Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První republika s Kristinou: Nadýchaná vánočka s kandovanou citronovou kůrou chutná luxusně a vydrží dlouho vláčná
Zdroj: Pavel Zábrodský se souhlasem Retrovaření, koláž Toprecepty.cz

Vánoce bez vánočky? Nemožné! Vždyť podle nich dostalo toto symbolické pečivo svůj název. Peče se už od středověku, ale za první republiky dosáhla mistrovského vzhledu i chuti. Kromě mandlí se do ní dávala kandovaná citronová či pomerančová kůra a rozinky. Vánočka tak nádherně voněla, vypadala i chutnala a vydržela delší dobu vláčná. Upečte si ji i dnes.

Vánočka: sladký symbol Vánoc

Vánočka patří k nejstarším a nejvýznamnějším druhům slavnostního pečiva. První písemné zmínky o ní pocházejí ze 14. století, kdy se pekla pod názvem húska nebo calta. Původně šlo o obřadní pečivo z kynutého těsta, které symbolizovalo hojnost, zdraví a Boží požehnání.

Kvůli použití bílé pšeničné mouky, másla a vajec byla vánočka dlouho výsadou měšťanských a panských domácností a její pečení podléhalo cechovním pravidlům – směli ji připravovat pouze pekaři. Čerstvé kvasnice se postaraly o nakynutí těsta a toto „zázračné zvětšení objemu“ mělo rodině zajistit bohatství a hojnost dětí.

Pečení vánočky bývalo náročné. Kynuté těsto vyžaduje teplé prostředí, stabilní teplotu, žádný průvan a jemně vyhřátou troubu. Při přípravě je třeba znát mnoho fíglů, jak zadělat kvásek a těsto, jak ho nechat vykynout, posléze smotat a upéct tak, aby si vánočka udržela svůj krásný tvar. Proto bylo pečení spojeno s mnoha pověrami: hospodyně mlčely, zadělávaly v bílé zástěře a při kynutí poskakovaly, aby těsto dobře vyběhlo.

Ozdoba štědrovečerního stolu

Tvar vánočky se postupně vyvíjel. Z jednoduchého bochánku se stal spletený cop. Tři prameny odkazují na boží trojjedinost. Později se vánočka splétala z více pramenů a symbolizovala hojnost, rodinu a propojení duchovního a světského světa. V některých domácnostech se splétala z tolika pramenů, kolik měla rodina členů. Jejich vzájemné propletení zaručovalo porozumění a zažehnávalo sváry.

Vánočka byla symbolem domácí pohody a prosperity. Také se jí v některých krajích říká štědrovnice. Krásný, rovný a vyšší tvar korunoval slavnostně prostřený štědrovečerní stůl a byl chloubou hospodyně.

Do kynutého těsta se postupně začalo přidávat koření, které posléze nahradily rozinky a mandle. Za první republiky bylo velmi oblíbené kandované ovoce. Těstu dodalo sladkost, vláčnost, barevný akcent a jemně kyselkavou chuť a vůni citrusů. Taková je i vánočka, kterou jsem objevila v prvorepublikové kuchařce Marie Janků-Sandtnerové.

Prvorepubliková vánočka

Kuchařky z období první republiky nás nechávají nahlédnout do tradiční české kuchyně, která se vařívala ve městech. Ukazují tehdejší suroviny a poctivost při přípravě. V rámci projektu Retrovaření tyto recepty zkouším a upravuji tak, aby nám dnes také chutnaly a dědictví našich předků tak zůstalo zachováno i pro naše děti.

Marie Janků-Sandtnerová používala smetanu místo mléka a pak o trochu méně másla. To se při dnešních cenách potravin hodí. Těsto dochucovala vanilkou, strouhanou citronovou kůrou a kandovanou citronovou kůrou, která se postarala o sladkost a příjemnou šťavnost. Vánočka krásně voní a vydrží pár dní vláčná. Těsto je nadýchané a kypré, dobře se krájí a skvěle chutná samotné i s džemem.

Na 1 střední vánočku budete potřebovat: 250 ml smetany na vaření nebo mléka, 42 g čerstvého droždí, 80 g krupicového cukru, 50 g rozinek, 1 lžíci rumu, 150 g změklého másla, 1 vejce, 2 žloutky, špetku soli, špetku vanilkové dřeně nebo 1 sáček vanilkového cukru, strouhanou kůru z 1 citronu (pomeranče), 500 g hladké mouky, 50 g kandované citronové kůry a 50 g mandlí nasekaných na nudličky. 
Jak na to?

  1. Smetanu zahřejte tak, aby byla vlažná. Do poloviny rozdrobte droždí, posypte ho 1 lžičkou cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut na teplém místě. Rozinky namočte do rumu.
  2. Máslo ušlehejte do pěny a postupně zašlehejte zbylý cukr, žloutky, špetku soli, vanilku a citronovou kůru dohladka.
  3. Do žloutkového základu vlijte vykynutý kvásek, přilijte zbylou smetanu a přisypte všechnu mouku a vypracujte vařečkou hladké nelepivé těsto. Trvá to zhruba 10–15 minut. Zapracujte slité rozinky a 2/3 mandlí. Rum nevylévejte.
  4. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout, zhruba 45–60 minut, až téměř zdvojnásobí svůj objem.
  5. Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělte na osm stejně velkých dílů a vyválejte z nich stejně silné a zhruba 15 cm dlouhé válečky. Ze čtyř spleťte základnu vánočky – krajní vždy přeložte přes dva prostřední a střídejte jednotlivé strany (zleva, zprava). Pokud se vám nelíbí začátek, rozpleťte ho a spleťte znovu, ale pozor, je třeba tentokrát zaplétat obráceně. Cop ze čtyř pramenů narovnejte na připravený plech a uprostřed ho hřbetem dlaně lehce zploštěte. Posypte polovinou kandované citronové kůry.
  6. Ze tří válečků spleťte cop a položte ho na základnu ze čtyř pramenů. Posypte polovinou citronové kůry.
  7. Poslední kousek rozdělte na dva díly a spleťte je do sebe. Položte ho navrch, lehce srovnejte tvar dle potřeby, spíchněte na okrajích a uprostřed špejlí a nechte 15–20 minut kynout.
  8. Ve zbylém rumu rozšlehejte bílek a vánočku jím pečlivě pomažte. Nechte zaschnout a troubu rozehřejte na 190 °C.
  9. Vánočku potřete znovu bílkem s rumem, posypte mandlemi, vložte ji do rozehřáté trouby a po 10 minutách ztlumte teplotu na 160 °C, přikryjte ji alobalem a pečte dozlatova. Propečenost kontrolujte špejlí – píchněte jí do těsta a vytáhněte. Je-li suchá, vánočka je upečená, má-li na sobě kousky těsta, nechte vánočku ještě dopéct. Trvá to zhruba 35 minut.
  10. Hotovou vánočku vytáhněte a nechte zchladnout.

Autor: Kristina Šemberová

novinářka

Kristina Šemberová píše už 13 let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.

 

Recepty k tomuto článku