Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V pražském obchodním domě Máj bylo ve čtvrtek večer narváno. Předpremiéru tady mělo otevření první pobočky Five Guys v Česku. Legendární americké burgery nalákaly desítky pozvaných, včetně známých tváří. Za redakci Toprecepty.cz jsme byli na místě a víme, jaká je nabídka, jaké jsou ceny i, jak všechno chutná!

Tohle vám změní život! 

Ve druhém patře pražského obchodního domu Máj bylo dnes v jedné části docela rušno. Za páskou se zde odehrávala předpremiéra otevření pobočky Five Guys. Ačkoliv se podnik oficiálně otevře pro veřejnost až 8. 12. 2025, pozvaní novináři, VIP osobnosti, food blogeři a infuenceři měli možnost mezi prvními ochutnat legendární hamburgery, hot dogy a milk shaky už dřív.  

Mezi známými tvářemi nechyběli třeba česká herečka Nikol Leitgeb, youtuber Starej fotr, nebo food bloger a zároveň jeden z nejvýraznějších soutěžících soutěže MasterChef Česko 2023 Adam Rundus. A desítky dalších... V malém prostoru, ohraničeném páskou, se nás tísnilo opravdu mnoho. 

„Už jste někdy ochutnali náš burger? Zvedněte ruku, kdo ne! Tak dnešek vám úplně změní život,“ vítal nás přesně v americkém stylu pracovník podniku. Nás, kteří jsme dosud neochutnali, byla zhruba polovina. Natěšení jsme ale byli asi všichni stejně

Hey, guys, come on! 

Kdo dnes na otvíračce neuměl anglicky, ten si moc neškrtl. Přednášky o tom, jak mají být správně usmažené hranolky (výhradně z čerstvých brambor), jak se dává kečup na housku nebo jak křupavá má být slanina, probíhaly v angličtině. 

Na anglicky psané menu se musí připravit i zákazníci. Na velkých tabulích nad pulty češtinu totiž nenajdete. Ale žádný strach, nabídku menu si můžete přečíst na malých letáčcích na pultě, případně vám se vším poradí česky mluvící obsluha

Burgery, hot dogy, sendviče či milk shaky si objednáte u pokladny a s lístečkem pak za rohem počkáte, až bude jídlo připraveno. Skoro všechno se tady totiž dělá čerstvé, nic se nepřipravuje dopředu. Čerstvost je hlavní prioritou Five Guys. Čerstvé maso, čerstvá zelenina, čerstvé brambory na hranolky. Každý den. 

Zapomeňte na mrazáky i na tácy 

Žádné mražené polotovary, žádná předkrájená zelenina, nebo předsmažené hranolky. Tady si práci neulehčují. Na to, jak připravit dokonalé hranolky, výhradně z čerstvých brambor, zde mají propracovaný systém, stejně jako na to, jak dokřupava má být usmažená slanina. 

„Možná si počkáte trochu déle,“ říkal nám v angličtině šéf obsluhy. „My nejsme žádný fast food. My jsme dobré jídlo, které dostanete rychle.“ A kdyby vám čekání přece jen přišlo dlouhé, od toho jsou tady arašídy zdarma, které ukrátí čas a taky trošku zasytí. Papírové misky najdete vlevo hned vedle pokladen a nabírat si do nich arašídy můžete do aleluja. A co slupky? S tím si nelamte hlavu. „Klidně je házejte na zem, my to uklidíme,“ zní z podniku. 

My jsme poctivě vystáli frontu na objednávku i bez arašídů. Na jídlo samotné jsme pak už moc dlouho nečekali. Slabých deset minut, přestože naše objednávka byla velká. Jeden velký burger, dva malé, jeden hot dog, dvoje hranolky (z toho jedny pálivé), jeden sendvič a dva shaky. Suma sumárum za 1 655 Kč

Ceny burgerů začínají na 175 Kč, ten nejdražší bacon cheeseburger stojí 295 Kč, hot dogy od 155 Kč do 195 Kč, sendviče od 135 Kč do 175 Kč. Všechny toppingy jsou v ceně. Za malé hranolky zaplatíte 125 Kč, za střední 155 Kč a za velké 185 Kč. Cena milkshaku je 155 Kč a nápojů, který si můžete zadarmo doplňovat, 85 Kč

Kdo Five Guys zná, tak ví, že na tácky si tady nepotrpí. Svoji objednávku dostanete hezky do papírového sáčku. A buď si to všechno vezmete s sebou, nebo sáček natrhnete, uděláte z něj improvizovanou podložku a jídlo si vychutnáte na místě. 

Jak to chutná? 

Objednali jsme si záměrně jídel více, abychom ochutnali všechno. Ačkoliv to není přesné, protože kombinací příloh a omáček je přes 200, takže sem můžete chodit skoro denně a burger nebo hot dog nikdy nemusí být stejný. 

Základem je ale u burgeru vždy mleté hovězí maso (jeden nebo dva plátky) a k tomu si vyberete omáčky, různé druhy čerstvé nebo grilované zeleniny či grilované houby. Podobné je to u hot dogů, mezi sendviči je jeden vegetariánský

Hranolky jsou v nabídce klasické solené, nebo s cajunským pepřem, tedy lehce pálivé. Míchat můžete i milk shaky. Dáte si vanilkový, banánový, slaný karamel nebo křupavý slaninový? A co takhle všechno najednou?

My si nechali poradit a zvolili u shaku kombinaci banán, arašídové máslo a slanina. Zní to možná šíleně, ale je to šíleně dobré! Kombinace banánu a arašídového másla je kulinárně dávno prověřená, ale do toho ta slanina! Člověk by se až neudržel a musel by v duchu anglicky pronést: Oh my God! 

Stejně tak šíleně vypadá zdejší normální hamburger (tedy dva plátky masa), na který byste potřebovali místo úst spíše vrata, abyste je pořádně otevřeli. Ale když se vám to podaří a vy si opravdu kousnete, ocitnete se v gastro nebi. Maso je neskutečně šťavnaté, slanina krásně křupe a kombinace omáček a zeleniny je přesně podle vaší chuti, protože jste si je poskládali sami. 

Hot dog chutná za nás klasicky americky, stejně tak sendvič s mega dávkou slaniny. Sem se zkrátka chodí na burgery, které jsou fenomenální. Ale nezklamou ani hranolky, což není úplná samozřejmost. A pokud byste chtěli šetřit kalorie, protože s penězi to tady moc nejde, dejte si jen samotné maso s omáčkami a zeleninou

Jak se píše na tabuli nad pultem, všechny burgery i hot dogy jsou tady k mání i bez housky. Mohou je tedy i bezlepkáři nebo dietáři. Ti druzí by se ovšem podniku měli raději vyhýbat obloukem, případně vstupovat jen na vlastní riziko. Místním vůním a chutím se těžko odolává... 

Jak to na místě vypadalo, na to se podívejte v naší galerii: 

Recepty k tomuto článku