Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud byste se někoho zeptali na nejtypičtější jídlo české kuchyně, většina lidí rozhodně řekne vepřo knedlo zelo. A to přitom ve skutečnosti původně ani naší specialitou není. Nicméně u nás zdomácnělo a stalo se synonymem svátečního oběda. A hlavně, nejlepší je s pivem, což my Češi, jako národ pivařů, rozhodně oceníme. 

Česká, nebo bavorská specialita?

Vepřo knedlo zelo bývá označováno za český národní pokrm, který obvykle spojujeme se slavnostními příležitostmi, je ale i typickou hospodskou specialitou. Pečené vepřové maso s výpekem skvěle vyvažuje nakyslé zelí a vše dotahuje k dokonalosti nadýchaný knedlík jako příloha

Ačkoliv se může zdát, že tahle trojkombinace patří k české kuchyni odjakživa, její původ sahá spíše do Německa, respektive do Bavorska, nebo do Rakouska-Uherska, odkud se nejspíš dostalo k nám.

Právě v Bavorsku je pokrm zvaný Bayerischer Schweinebraten mit Knödel und Sauerkraut  (bavorská vepřová pečeně s knedlíkem a kysaným zelím) rovněž považován za typickou místní specialitu, která se spojuje s mnichovským svátkem piva Oktoberfestem. 

Jaké maso na vepřo knedlo zelo? 

Při přípravě pokrmu je důležité hlavně to, jaké maso zvolíte. Nejčastěji se používá vepřová plec nebo krkovice, které mají ideální poměr masa a tuku – díky tomu zůstane maso po upečení šťavnaté a měkké.

Pokud máte raději libovější variantu, sáhněte po pečeni nebo kýtě, ale počítejte s tím, že bude potřeba trochu více péče, aby maso nevyschlo. Krkovice zase odpustí i menší chyby. V každém případě delší a pomalé pečení je rozhodně zárukou úspěchu. Jen tak bude maso dokonale měkké a šťavnaté. 

Jaký knedlík a jak udělat zelí?

Aby bylo jídlo kompletní, je třeba maso doplnit knedlíkem a zelím. Pokrm se obvykle podává s kynutým nebo houskovým knedlíkem, skvěle ale chutná i s bramborovým. Pokud byste chtěli jídlo ještě víc vylepšit, můžete k němu servírovat knedlík karlovarský, který je nadýchaný díky ušlehaným bílkům a je jemnější a celkově lahodnější. 

Zapomenout samozřejmě nesmíte ani na zelí. To totiž skvěle zmírňuje tučný charakter jídla. Někteří k masu podávají dušené kysané zelí, jiní nedají dopustit na zelí sterilované, které není tak kyselé.

V mnoha rodinách připravují dušené zahuštěné zelí přímo z čerstvých hlávek. Takovému zelí se říká moravské a typické je pro něj zahuštění moukou nebo bramborou, takže má lehce kašovitou konzistenci. U nás obvykle děláme vepřo knedlo zelo se zelím bílým, výborně chutná ale i s tím červeným, které zase vytváří hezký barevný kontrast na talíři. 

Recept na jednoduché vepřo knedlo zelo

Příprava vepřa knedla zela je sice náročnější, určitě ale stojí za to do tohoto pokrmu investovat čas. Za takovou specialitu získáte rozhodně jen samé pochvaly. A jak tedy tuto národní klasiku jednoduše připravit? 

Budete potřebovat: 1 kg vepřové plece (nebo vepřové pečeně), 4 cibule, 600 g sterilovaného zelí, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku celého kmínu, 1-2 lžičky cukru krystal, 1-2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíci sójové omáčky, 1-2 lžíce oleje, vodu na podlití (podle potřeby), sůl, čerstvě mletý pepř. 

  1. Pekáč nebo zapékací mísu vymažte důkladně olejem. Troubu nechte předehřát na 180 °C. Tři cibule oloupejte, nakrájejte je najemno a rovnoměrně rozprostřete na dno pekáče. Maso očistěte a nakrájejte na větší kostky. Osolte, opepřete a naskládejte na cibuli. Zasypejte mletou paprikou a lehce zastříkněte sójovou omáčkou. Vše podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené.
  2. Pekáč přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte 60–90 minut, nebo dokud se maso nerozpadá. Zhruba každých 20 minut maso zkontrolujte a podle potřeby podlijte. Asi 15 minut před koncem pečení zvyšte teplotu na 200 °C, maso odkryjte a dopečte dozlatova.
  3. Zelí lehce vymačkejte a pokud je potřeba, překrájejte je na menší kousky. Poté zelí dejte do hrnce a posypejte kmínem. Lehce osolte, podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a duste do poloměkka asi 20 minut. Poté ho zaprašte hladkou moukou a povařte ještě alespoň 15 minut.
  4. Poslední cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte dosklovita. Poté ji zasypejte trochou cukru, nechte zkaramelizovat a vmíchejte do zelí. Pečené maso podávejte s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Recepty k tomuto článku