Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka patří mezi ty, které si cestu na náš stůl najdou v průběhu celého roku, ale v chladných dnech ji uvítáme častěji. Její základ tvoří kvalitní škvarky, ideálně domácí nebo z prověřeného řeznictví. Poradíme, nejen, jak si dokonalé škvarky připravit, ale také, jak z nich udělat vynikající pomazánku, kterou potěšíte každého.

Domácí škvarky

Chuť oblíbené pomazánky může ovlivnit spousta faktorů, ale tím nejdůležitějším jsou samozřejmě samotné škvarky. Měly by být voňavé, ne příliš tvrdé a bez připálení, což se v chuti projeví hořce.

Pokud jsou škvarky suché, pomazánka bude drobivá a suchá. Rozhodně nedocílíte tolik oblíbené krémové konzistence. V takovém případě pomůže přidání malého množství sádla, ale samozřejmě platí, že nejlepší je se na přípravu škvarků soustředit. 

Dochucení rozhoduje o výsledku

Základní chuť pomazánky obvykle vytváří kombinace škvarků, hořčice, cibule, soli a pepře. Právě cibule má zásadní vliv – jemně nasekaná dodá svěžest, příliš hrubá nebo ostrá chuťově přebije ostatní složky. Hořčice by měla být plnotučná, spíše jemnější, aby nepřehlušila chuť škvarků.

Pro výraznější variantu lze přidat prolisovaný česnek, případně trochu mletého kmínu. Platí však, že i s minimem přidaných ingrediencí můžete vykouzlit dokonalý výsledek.

Jak pomazánku vylepšit

Pomazánku lze obohatit i dalšími surovinami, které zachovají její charakter. Oblíbené je přidání vařeného vejce, které zjemní strukturu a sníží mastnost. Někteří volí jemně nasekanou kyselou okurku nebo kapku láku. Důležité je nepřehnat množství doplňků, aby chuť zůstala vyvážená a stále bylo patrné, že jíte škvarkovku.

To, že se dá do škvarkové pomazánky přidat skutečně mnoho ingrediencí, dokazuje i produkt společnosti Chuť Moravy, nazvaný zajímavě škvarkoláda. Stejně jako oblíbená slanináda, se kterou se moravská značka úspěšně zapsala u zákazníků, je i škvarková „pomazánka“ zajímavá svým složením. Propojují se v ní totiž chutě uzených škvarků, pečených jablek, černého česneku a moravských švestek naložených ve víně. 

Jak na skvělou pomazánku

„Škvarkoládu jsem měl v hlavě už delší dobu a letos to konečně do sebe zapadlo. S šéfkuchařem Tomášem Levým jsme na jaře vytvořili základ, který jsme pak postupně doladili k dokonalosti. Alespoň tak to vnímáme. Teď jsme moc zvědaví, jestli stejně jako nám bude chutnat i našim zákazníkům,“ říká pro Toprecepty.cz Martin Jokver, spoluzakladatel Chuti Moravy

Každá várka vzniká z moravských surovin – sádlo z farmy Dubňany, jablka ze sadů Starý Lískovec, černý česnek z vlastní fermentace a švestky usušené na Zlínsku. Základem dobrých škvarků je podle Martina kvalitní hřbetní sádlo z ověřeného zdroje. V ideálním případě od místního farmáře nebo alespoň od řezníka, kde máte jistotu původu masa. Když už máte dobré sádlo, můžete si připravit škvarky, přesně tak, jak to dělají v moravské firmě a následně si z nich udělat skvělou pomazánku.

Pomazánka z domácích škvarků

Na přípravu výborné pomazánky budete potřebovat: Na škvarky: 1,5 kg hřbetního sádla. Na pomazánku: 500 g škvarků, 5 menších vajec, 1 cibuli, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Nejprve připravte škvarky. Sádlo nakrájejte na kostky velké zhruba 1,5–2 cm.
  2. Rozpalte hrnec na 150 °C a kostičky sádla zprudka orestujte. Můžete také přidat trošku vyškvařeného sádla nebo je podlít zlehka vodou. Po asi 20 minutách stáhněte teplotu zhruba na 130 °C a za stálého míchání škvařte další 2 hodiny.
  3. Až budou škvarky chytat barvu a méně pěnit a sádlo bude čiré, můžete část sádla slít. 
  4. Nakonec můžete opět přidat trošku na teplotě na cca 10–15 minut a škvarky dotáhnout do požadované barvy. Pozor, aby se ale sádlo nezačalo pálit. To poznáte tak, že začne kouřit a být cítit spáleně. 
  5. Škvarky poté rychle sceďte přes kovový cedník nebo děrovaný plech a nechte odkapat. 
  6. Vychladlé škvarky osolte a můžete se pustit do pomazánky. Škvarky nahrubo pomelte a rozehřejte na pánvi, až se sádlo, které na nich může držet, rozpustí.
  7. Přidejte vejce a za stálého míchání je usmažte.
  8. Osolte a opepřete podle chuti a nechte mírně zchladnout. Poté vmíchejte najemno nakrájenou cibuli a servírujte na čerstvém chlebu nebo topince. 

Jak se připravuje speciální škvarková pomazánka v Chuti Moravy, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Škvarková pomazánka - Škvarkoláda

Ukázat 9 fotografií

Náš tip: Ze škvarků si podle našeho videoreceptu můžete připravit i perfektní placky.

Recepty k tomuto článku