Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarský knedlík podle knedlíkového mistra: Zjemní jej máslo v těstě a díky jednomu fíglu bude dokonale vláčný
Zdroj: se souhlasem Petra Kosinera, koláž Toprecepty

Karlovarské knedlíky se sice podobají běžnějším houskovým, je v nich ale mnohem víc pečiva, které pak na řezu vytváří krásnou mozaiku. Směle je tak můžete označit za jakousi delikatesu mezi knedlíky. Příprava je sice trochu náročnější, ale díky radám Petra Kosinera ji zvládnete hravě. 

Jemné a nadýchané knedlíky

Knedlíků je u nás celá řada, pokud bychom ale měli vybrat ty nejluxusnější, jsou to knedlíky karlovarské. Jsou hutnější než klasické kynuté nebo houskové, obsahují mnohem víc pečiva a méně mouky, takže při vaření víc hrozí, že by se mohly rozpadnout. Nicméně je nemusíte nechávat kynout. Máslo jim zajistí jemnost, sníh z bílků nadýchanost, a když do těsta vmícháte nasekanou petrželku, dodáte knedlíkům na půvabu. 

Pro sváteční příležitosti

Karlovarské knedlíky byly vždy považovány za sváteční knedlíky. S oblibou se podávají k pečené kachně i huse, přímo báječně se hodí ke svíčkové, neboť do sebe krásně dokážou vstřebat omáčku. Jako příloha ke slavnostnímu obědu (třeba na 25. či 26. prosince) jsou zkrátka jako dělané. Tyto knedlíky je nutné vařit v ubrousku (nebo v potravinářské fólii), aby si udržely svůj tvar. Možné je to ve vodě i na páře.

Knedlíky podle mistra 

Máte-li z vaření karlovarského knedlíku obavy, stačí se jen řídit radami Petra Kosinera, autora Velké knedlíkové kuchařky a spoluzakladatele společnosti Knedlíky Láznička. Jen stěží najdete většího odborníka na knedlíky, než je on a i ty karlovarské má samozřejmě v malíku.

A tak vám přímo od knedlíkového mistra přinášíme recept i pár rad, díky nimž budou vaše karlovarské knedlíky přímo výstavní a budou chutnat úžasně. 

Tipy na přípravu karlovarských knedlíků

  • Při přípravě karlovarských knedlíků je podle Petra Kosinera nejdůležitější nic nešidit, hlavně používat kvalitní a čerstvé suroviny. „Začneme u pečiva. My si ho v Knedlíky Láznička podle vlastní receptury pečeme sami,“ říká pro Toprecepty.cz knedlíkový mistr a dodává radu: „Nebojte se proto pořídit nějaké dražší pečivo – klidně tukový rohlík, sádlovou housku, louhovaný rohlík. Můžete pro výraznější chuť zkusit nakombinovat světlé a tmavé pečivo v poměru 2:1.“
  • Knedlíkový mistr zároveň doporučuje jeden fígl: Zásadní je nezpracovat do knedlíku všechny suroviny najednou. V tom případě by totiž bylo nutné přidávat hodně mouky a knedlík by pak byl tuhý. „Aby byl naopak kyprý a vláčný, musíte oddělit bílky a žloutky. Zatímco žloutky přimícháte k mléku s pečivem, z bílků vyšleháte tuhý sníh, který pak postupně a pozvolna zapracujete do těsta. Chcete-li si karlovarský knedlík ještě zjemnit, přidejte do těsta trochu másla. To je velká pochoutka,“ doporučuje Petr Kosiner
  • Šetřit byste neměli ani na bylinkách. „Používejte hlavně jen ty čerstvé, hodí se nejen petržel hladkolistá či naťová, ale také medvědí česnek nebo dokonce bazalka. Poslední jmenovaná bylinka dodá karlovarskému knedlíku ten správný šmrnc, když ho chcete servírovat se zvěřinou na víně. A nezapomeňte na muškátový oříšek, ten pokrm správně provoní,“ dodává odborník na knedlíky. 
  • Petr Kosiner doporučuje vařit knedlík „zásadně v páře“. „Když by vám příloha od oběda zbyla, uchovejte ji v chladu v lednici. Ohřívejte opět zásadně v páře, alespoň 10 minut, pomalý var. Rozhodně se karlovarský knedlík nesnažte ohřát v mikrovlnné troubě, to by ztuhnul a byl by jako obušek,“ upozorňuje Petr Kosiner.
  • Nakonec přidává ještě poslední tip: „Tento typ knedlíku v klidu nakrájíte i nožem. Ale pokud máte doma kráječ, nebo jste zruční v krájení režnou nití, použijte je.“

Karlovarské knedlíky podle Petra Kosinera

Pokud se budete držet rad mistra „knedlíkáře“, můžete si být jisti, že karlovarské knedlíky zvládnete levou zadní. Jak tedy na ně? 

Budete potřebovat: 10 rohlíků nebo housek, 250 ml mléka, 100 g hrubé mouky, 3 vejce, 2 hrsti sekané petrželky, špetku muškátového oříšku a sůl.

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky. Pracujte nejlépe tak, aby na každé kostičce byl kousek opečené kůrky. Namočte je do mléka
  2. Vejce oddělte. Bílky nechte zatím stranou a žloutky přidejte k nakrájenému pečivu. Promíchejte, přidejte nasekanou petrželku, muškátový květ, mouku a osolte.
  3. Bílky ušlehejte na sníh a zlehka zapracujte do těsta. Pokud by byla hmota příliš lepivá, zahustěte těsto trochou mouky navíc. Vždycky totiž záleží na kvalitě a stáří pečiva. 
  4. Z těsta vytvarujte pevnější knedlíky. Obvyklý je u tohoto typu knedlíků menší průměr.
  5. Šišky zabalte do potravinářské fólie a vařte v páře 25 minut

Náš tip: Na to, jak zabalit knedlík do fólie, se můžete podívat v našem videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku