeme vodou tak, aby byla nad fazole.
Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu a vaříme do změknutí fazole.
Jakmile je fazole uvařena, přidáme naškrábané 4 stroužky česneku, pokud má někdo potřebu zahustit, může zvolit dvě možnosti : č.1-za pomoci ponorného mixeru část fazolí rozmixovat nebo možnost č.2-přidat dvě polévkové lžíce instantní světlé jíšky.
Ve finále přidáme hrstku majoránky, kterou rozmělníme mezi dlaněmi a kdo chce, může dochutit kapkou octa.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Fazolová blča z Oltecu“ aneb Fazolová polévka ze Starého Brna
-
milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.
kostička: -
milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.
-
Název je
si tu fazolajdu představím...a padá na mne v receptu bazalka? bujon? instantní jíška....
-
DeeDee: Žádné fazole extra tvrdé neznám, nakonec všechny změknou. Jak je vaříte? Musí se vařit neosolené,jinak nezměknou. Ale to je známé o všech luštěninách, vaří se zvláštťa solí se až nakonec. Divím se, že autor receptu vaří vše pohromadě. Fazole jsou luxusní jídlo, tak proč polévku kazit bujonama...? Naučte se vařit bez nich, uvidíte tu změnu, každá polévka chutná jinak a skvěle !!!
-
ursusmajor: vulgární komentář mažu.
casino: a váš komentář také, už nedává smysl -
Eliska Bacharka: Jasně vývar z uzeného a ne žádné masoxy či jiné srágory - zdr. ad
-
Teda bratranku, cim to je, ze Tvoje recepty poznam uz podle nazvu...???
-
casino:
-
prosciuto:
No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že... -
Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu...
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e! -
DeeDee: ja bych to rozmixoval,polévce by to na chuti určitě neubralo.Možná ale,že by pak byla moc hustá
-
Jak dlouho vaříte ty fazole?
Já jsem je nechávala namočené 8hodin, pak jsem je vařila 2,5h a pořád byly přitvrdlé. Buď jsem zpovykaná tím, že jsem si představovala, že budou tak měkké jako z konzervy, nebo jsem měla špatné fazole (pěstoval je strýc, že by nějaká odrůda, co z ní fazole neměknou?). Měly by být nakonec měkké jako z konzervy, ano? A jak dlouho je vaříte vy?
Jinak polévka okolo fazolí luxusní chuť, těch česneků rozhodně neubírat. 6 stroužků silných českých česneků je akorát
Výborná.
-
Ježiš já mám na ni chuť jen to čtu
ukládám a vyzkouším
-
Naprosto skvělá polívečka, celé rodině chutnala a vařím znovu, tentokrát dávám místo fazolek čočku
-
Výýýýýborná, právě dovařeno, jen jsem přidala brambory