Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinskou husu můžete podávat s lokšemi i s knedlíky, schválně, co zmizí dřív.
Zdroj: Toprecepty

U nás si obvykle dáváme pečenou husu s knedlíkem, ať už s houskovým nebo bramborovým. Stejně tak dobrou přílohou jsou k ní ale i lokše. Třeba na Slovensku se k ní tyto bramborové placky servírují úplně běžně. Jsou rychlé, snadné a aspoň u nich nemusíte jako u knedlíků řešit, že se vám rozvaří.

Lokše jako příloha

Chystáte se oslavit svátek svatého Martina stylově, jak se sluší a patří? V tom případě určitě plánujete upéct husu, případně její levnější, menší a dostupnější alternativu kachnu. Pokud takové sváteční menu připravujete poprvé, možná řešíte, jakou přílohu ke kachně se zelím udělat.

Jestliže si na domácí knedlíky nevěříte, můžete je nahradit lokšemi. Ty jsou tradiční přílohou k pečené huse právě na Slovensku. Třeba ve slovenském Grobu, který je proslavený právě svými pečenými husami, k ní ani jinou přílohu neservírují. V posledních letech se lokše prosazují v restauracích i u nás, buď nasladko jako dezert, nebo jako příloha k svatomartinské huse nebo kachně. Rozhodně ale není nijak těžké si je udělat doma. 

Lokše mohou být sladké i slané

Lokše ovšem nejsou jen slovenskou specialitou, známé jsou totiž i na Moravě. Tyto bramborové placky se od těch u nás běžnějších liší svou velikostí a tloušťkou. Připomínají spíš palačinky. Ostatně dají se podávat i nasladko, třeba plněné povidly nebo s mákem. Na Slovensku je ale častěji dělají slané, potřené sádlem, plněné játry, trhaným masem nebo brynzovou pomazánkou. A také, jak již bylo zmíněno, právě jako příloha k huse.

Jaké brambory a jakou mouku použít na lokše?

Připravit si domácí lokše není nijak složité a zvládne je každý. Dřív se dělávaly na plotně kamen, současné recepty počítají s běžnou pánvičkou. Jejich předností navíc je, že vám na ně stačí pouhé tři ingredience, a to brambory uvařené ve slupce, mouka a sůl, někdy i vajíčko. Co si ale ohlídat, aby se povedly, měly hezký tvar, nepřichytávaly se na pánev a nepotrhaly se? 

  • Na lokše musíte hlavně zvolit ty správné brambory. Stejně jako na knedlíky potřebujete varný typ C, tedy stejný, jako se používá na bramborovou kaši. Důležité je, aby šlo o moučné brambory, které obsahují hodně škrobu a po uvaření se téměř rozpadají. Takové brambory ani nepotřebují tolik mouky, takže lokše pak opravdu chutnají hlavně po bramborách. Uvařte je ve slupce, lépe si tak zachovají svou chuť. Pokud je uděláte jen v páře, nenasáknou tolik vody a nebude rovněž nutné přidávat moc mouky. 
  • Po uvaření je třeba brambory nechat dobře vychladnout. Pokud byste dělali těsto z teplých brambor, lepilo by se a špatně by se s ním pracovalo. Poté je nutné brambory nastrouhat, rozmačkat nebo prolisovat co nejvíc najemno, aby v těstě nebyly žádné hrudky. 
  • Mouku je nejlepší použít hladkou, což lokše odlišuje od bramborových knedlíků. Najdete ale i recepty s polohrubou moukou. S moukou šetřete, dejte jí jen tolik, aby se těsto nelepilo. Pokud by jí bylo hodně, placky by byly tužší a ne tak vláčné.
  • Těsto zpracovávejte rychle a jemně. Čím déle a intenzivněji byste je hnětli, řídlo by a bylo by čím dál tím lepivější. Případně můžete přidat ještě trochu mouky nebo naopak vody.
  • Lokše se smaží na pánvi nasucho. Pánev je lepší vybrat kovovou se silnějším dnem a dostatečně ji rozehřát předem. Hotové lokše je třeba potřít rozehřátým sádlem (pokud byste je chtěli nasladko, je lepší máslo). Lokše pak skládejte na talíř na sebe, aby se tzv. zapařily. Zůstanou pak déle měkké a vláčné.

Recept na vynikající lokše

Chcete-li letos lokše k svatomartinské huse či kachně vyzkoušet, podle následujícího receptu se vám určitě povedou. Jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, 1 lžičku soli a asi 125 g sádla na potření lokší.

  1. Brambory omyjte a uvařte v celku ve slupce doměkka. Můžete je i udělat na páře. Měkké brambory pak oloupejte a rozmačkejte nebo je prolisujte či nastrouhejte na jemném struhadle. 
  2. Brambory zasypejte moukou a solí a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nakrájejte ho na kousky a ty pak rozválejte na pomoučeném vále na tenké placky (silné asi 2–3 mm) o velikosti pánve. 
  3. Postupně placky smažte nasucho na rozehřáté pánvi z obou stran. Měly by se na nich začít tvořit malé hnědé puchýřky. Během smažení otírejte z pánve spadanou mouku, aby se nepřipalovala. 
  4. Mezitím rozehřejte sádlo a lokše ihned po osmažení potřete mašlovačkou sádlem. Pak je podávejte samotné nebo právě k svatomartinské kachně či huse.

Náš tip: Při přípravě lokší můžete postupovat i podle našeho videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku