Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký typ brambor na lokše? Nejvhodnější je ten, který má moučnou konzistenci
Zdroj: Toprecepty

Lokše jsou oblíbené bramborové placky, které často pekly naše babičky na kamnech. Těsto zvládly perfektně zpracovat, ani nemusely odvažovat suroviny. Ty jsou potřeba pouze tři, včetně trošky soli. Poradíme, které brambory jsou na lokše nejvhodnější.

Lokše, tyto báječné bramborové placky, se připravují pouze z brambor, mouky a trošky soli. Brambory by měly být kvalitní, babičky si je uvařily obvykle večer před pečením placek, a to ve slupce. Druhý den je oloupaly a nastrouhaly najemno, pak přidaly trochu hladké mouky, osolily a vypracovaly těsto. 

Které brambory se nejlépe hodí na lokše

Nejvhodnější jsou brambory typu C, a to z jednoho důvodu - tyto brambory jsou nejvíce moučné, rychle se rozváří a brzy měknou. Doporučují se nejen na přípravu bramborové kaše, ale také na přípravu těst. Snadno se dají rozmačkat, k tomu stačí jednoduché mačkadlo (śťouchadlo) na brambory. Perfektní konzistence dosáhneme za pomoci mechanického mačkadla, kterým se brambory protlačují - nezůstane v nich pak žádný celý kousek brambor, ani malý.

Brambory do těsta je nejlepší uvařit v páře - nejenže si zachovají nejvíce živin, ale také nenasáknou zbytečně vodu a bude se s nimi dobře pracovat. 

Následující recept vám předvede, jak lokše připravit. Nechte se inspirovat báječným a jednoduchým postupem:

 

Komentáře

Další tipy a triky