Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michelinské hvězdy rozdány! Obhájila restaurace Field Radka Kašpárka, nejlepší podnik v Česku je ale mimo hlavní město
Zdroj: Profimedia

Před pár okamžiky byla rozdaná michelinská ocenění a v Česku se už slaví. Svého "michelina" obhájil Radek Kašpárek a ocenění získala třeboňská restaurace Šupina a Šupinka. Dvě hvězdy pro jednu restauraci putovaly ale mimo očekávanou Prahu.

Hvězdy nad Českem

Na českém gastronomickém nebi bude nově zářit devět hvězdných restaurací, přičemž jedna z nich má michelinské hvězdy hned dvě. První dvojhvězdičkovou restaurací se v České republice stal restaurant Papilio, sídlící ve středočeské vesničce Vysoký Újezd. 

Po jedné hvězdě se poštěstilo hned osmi dalším místům. Dosud se inspektoři uznávaného gastronomického průvodce Michelin zaměřovali jen na Prahu, kde michelinskou hvězdu měly podniky La Degustation Bohême Bourgeoise pod vedením pod vedením Oldřicha Sahajďáka a Field Radka Kašpárka. Oba šéfkuchaři a jimi vedené restaurace svou hvězdu obhájily.

Další michelinské hvězdy získaly podnik Levitate s šéfkuchařem Christianem Chu, břeclavský Essens s šéfkuchařem Otto Vašákem, olomoucká Entrée Přemka Forejta, zlínská La Villa, pražská Casa De Carli a rovněž pražský podnik Štangl s šéfkuchařem Martinem Štanglem.

Dalších 18 podniků se může chlubit oceněním Bib Gourmand, což značí místa, kde se nabízí výjimečné jídlo za rozumnou cenu. Tohle ocenění získaly mimo jiné třeboňský podnik Šupina a ŠupinkaLong Story Short Eatery & Bakery v Olomouci, vinohradský Výčep v Praze nebo Babiččina zahrada v Průhonicích. 

Co je to Michelin v gastronomii 

Michelinská hvězda je zárukou kvality a jistoty, že v restauraci, která je jejím nositelem, si nejen pochutnáte, ale čeká vás opravdový gastronomický zážitek. Stejně jako kuchaři mají své sny, mají je i milovníci dobrého jídla a tím největším je pro ně právě návštěva luxusní michelinské restaurace, tedy restaurace zařazené do některého z průvodců pana Michelina, známých pod francouzským názvem Le Guide Michelin.

Tyto průvodce vydává společnost Michelin – ano, ta společnost proslavená výrobou pneumatik, jejímž maskotem je bílý panáček pojmenovaný Bibendum. První publikaci (tedy průvodce po Francii) totiž v roce 1904 vydal její zakladatel André Michelin a byla určena motoristům. Obsahovala však nejen adresy benzinových pump, autoopraven, garáží a ceny paliva na různých místech, ale také tipy, kde se tehdejší řidiči mohli dobře najíst a ubytovat. 

V roce 1926 zavedli v průvodci hodnocení hvězdou, která se udělovala opravdu výjimečným podnikům, a na počátku 30. let se přidalo dvou- a tříhvězdičkové hodnocení. Ne každá restaurace, která v průvodci je, ale musí být nositelem nějaké hvězdy.

Hvězdičky nebo příbory?

Michelinské průvodce jsou známé systémem hvězdiček, které jsou udělovány nejlepším z nejlepších a hodnotí hlavně kvalitu jídla. Jedna hvězda se uděluje restauraci, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy patří podnikům, které stojí za zajížďku, a třemi hvězdami se pyšní restaurace, do nichž stojí za to si zajet, i kdybyste byli od nich stovky kilometrů daleko.

Kromě kvality jídel se posuzuje i celková atmosféra restaurace. Hodnocení probíhá pomocí symbolu příborů na stupni od jedné do pěti. Jeden „příbor“ znamená „docela příjemná restaurace“ a pět „příborů“ znamená „luxusní restaurace“.

Pokud je příbor zbarven dočervena, znamená to, že je restaurace velmi příjemná. Navíc se ještě objevuje symbol mince u podniků, které nabízejí menu za určitou cenu odpovídající cenovým standardům země nebo nižší. Obrázek hroznů je pak u restaurací, které se mohou chlubit zajímavým vinným menu. Speciální ikonku mají i podniky, z nichž se vám naskytne nějaký výjimečný výhled.

Kromě toho může restaurace získat i ocenění Bib Gourmand (název je odvozený od jména maskota Michelin), jak už jsme uvedli výše. Podle něj poznáte, že dostanete kvalitní jídlo za dobrou cenu

Naposledy jste si prohlédli