Jak na domácí pařížský salát podle ČSN: Oblíbený majonézový salát připravíte levně za pár minut. Chutná jako kdysi
6. 11. 2025 Vaření
Pařížský salát patří mezi stálice české studené kuchyně. Stal se symbolem obložených chlebíčků, svačin na stojáka a studených pultů. Typická kombinace šunky, sterilovaných okurek, cibule a majonézy vytváří chuť, která je jednoduchá, ale skvěle vyvážená. I po desetiletích, kdy se stravovací návyky mění, má „pařížák“ své místo stále jisté – a to nejen z nostalgie.
Osvědčená kombinace surovin
Základem pařížského salátu je správně vybraný salám, ale sáhnout můžete i po šunce. V tradičním receptu se používá měkký salám, třeba Junior či lyonský, nakrájený na tenké nudličky. Přidávají se sterilované okurky a hrášek, jemně nakrájená cibule a chybět nesmí ani pořádná porce majonézy.
Celou směs doplňuje trocha plnotučné hořčice, mletý pepř a špetka soli. Výsledkem je hutný salát, který se dobře roztírá na pečivo a vydrží v lednici několik dní. Právě nenáročnost na suroviny je jedním z důvodů, proč se tento salát stále v mnoha rodinách připravuje. Stačí k němu totiž koupit čerstvé rohlíky, přidat třeba pár plátků rajčete a vynikající svačina je hotová.
Mohlo by vás zajímat
Proč Paříž v názvu
Název salátu působí světově, ale s Paříží nemá nic společného. Jde o český výrobek, který vznikl v 60. letech v době rozmachu lahůdkářství. Označení „pařížský“ mělo působit elegantněji a navozovat pocit luxusu. Receptura se rychle rozšířila po celé republice a stala se součástí nabídky většiny lahůdkových pultů.
Vzhledem ke své nenáročnosti a dostupnosti surovin se salát vyráběl ve velkém množství a stal se běžnou součástí domácích i závodních jídelen. Navíc se dostal i do Československých státních norem, takže byla jistota, že bude v každém lahůdkářství chutnat stejně.
Domácí příprava pařížského salátu
I když se pařížský salát stále prodává hotový, mnoho lidí dává přednost domácí přípravě. Ta umožňuje kontrolu nad kvalitou ingrediencí, zejména u majonézy a použitého salámu. Především domácí majonéza ze žloutků a oleje dodá salátu jemnější chuť než ta kupovaná.
Někdo nahrazuje část majonézy bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, protože chce výslednou chuť odlehčit, ale plnohodnotně majonézová verze je tahákem už desetiletí. Výhodou domácí varianty je i možnost přizpůsobení chuti salátu osobním preferencím – můžete přidat například vařené vejce, kousek jablka nebo kapku worcesteru.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Pařížský salát podle ČSN
Na originální pařížský salát podle norem budete potřebovat: 420 g pařížského salámu, 200 g konzervovaných okurek, 300 g majonézy, 60 g sterilovaného zeleného hrášku, 30 g cibule, 20 g hořčice, 5 g octa, 10 g cukru, 8 g worcesteru, 0,5 g mletého pepře a 10 g soli.
Jak na to?
- Oloupaný salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky.
- Smícháme s majonézou, hráškem a jemně krájenou cibulí.
- Ochutíme hořčicí, octem, cukrem, worcesterem a pepřem a osolíme.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu i klasický pochoutkový salát podle ČSN.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více