Cukrářka Eva Vetešníková prozradila triky na přípravu dokonalého cukroví: Rady našich babiček fungují skvěle, říká
24. 11. 2025 Rozhovory a reportáže
Příprava vánočního cukroví se v některých domácnostech stala v posledních letech záležitostí, kterou řeší nákupem v obchodech či u cukrářů. Své o tom ví i majitelka malého bistra v Mělníku Eva Vetešníková, která pro Toprecepty.cz prozradila nejen, jak takové zakázkové pečení vypadá, ale také přidala několik zajímavých a důležitých tipů jak připravit to nejlepší cukroví.
Začátek vánočního pečení
Když v říjnu skončí hlavní provoz cukrářského bistra Eva, pro Evu Vetešníkovou to rozhodně neznamená volno a odpočinek. „Vlastně hned potom pro mě začíná vánoční sezóna,“ říká cukrářka pro Toprecepty.cz. „Začínám pomalu skládat kolekci pro daný rok. Některé druhy cukroví jsou neměnné, třeba linecké s naší marmeládou, vanilkové rohlíčky, perníčky nebo pistáciové stromečky. Další část tvoří rodinné klasiky a pak vždy přidám něco nového,“ dodává.
Několik týdnů pak probíhá zkušební pečení. „Vše napeču, ochutnáme to doma a musím před rodinou obhájit své favority. Nakonec se dostanu na jedenáct až čtrnáct druhů,“ popisuje Eva Vetešníková. Právě v této fázi je podle jejích slov důležité pamatovat na první zásadní pravidlo pro domácí pekaře: „Nedělejte dvacet druhů jen proto, že to někdo zveřejnil na sociálních sítích. Vyberte si, co chcete dělat, a toho se držte. Spousta chyb vzniká jen z toho, že lidé chtějí všechno.“
Focení jako kontrola kvality
Jakmile má Eva kolekci sestavenou, přichází další krok. „Následuje její focení, chci, aby zákazník věděl přesně, co si objednává,“ říká mělnická cukrářka. Podle jejích slov nejde jen o hezké obrázky, ale také o kontrolu kvality. „Focení je pro mě test – jak cukroví drží tvar, jak se povedla struktura, jestli je povrch rovný. Když něco nesedí, vracím se k receptuře,“ vysvětluje.
Zákaznické preference se podle ní až tolik nemění. „Nejžádanější je pořád linecké a pistáciové stromečky. Někdo má rád suché cukroví, někdo krémové, další volí exotické chutě. Snažím se kolekci skládat tak, aby si každý vybral,“ říká Eva pro Toprecepty.cz. Zároveň vysvětluje, že recepty jsou prověřené léty. „Mám rodinné poklady a pak čerpám z osvědčených zdrojů, třeba z blogu Víkendové pečení od Míši Landové. Experimenty si nemůžu dovolit. Na Vánoce musí být jistota, že vše dopadne,“ říká s úsměvem cukrářka.
Mohlo by vás zajímat
Užitečné rady
Nejdůležitější u pečení cukroví jsou podle Evy detaily, které lidé doma často podceňují. „Nejcitlivější je linecké. Musí se dělat rychle a v chladu. Jakmile se těsto zahřeje, spaří se a začne se trhat,“ vysvětluje Vetešníková. Problém je podle ní často také v tom, že lidé těsto přepracují. „Přidají mouku, převalí to dvacetkrát a pak se diví, že se to drolí nebo je každý kus jiný,“ říká. Při pečení cukroví preferuje práci s robotem: „Příprava je rychlá a těsto je rovnoměrné. To je základ.“
Velmi důležitý je také výběr kvalitních surovin, ty totiž dokáží udělat s cukrovím zázraky. „Hodně záleží na másle. Kvalitní máslo ovlivní práci s těstem i chuť. Mouku používám výběrovou italskou, protože mám jistotu, že funguje pokaždé stejně.“
Jasno musí být i u způsobu skladování. „Krémové cukroví patří do lednice. Suchému stačí spíž. Pokud potřebujete, aby něco změklo, dejte do krabice jablko, to dělala i moje babička. A co má zůstat křupavé, musí být v suchu bez jakékoliv vlhkosti.“ Dodává i obecnější radu: „Cukroví nemá být napečené měsíce dopředu. Čerstvé je nejlepší.“
Nakonec přidává nejjednodušší, ale nejpraktičtější radu sezony: „Lidé se u pečení moc stresují. Kdo rád peče, ten si to užije, i když se něco nepovede. A kdo to rád nemá, ať si cukroví klidně objedná. Není důvod trápit se tím, že to nestíháte nebo že to nevypadá dokonale. To se občas nepovede ani mně,“ přiznává zkušená cukrářka.
Kvalita je důležitější než množství
Když se rozjede listopad, přibývají Evě objednávky. „Mám nastavený limit třicet kilo. Nechci ho překročit, protože chci udržet kvalitu. K tomu dělám i prosincové narozeninové či svatební dorty,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz.
Některé druhy cukroví vyžadují velkou trpělivost. „Za nejpracnější považuji linecké a všechno krémové, kde musíte každý kousek vzít do ruky třeba pětkrát, než je hotový,“ popisuje Vetešníková. Naopak jsou druhy, které pomáhají sezónu dobře nastartovat. „Perníčky jsou vděčné. Peču je jako první, protože drží tvar, dobře se s nimi pracuje a nejsou tak časově náročné,“ říká Eva.
Zákazníci prý často předpokládají, že výroba je rychlá a jednoduchá, to však není úplně pravda. „To, co vidíte v krabičce, je několik hodin práce na stovkách maličkostí. Každý detail je tam víc vidět než u velkých dortů,“ popisuje cukrářka, která má školu Míši Landové.
Jak vypadá pečení cukroví v podání Evy Vetešníkové i její bistro v Mělníku, zjistíte v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Cukrářka Eva Vetešníková prozradila několik triků, jak připravit dokonalé cukroví
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více