Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky, vařené v hrncích jsou rychlé hotové a chutově skvělé.
Zdroj: Toprecepty

Knedlíky patří mezi nejoblíbenější české přílohy, ale mnohé odrazuje jejich zdánlivá složitost a zdlouhavá příprava. Naštěstí existují jednoduché recepty, které vám umožní připravit vynikající knedlíky rychle a bez zbytečné námahy. Například hrníčkové verze jsou hotové za moment a chutnají skvěle.

Vaření v hrnku

U hrníčkových knedlíků, o kterých mluvíme, však nejde o tradiční recept, v němž přidáváte suroviny po hrnkách, ale knedlíky přímo v hrnku vaříte. Tato moderní a praktická metoda přípravy umožňuje vaření knedlíků v malém množství a hlavně s minimální námahou.

Těsto, které může být například kynuté, bramborové nebo tvarohové, se zkrátka vloží do hrnku vhodného pro použití v mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Hrníček s těstem se ponoří do vroucí vody na 20-30 minut, nebo se umístí do mikrovlnné trouby na několik minut.

Rychle a snadno

Po krátké přípravě, které spočívá de facto pouze v tom, že smícháte všechny potřebné suroviny a vytvoříte z nich těsto, nejvíce času zabere vaření. To na druhou stranu dává prostor k tomu, abyste si v klidu připravili všechno ostatní, co budete ke knedlíkům podávat. Tedy „doladili“ zelí, dopekli maso, dochutili omáčku a podobně.

Hrnek nejen na knedlíky

V hrnku můžete připravovat různé pokrmy. Jedním z oblíbených rychlých receptů je dortík, známý jako mug cake. Stačí smíchat mouku, cukr, kakao, vejce, olej a mléko přímo v hrnku a uvařit v mikrovlnce. Další možností je omeleta v hrnku, kde stačí spojit vajíčka, sýr, zeleninu a další ingredience dle chuti, a to vše uvařit v mikrovlnné troubě.

Milovníci těstovin si mohou připravit jednoduché mac and cheese smícháním těstovin, vody, mléka a sýru. A když budete mít chuť na sladké, můžete zkusit netradiční palačinku. Jen těsto nalijete do hrnku a také uvaříte v mikrovlnné troubě.

Není čeho se bát

Jak ukazuje na svém instagramovém účtu uživatel davidvkuchyni, může být příprava hrníčkových knedlíků tak jednoduchou záležitostí, že se jí přestanou bát i méně zkušení domácí kuchaři. Naopak, možná se teď v mnoha domácnostech bude knedlík objevovat na jídelníčku mnohem častěji, než bylo dosud zvykem.

Na přípravu čtyř porcí skvělých houskových knedlíků budete potřebovat: 4 rohlíky, 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 3 lžíce nasekané petrželky, 100 g anglické slaniny, trochu rostlinného oleje, muškátový oříšek, sůl a pepř. Na vymazání a vysypání hrnků máslo a hrubou mouku.

Jak na to?

  1. Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a dáme na 10 minut sušit do trouby, předehřáté na 150 °C. Poté je necháme vychladnout.
  2. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na troše oleje dozlatova.
  3. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.
  4. Do mísy dáme hrubou mouku, žloutky a přilijeme mléko. Vše metlou důkladně vyšleháme. Pak přidáme rohlíky, slaninu, petrželku a dochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Vše spolu promícháme do úplného spojení. Přidáme sníh z bílků a ten opatrně zapracujeme do těsta.
  5. 4 hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Hrnky naplníme těstem 2 cm pod jejich okraj. Těsto lehce utlačíme, aby v knedlících nebyly bubliny.
  6. Do hrnce nalijeme vodu, zhruba 3 centimetry ode dna a přivedeme ji k varu. Vložíme do ní hrnky, přikryjeme poklicí a vaříme 30 minut.
  7. Poté opatrně vyklepneme, nakrájíme a můžeme servírovat.

Náš tip: Pokud dáváte přednost bramborovým knedlíkům, připravte si je podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více