Kefírové hrníčkové placičky se sýrem: Smažená dobrota bez kynutí je ideální večeří, když spěcháte
17. 12. 2025 Vaření
Placičky patří k receptům, které se doma nikdy neokoukají. Kefírové plněné placičky jsou měkké, rychlé a ideální, protože do nich můžeme využít sýr, šunku nebo zbytky masa z lednice.
Kefírové plněné placičky
Placičky na všemožné způsoby jsou vděčným jídlem, když se chceme rychle najíst. Dají se velmi snadno obměnit, takže nemusí být vždy úplně stejné. Rádi je chystáme pro jejich jednoduchou a rychlou přípravu. A co teprve, když máme hrníčkový recept. Právě takový najdete v závěru článku a mezi tím pro vás máme nápady, jak si je vylepšit, proměnit a zkrátka přichystat tak, aby byly vynikající.
Dnes pro vás máme dokonce plněné placičky a díky kefíru jsou naprosto lahodné. Výhodou plněných placiček je to, že do nich můžeme využít různé suroviny, ať už to jsou sýry, uzeniny, ale i zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Čím vylepšit kefírové plněné placičky?
Pokud nemáme kefír, můžeme ho nahradit kyškou. Těsto bude stejně báječně jemné a placičky se nám budou stále dobře tvarovat i smažit. Do těsta se hodí přidat také špetku sušených bylinek – například majoránku, oregano nebo pažitku, které chuť pěkně zvýrazní.
Kefírové placičky můžeme plnit sýrem goudou, eidamem, ementálem, ale dá se přidat i trochu výraznějšího sýru, jako je čedar či parmazán. Výborně se hodí osmažená cibulka, jídlo krásně provoní i škvarky. Využít můžeme i jemně pokrájené zbytky pečeného masa.
Na co si dát pozor při přípravě?
Příprava kefírových placiček není složitá, ale díky následujícím doporučením, budou ještě lepší.
- Těsto by mělo být spíše tužší, aby šlo dobře uzavírat a náplň při smažení nevytékala.
- Pokud se lepí, raději lehce podsypeme moukou, než abychom ji zapracovávali přímo do těsta. Příliš měkké těsto by se při plnění trhalo.
- Důležité je také dobře utěsnit okraje placiček před konečným rozválením. Náplň by měla zůstat uvnitř a těsto by ji mělo rovnoměrně obalit.
- Placičky smažíme ve středně horkém tuku – příliš horký olej by způsobil rychlé zhnědnutí povrchu, zatímco uvnitř by zůstaly placky nedodělané.
- Po usmažení je můžeme krátce nechat okapat na papírové utěrce.
Někdy je čas ten nejcennější surovina v kuchyni. Rychlé večeře jsou ideální pro všechny, kdo chtějí chutně a zdravě jíst, aniž by museli strávit hodiny u plotny. Stačí pár základních surovin, trocha…
Jak udělat kefírové plněné placičky
Na 6 placiček o průměru 12 cm budete potřebovat: 1 hrnek kefíru, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek nastrouhaného sýru do těsta (např. gouda, eidam, ementál), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sody, 1/2 lžičky cukru. Na náplň: 1 hrnek nakrájené šunky a 1 hrnek nastrouhaného sýra. Tuk na smažení.
Jak na to?
- Suroviny na placičky dejte do misky a zpracujte z nich tužší těsto.
- Připravte si vál a posypte ho hladkou moukou. Na ni dejte těsto a vyválejte ho.
- Z vyváleného těsta vykrajujte velkým kulatým vykrajovátkem nebo hrnkem kolečka. Ta pak ještě trochu rozválejte a pak je naplňte nastrouhaným sýrem a nakrájenou šunkou.
- Kolečka uzavřete, vzniknou tak kuličky. Znovu je rozválejte na placičky, které mají průměr asi 12 cm.
- Připravte si pánvičku na smažení a nalijte do ní dostatek oleje. Rozehřejte ho.
- Placičky smažte na horkém tuku dozlatova.
Náš tip: Připravte si kefírové placičky se šunkou a sýrem podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více