Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Soutěž MasterChef Česko 2023 opustil Adam Rundus, bratr slavné kuchařky Kamu. Byli jsme za web Toprecepty.cz na natáčení a přinášíme pohled do zákulisí soutěže i Adamovy pocity hned po vypadnutí.

Zákulisí soutěže v ateliérech 

V ateliérech v pražské Hostivaři je od rána narváno. Na přípravě soutěže MasterChef Česko 2023 se podílejí stovky lidí, od režiséra přes kameramany, střihače, maskérky, kostymérky až po uklízečky. A celý tým, včetně soutěžících, šlape od brzkých ranních hodin doslova taky jako hodinky.

Když přijíždíme na plac my, je kolem půl osmé. Adam s Honzou vstávali ale už v šest, jako každý den, aby si dali 15minutové dechové cvičení pro uklidnění a pak ledovou sprchu, slovy Adama „úplně nejvíc ledovou, co to šlo“.

Snídani v hotelu kluci obvykle vynechávají a připravují si jídlo vlastní, zdravější, třeba proteinové drinky či zázvorové shoty, které do sebe často „kopnou“ už cestou v autě. V autě, které na soutěžící denně čeká před hotelem. To proto, aby někdo nezaspal nebo se nezatoulal...

Díky přesnému načasování je Adam kolem sedmé ráno už v ateliérech v šatně a v 7: 15 už v kostymérně. „Zatím mi holky vždycky dovolily vzít si svoje věci, což je super, cítím se tak líp,“ svěřuje se nám na chodbě, už po zásahu maskérky, což v Adamově případě není ani znát. Make-up nepotřebuje, příprava holek trvá určitě déle. 

Po maskérně se od nás Adam vzdálí a míří do šatny, aby ještě na poslední chvíli načerpal inspiraci z kuchařek, které si vozí pokaždé s sebou. V batohu má od Gordona Ramsaye Chutně a rychle: 100 receptů, které uvaříte do 30 minut, pak českou kuchařku od Vaňka a pochopitelně Nejbarevnější kuchařku od své sestry Kamu. 

Zpovědnice a zadání úkolu 

Do krátké pauze v šatně se jde do zpovědnice a pak už na zadání úkolu. „Vítám vás zpět v kuchyni MasterChef Česko,“ říká porotce Radek Kašpárek. „Dnes zjistíme, co jste ochotni pro titul MasterChef Česko udělat,“ napíná všechny Jan Punčochář.

Před soutěžícími jsou na pultech takzvané magic boxy. Nikdo neví, co je uvnitř. Jenže jakmile odkryjí poklop, zjistí, že na ně čeká fotka jednoho ze soupeřů. Právě pro něj mají dnes nakupovat suroviny. Samozřejmě takticky...

Adam najde v rámečku fotku Honzy, což je trochu podpásovka. Honza, ten kámoš, ten anděl strážný, ten instruktor správného dýchaní... Tak to už máme dnes druhou ledovou sprchu.

Postáváme za kameramany a sledujeme údivy Terky, Kuby a dalších. A to není všechno. Soutěžící se taky dozvídají, že nakupovat suroviny budou nikoli ve spižírně, ale přímo v Bille. Když všechno nakoupí a vrátí se, čeká je další šok. Nakupovali totiž ve skutečnosti každý pro sebe...

Kachna a pomeranče

Jestli něco k Adamovi sedí, pak jsou to právě asijské ingredience. Přesně ty, které původně vybral pro Honzu. Udon nudle, koriandr, arašídy, chilli... A teď z nich má vařit sám. Stejně jako všichni ostatní, z nichž někteří chystali past, aby do ní sami spadli.

Na vaření mají všichni 60 minut a my tak můžeme zpoza kamer sledovat, jak se vaří v nejslavnější ateliérové kuchyni v Česku. Není co závidět. Kromě časového presu nám připadají dost znervózňující všudypřítomní kameramani, kteří pro detailní záběry kolikrát strčí kameru málem až do trouby. Do toho se chodí vyptávat, radit a pomáhat porotci. 

Já jsem si vytáhl to dobrý, “ říkal nám později u oběda Adam a myslel tím suroviny. „Bohužel se mi to vůbec nepovedlo. Jsem dnes už hodně unavenej," svěřil se s tím, že na dnešek spal jen šest hodin.

A jak mu vadily kamery? „Kamery už jsou v tomto díle to nejmenší, na začátku to bylo horší, když jsem třeba dělal něco, o čem vím, že mi moc nejde, a v tu chvíli tam byl kameraman, dost mě to rozhodilo," dodal, aniž by v tu chvíli věděl, jak všechno dopadne.

Před námi byla druhá, vyřazovací výzva, a vaření v nechvalně slavných černých zástěrách. Ani to Adamovi úplně nevyšlo, nervozita a nedostatek spánku si vybraly svou daň a tak si ten den zažil už třetí „ledovou sprchu", konec v soutěži. 

Jak mu je, na to jsme se zeptali přímo na místě, jen pár minut po skončení 13. dílu, pár minut po dojemném rozloučení se soutěžícími i porotci. 

Míchá se to ve mě, pocit lehkého smutku, ale zároveň obrovský úlevy a spokojenosti. Dosáhl jsem výsledku, který nikdo neočekával, ani já sám, takže z kuchyně Masterchefa odcházím jako vítěz, pro sebe a pro svoje nejbližší!" řekl nám v zákulisí Adam a prozradil i to, co bude dělat dál. 

Pořádně se vyspím, zavolám ségře a mámě a hlavně, vařit nepřestanu, teprve tady mě to začalo pořádně bavit.

Ještě než jsme pozdě večer opustili hostivařské ateliéry, nedalo nám, abychom nezapátrali, co se stalo s gumovými medvídky. Kdo jiný by to měl lépe vědět, než právě Adam. 

Snědli je porotci, tedy konkrétně Přemek," napsal nám do SMS asi deset minut před půlnocí.

Náš tip: Pokud vás zajímá, jak to v zákulisí při natáčení soutěže MasterChef Česko vypadá, mrkněte do naší galerie: 

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023: Zákulisí soutěže

Ukázat 20 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více