Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První vánoční trhy v Praze jsou v plném proudu, tak jsme vyrazili hned na náměstí Míru otestovat, jak chutnají zdejší buchtičky s krémem. Chtěli jsme vědět, jestli jsou z kupovaného nebo poctivého domácího těst a zda krém voní a je krásně sametový. A výsledek nás překvapil!

Kouzlo vánočních trhů

Předvánoční trhy v Praze každoročně lákají tisíce návštěvníků. Slavnostně vyzdobená náměstí plná stánků s dárečky nebo pochutinami vypadají v adventním čase vždycky nějak lépe. Pokud tedy přes davy lidí vůbec nějaký stánek uvidíte. A právě v tom, a nejen v tom, se trhy na Míráku liší. 

Místní vědí - tady se potkávají sousedi, tady se nezruinujete cenami a nemusíte se (většinou) prodírat mezi stovkami lidí. Trh kromě stánků a betléma zdobí nad stánky rozsvícená světlená obloha, která připomíná tisíce hvězdiček. K tomu připočtěte vůni svařáku, trdelníků a palačinek, blýskavé serepetičky všude kolem a iluze malého ráje je skoro dokonalá. 

Takže jsme podlehli taky a vydali se sem letos zase, jako každý rok, hned v první den otevření. Nejdříve jsme pro vás prozkoumali ceny a nabídku (podrobněji v našem předchozím článku). A pak jsme se pustili rovnou do klasiky babičkovské kuchyně - buchtiček s krémem! 

Jaké byly buchtičky s krémem? 

Stánek s buchtičkami je strategicky umístěný hned u hlavního vstupu na trh po levé straně a žádné velké fronty se u něj netvoří. Malé buchtičky z kynutého těsta jsou zde vystaveny ve stylové míse a lehce pocukrované připomínají nedávnou sněhovou nadílku. 

„Jedny buchtičky, prosím,“ objednáváme si u promrzlé, ale přesto usměvavé obsluhy. „Jedny vám nebudou stačit,“ žertuje slečna za pultem a za chvíli už nám podává kouřící a krémem vonící plnou papírovou misku. Babičkovský šmrnc jednorázovou miskou a jednorázovým, byť dřevěným, příborem tohle jídlo trošku ztrácí, ale na trzích to jinak nejde, to chápeme. 

Buchtičky krásně voní, těsto je nadýchané a krém dost hustý, hladký a chuťově výrazný. Jen na studených buchtičkách relativně rychle chladne. Ale to je tak jediné, co můžeme jídlu vytknout. 

Od obsluhy zjišťujeme, že buchtičky na trh zajišťuje firma Kaiser Franz, kterou známe z Jiřáku. Tam ovšem prodávají burgery, ale jde jim to skvěle. Skoro by se chtělo říct, že jako po másle. Buchtičky od tohoto podniku ovšem ochutnáváme poprvé a věříme, že ne naposledy. 

Firma na svých webovkách uvádí, že když začínali jednoho časného rána v roce 2014, rozkaz zněl jasně: Budeme dělat ty nejlepší burgery z kvalitních farmářských surovin, ale přitom za rozumnou cenu. Nápad to byl jednoduchý, ale jak se ukázalo, fungoval dokonale. My dodáváme, že nevíme, jak zněl rozkaz k buchtičkám, ale funguje to taky dokonale. 

Za 139 Kč dostanete slušnou porci dezertu, který by mohl příště pokukovat po účasti v nějakém pop-upu u Vltavy. Jen v jednom měla obsluha pravdu. Malá miska pro dva opravdu nestačí. Nám nestačila ani pro jednoho. 

Fotogalerie - Buchtičky s krémem na vánočních trzích na Míráku

Ukázat 9 fotografií

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku