Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
10. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země opět ujala role porotkyně. Zkušená cukrářka tak nejen hodnotí amatérské pekaře, ale také jim svými postřehy pomáhá ke zdokonalení. Stejně to dělá i na kurzech, které vede, nebo ve svých kuchařkách. V nich lze najít mnoho zajímavých receptů.
Jaké ořechy a ovoce použít
Jedním z nich je i ten na mandlový chlebíček. Ten je de facto zvláštní verzí velikonočního beránka. Míša Landová si totiž zatím nevybrala žádnou formu, která by jí vyhovovala. „Dost beránků vypadá po upečení dost děsivě,“ vysvětlila pro Toprecepty.cz renomovaná cukrářka.
Mohlo by vás zajímat
Mandlový chlebíček s ořechy a sušeným ovocem
Na přípravu lahodného moučníku podle Míšy Landové budete potřebovat: 170 g polohrubé mouky, 160 g moučkového cukru, 130 g mandlové mouky, 130 g másla, 4 vejce velikosti M, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 130 g smetany ke šlehání 33%, 100 g ořechů (vlašské, pekanové, mandle, pistácie), 100 g sušeného ovoce (meruňky, višně, brusinky, švestky), máslo a mouku na vymazání formy.
Jak na to?
- V míse utřete lehce nahřáté máslo s cukrem do pěny, postupně přidejte jedno celé vejce a tři žloutky.
- Následně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandlovou mouku, smetanu, sekané ořechy a ovoce. Dobře promíchejte.
- Zbývající tři bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně vmíchejte do těsta. Těstem naplňte chlebíčkovou formu o rozměru 30×11 cm (nebo třeba formu na beránka), předem vymazanou máslem a vysypanou moukou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní/dolní ohřev) asi 40-45 minut. Špejlí si ověřte, že je chlebíček propečený.
- Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladící mřížku.
Tipy populární cukrářky:
- máslo si lehce nahřejte, aby šlo dobře našlehat
- na přípravu použijte skleněnou či porcelánovou mísu, také nahřátou, je lepší, než nerezová, která je hodně studená
- vejce a žloutky přidávejte postupně a pozor, nesmí být studená, jinak by se vám máslo srazilo
- nahřát si můžete i mouku, stačí pár minut v troubě
- mandlovou mouku a vlažnou smetanu přidávejte na střídačku
- ovoce a ořechy přisypte až na konec, klidně i posekané na menší kousky
- úplně na závěr vmíchejte stěrkou po částech ušlehaný sníh
- po upečení nechte chlebíček ve formě chladnout, teprve pak opatrně vyklopte
Náš tip: Vyzkoušet můžete podle našeho videoreceptu i vynikajícího biskupský chlebíček:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: V kreativní výzvě dal soutěžícím zabrat dort s linií zlomu aneb Fault line cake. Takhle se správně dělá
Proti stresu se dá bojovat i vhodnými pokrmy a nápoji: Zařaďte do jídelníčku ořechy, jogurt či čokoládu a budete se divit
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Přečtěte si Zobrazit více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Startuje třetí řada Peče celá země: Jde o masáž chuťových buněk, říká Bebarová. Zapomeňte na diety, dodává Landová
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující