„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Tato vydatná polévka, která nás příjemně zahřeje, je plná vůní česneku, majoránky a dalšího koření. Když ji připravíme k obědu, nemusíme ani chystat nic dalšího, polévka nás zasytí. Můžeme si k ní vzít chléb nebo jiné pečivo.
Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Energie | 3 994 kJ / 955 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,50 g |
Tuky | 2,44 g |
Vláknina | 56,53 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 64 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 146,90 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 11. 2021 16:00
DOBRÝ DEN,
ten název hantecem mi tam nesedí, neb tu krásnou fazulovou polívku odsouvá mimo jako blču, anebo mohl být celý recept v hantecu..
Ale to není podstatné. Fazulovou polívku dělávám hooodně často pro celou rodinu i na pobytu na horách (kolem 20ti strávníků) a mívá opravdový úspěch.
Recept je velice zajímavý, zejmna s tou bazalkou.
Proti nadýmání mám vyřešeno tím, že namočenou fazulu vařím jen 5 minut. Potom vodu sleju a vařím znovu. Tím je nadýmání vyřešeno. Používám několik velikostí i barevností fazule.
Na talíři to i pěkně kreslí a působí na oči.
Nejak mi nesedí to pečení cibule, já ji osmažuji.
Majoránku a rozetřený česnek dávám na závěr a jen 2-5 minut povařím.
Je u nás zvykem dávat do polévky noky (Hrubá mouka, vajíčko, podravka nebo kuchárek kvůli barevnosti, podle chuti sůl)
Když dám do téměř uvařených fazolí ty nočky (malou užičkou, kolem 2-3 cm) vyplavou jako hotové a zároveň polévku lehce zahustí, tudíž nemusí se dávat mouka.
,,TOŠ TAK,,
24. 9. 2020 15:48
milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.
kostička:
24. 9. 2020 15:38
milan: Stačí fazole předem namočit, nejlépe přes noc, nebo alespoň na 1-2 hoďky a potom uvařit bez soli. Měkké jsou tak za 20 minut, teprve potom osolit, nebo hodit do slané polévky. Stejně je to i s ostatními luštěninami. Zdar vašemu snažení.
24. 9. 2020 14:37
Název je si tu fazolajdu představím...a padá na mne v receptu bazalka? bujon? instantní jíška....
24. 9. 2020 14:12
DeeDee: Žádné fazole extra tvrdé neznám, nakonec všechny změknou. Jak je vaříte? Musí se vařit neosolené,jinak nezměknou. Ale to je známé o všech luštěninách, vaří se zvláštťa solí se až nakonec. Divím se, že autor receptu vaří vše pohromadě. Fazole jsou luxusní jídlo, tak proč polévku kazit bujonama...? Naučte se vařit bez nich, uvidíte tu změnu, každá polévka chutná jinak a skvěle !!!
16. 9. 2020 14:06
ursusmajor: vulgární komentář mažu.
casino: a váš komentář také, už nedává smysl
16. 1. 2019 11:49
Eliska Bacharka: Jasně vývar z uzeného a ne žádné masoxy či jiné srágory - zdr. ad
6. 9. 2016 09:14
Teda bratranku, cim to je, ze Tvoje recepty poznam uz podle nazvu...???
20. 6. 2016 22:30
casino:
20. 6. 2016 22:29
prosciuto:
No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že...
20. 6. 2016 21:00
Přidáme dvě kostky zeleninového bujonu...
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!
16. 5. 2016 12:35
DeeDee: ja bych to rozmixoval,polévce by to na chuti určitě neubralo.Možná ale,že by pak byla moc hustá
16. 5. 2016 08:50
Jak dlouho vaříte ty fazole? Já jsem je nechávala namočené 8hodin, pak jsem je vařila 2,5h a pořád byly přitvrdlé. Buď jsem zpovykaná tím, že jsem si představovala, že budou tak měkké jako z konzervy, nebo jsem měla špatné fazole (pěstoval je strýc, že by nějaká odrůda, co z ní fazole neměknou?). Měly by být nakonec měkké jako z konzervy, ano? A jak dlouho je vaříte vy?
Jinak polévka okolo fazolí luxusní chuť, těch česneků rozhodně neubírat. 6 stroužků silných českých česneků je akorát
Výborná.
21. 9. 2015 01:49
Ježiš já mám na ni chuť jen to čtu ukládám a vyzkouším
23. 1. 2015 17:41
Naprosto skvělá polívečka, celé rodině chutnala a vařím znovu, tentokrát dávám místo fazolek čočku
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bramborová roláda s mletým uzeným masem
Přidáno před 3 hodinami

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno před 23 hodinami

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno 2. 7. 2022 09:51

Kuřecí soté se zeleninou a vlašskými ořechy
Přidáno 2. 7. 2022 09:33

Panenka v paprikové omáčce
Přidáno 2. 7. 2022 08:42

Grilovaný rumpsteak v marinádě
Přidáno 2. 7. 2022 08:16
Právě bylo uvařeno:

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a Adrienkaaa
před 1 hodinou

Králík na pepři (podle srnčího)
uvařil/a Svatka1
před 1 hodinou

Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
uvařil/a Grebo3
před 1 hodinou

Pečená švestková povidla
uvařil/a macmic
před 1 hodinou

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)
uvařil/a Denade
před 2 hodinami

Krupicovo-pudinkový letní dort
uvařil/a lidunka76
před 6 hodinami

Bramborová kaše nedokonalá, zato super dietní
uvařil/a nicoletee77
před 6 hodinami

Žampiony v koulích z mletého masa
uvařil/a Mariis
před 6 hodinami

Boloňské špagety
uvařil/a Ajka2020
před 7 hodinami

Svíčková na smetaně
uvařil/a Daduse
před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: fazolová polévka fazolova polivka fazolová polévka od babičky domácí fazolová polévka fazolová polévka recept fazolová polivka fazolova fazolová blbča luxusní fazolová polévka poctiva fazolova polevka polévka fazolová polevka z fazoli z plechovky fazolová polévka z plechovky staré recepty staré sádlo staré sádlo fazolova polevka z fazoli z konzervy recept na fazolovou polívku fazolová polívka z konzervy fazolová polévka pro děti
Suroviny: fazole bílé, maso uzené, cibule, mrkev, bazalka čerstvá, sádlo, sůl, pepř, bujón zeleninový, ocet, majoránka, česnek, koření nové koření, bobkový list
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
70 názorů