Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šup šup hrníčková buchta s jablky a ořechy: Připravena je do 10 minut, upečena dřív než uklidíte kuchyň
Zdroj: Toprecepty

Pokud se po náročném dni na něco těšíme, je to chvíle klidu a třeba i něco dobrého. Šup šup buchta je hotová během pár minut a nevyžaduje žádné složité přípravy. Upečte si ji a provoňte byt výborným jednoduchým jablečným moučníkem.

Šup šup buchta

Všichni to známe – venku sychravo, doma povinnosti a přesto bychom rádi připravili něco dobrého k čaji nebo ke kávě. Ne vždy máme prostor na dlouhé pečení nebo složité postupy a právě tehdy přichází ke slovu rychlé lité buchty.

Právě taková je šup šup buchta, která využívá sezonní jablka. Název dokonale vystihuje její přípravu – do trouby ji dostaneme doslova během pár minut. Stačí nakrájet jablka, smíchat suroviny v míse a nalít těsto na plech. O zbytek se postará trouba. Je to skvělá volba ve dnech, kdy přijdeme z práce a jsme utahaní, lednička je téměř prázdná, ale honí nás mlsná na výborný domácí moučník z dostupných surovin.

Jak se dělá lité těsto

Na tomto druhu těsta není nic složitého, zvládne ho každý. Kromě mouky, cukru a tuku (s máslem bude lahodnější, sáhnout můžeme i po chuťově neutrálním oleji, jako je řepkový či slunečnicový) v něm bývá mléčná složka. Může to být mléko, ale také ho můžeme částečně vyměnit za jogurt nebo například zakysanou smetanu.

Těsto mícháme krátce, delší míchání by mohlo vést k tužšímu výsledku. Do těsta často přidáváme ovoce, ať už to jsou jablka či hrušky; variantou jsou i švestky. Zkrátka: šup, šup a těsto je v troubě. I v náročných dnech si tak můžeme přichystat výborný snadný moučník.

Čím vylepšit rychlou buchtu 

Buchta podle níže uvedeného receptu je nejen rychlá, ale také výborná. Přesto si ji ještě můžeme trochu vyšperkovat: 

  • skořicí, která báječně ladí s jablky,
  • vanilkovým cukrem nebo extraktem, 
  • mletým zázvorem pro svěží, lehce ostrou chuť,
  • hrstí spařených rozinek nebo brusinek (mohou být i namočené v rumu),
  • kokosem,
  • hrstí mletých vlašských ořechů,
  • kakaem pro tmavou variantu.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit šup šup buchtu

Na šup šup buchtu potřebujete: 3 jablka, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky hladké mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky skořice, 100 g másla (nebo 1/2 hrnku oleje), půl hrsti vlašských ořechů

Jak na to? 

  1. Tuk rozpusťte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a dužinu nakrájejte na kostičky (nebo nastrouhejte nahrubo).
  3. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny a poté vmíchejte olej. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí. Opatrně smíchejte dohromady i s jablky.
  4. Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 30–35 minut, dokud buchta nezezlátne.

Náš tip: Připravit si můžete také následující jablkovou buchtu podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli