Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Báli jste se upéct si vánočku, protože její pletení vám přišlo komplikované? Přesvědčte se, že pletení vánočky není žádná věda. Zvládnete to jednoduše za pomoci našich rad i názorného videa.

Sváteční vánočka

Vánočku si občas dáváme během roku, ale na Vánoce vánočka prostě patří. Poctivá domácí nejlépe chutná samotná, i když někdo si na ni dává i plátek másla, jiný zase třeba med. Možná jste se obávali se do této dobroty pustit, protože vánočka se plete z několika pruhů těsta a vše vypadá velmi komplikovaně. Ale když víme, jak na to, můžeme si ji snadno připravit.

Počty pramenů na pletení vánočky

Variant pramenů na vánočku je celá řada. Začíná to na třech, kdy je vzhled pečiva nakonec velmi obyčejný. Většinou se ale využívá pečení ze čtyř až devíti pramenů. Takové vánočky už jsou mnohem reprezentativnější a na svátečních stolech vypadají krásně. Není třeba se vyhýbat ani pečení z vysokého počtu pramenů. S videonávodem je to velmi snadné a zvládne to i začátečník v kuchyni.   

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Pletení vánočky

Jak snadno uplést vánočku z 8 dílků? Oblíbené těsto už máte přichystáno a nyní si ho rozdělte na 8 stejných dílků. Ze 4 dílků opět udělejte jeden kus a z něj vytvořte 3 dílky. Každý rozválejte na pramen, aby všechny byly stejně dlouhé. Na začátku je spojte a upleťte z nich cop. Oba konce copu zahněte dolů. To zajistí, že se vánočka v troubě nerozpadne. Takto připravený cop poslouží jako základ. Dejte ho stranou.

Ze zbylých 4 dílků odeberte 3 a i v tomto případě upleťte cop stejným způsobem. Poslední díl rozdělte napůl. Vyválejte dva stejně dlouhé prameny a navzájem je propleťte. Konce nechte volně.

Vezměte si základní cop. Do středu udělejte dlaní rýhu. Na rýhu položte druhý cop a nakonec poslední dva spletené prameny. Jejich konce zahrňte pod vánočku a dejte na plech péct do předehřáté trouby.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více