Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé pudinkové vějířky: Jednoduché cukroví voní ořechy a skořicí a do půlhodinky je na stole
Zdroj: Toprecepty

Cukroví není nikdy dost, pokud patříte k těm, kteří každoročně trhají rekordy co do počtu upečených druhů, určitě vám přijde vhod nějaký nový a přitom nenáročný recept. To mohou být třeba i tyto vějířky zdobené nasekanými vlašskými ořechy.

Trochu jiné linecké 

Vějířky patří k jednodušším druhům cukroví, které zvládnou i ti, kteří s pečením nemají tolik zkušeností. A pokud chcete upéct cukroví co nejvíc, určitě oceníte, když se nebudete muset zdržovat náročným zdobením. A to tyto vějířky splňují dokonale.

Jde o poměrně snadné cukroví z těsta podobného tomu na linecké. I ono krásně voní vanilkou, a můžete z něj vykrojovat nejen vějířky, ale i srdíčka, kolečka, kytičky, hvězdy, zvonky nebo stromečky, stejně jako v případě lineckého cukroví

Co udělá pudink v těstě

Těsto na tyto vějířky je ovšem specifické tím, že se do něj přidává pudinkový prášek, jímž se nahradí část mouky v těstě. Takové těsto je jemnější, krásně hebké a vláčné. Pudinkový prášek totiž obsahuje škrob, který vstřebává část vlhkosti a tuků, díky čemuž je těsto jemnější, krásně křehké a méně drobivé.

Těsto se navíc díky němu tolik nelepí na povrch a na váleček, takže se s ním lépe pracuje. Je také stabilnější, což usnadňuje tvarování a vykrajování. Kromě toho cukroví dobře drží svůj tvar během pečení a nerozjede se – vzniknou vám tedy tvary, jaké jste zamýšleli. Předností pudinku navíc je, že těsto ochutí třeba vanilkou nebo čokoládou, v závislosti na tom, jaký prášek vyberete. 

K ořechům se hodí skořice

Z pudinkového těsta můžete upéct i klasické linecké slepované marmeládou a nebo vyzkoušet právě speciální vějířky (případně jiné tvary podle toho, jaké máte doma vykrajovátka). Výjimečnost tohoto cukroví tkví v tom, že je nemusíte slepovat, jednotlivé kousky totiž pouze dozdobíte jakousi ořechovou posypkou dochucenou skořicí.

Ta nejenže na cukroví efektně vypadá, ale ještě mu dodává lepší chuť a také křupavost, která hezky kontrastuje s těstem vespod. A ještě na něm dobře drží, takže se nemusíte bát, že by vám v krabicích opadala. 

Jak na pudinkové vějířky s ořechy?

Patříte-li k milovníkům ořechů a skořice, určitě se vyplatí toto méně obvyklé cukroví vyzkoušet. Jsme si jisti, že vám zachutná, třeba ho i zařadíte do svého každoročního repertoáru. Jak tedy vějířky s ořechy uděláte? 

Budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vanilkový pudink, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci vanilkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, špetku soli a 1 vajíčko na potření. Na posypku si připravte: hrst vlašských nebo jiných ořechů (nasekaných), 1-2 lžíce cukru (třtinového) a 1 kávovou lžičku mleté skořice, vajíčko na potření. 

  1. Všechny suroviny na těsto dejte do kuchyňského robotu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte je do fólie a nechte odležet v lednici. Máte-li ale máslo studené, můžete s těstem pracovat hned. 
  2. Silikonový vál velmi jemně poprašte moukou a přes mikrotenový sáček (nebo mezi dvěma pečicími papíry) vyválejte válečkem těsto na plát o tloušťce cca 3 mm. Pak z něj vykrajujte vějířky nebo jiné tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Všechny kousky pak potřete rozšlehaným vajíčkem pomocí štětce. 
  3. V sekáčku nasekejte ořechy, přesypejte je do misky a přidejte k nim třtinový cukr a skořici. Vše promíchejte a směsí rovnoměrně posypejte cukroví. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zrůžovění.

Linecké můžete upéct i podle našeho videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli