Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřib kovář

houbareni.cz

15. 8. 2014 23:12

On občas Jarda Malý na naturfotu maličko přehání. Hřib kovář, stejně jako většina dalších hub potřebuje cca 20 minut na bodu varu. Za tu dobu termolabilní "jedovaté" látky z tohoto, ale i mnoha dalších hub označovaných za "jedlé" vyprchají. Známými příklady hub s tímto "problémem" jsou právě kovář, koloděj nebo třeba václavky. Při nedostatečné tepelné úpravě hrozí průjmy a zvracení.
V případě dalších houbových "rébusů a kvízů" mohu doporučit http://www.houbareni.cz/urcovna.php

Paprika: asi je to stejný

spagetka:Ták a už to vím:yes: Koloděj je to:-! Děkuji mooooc:-K

zizala:Neroste náhodou pod lípami?Máme v kempu před karavanem lípy a každý rok pod nimi sklízíme podobné ne-li stejné hřiby.

Je to moc dobrá houba a navíc opravdu krásná.Hodně ji zaměnňují mezi sebou houbaři z kolodějem ale dokonce i renomovaní vydavatelé atlasů hub jednou píší kovář a v druhém atlasu ukazují koloděje.V podstatě jsou výborné oba druhy akorád se liší síťkou na třeni a to dost výraznou.Ten bez síťky má dost tuhý třeň,proto možná pro někoho je těžce stravitelný.Doporučoval by ho nakrájet tence do polévek.Ale omáčka je sněho světová zvlášť když se rozmixuje ponorným mixerem.Přeji Vám všem hodně houbařských úspěchů a zážitku při sběru hub.:yes:www.drda.cz
Antonín D.:yes:

Ukázkovej Kovář. Přeju dobrou chuť ;-):-p

Tak kovář už je udušený spolu s ostatními houbami a už se mrazí na zimu.;-) Ještě jsem ho vyfotila, než šel do hrnce. Nevím proč mně ho nenapadlo vyfotit ráno :-//:-// :-D:-D:-D

papricko, s důvěrou ho můžeš použít, je to dobrá houba - opravdu se jedná o hřiba kováře http://www.naturfoto.cz/vyhledat/?retezec_search=k..., používáme ho běžně jak do polévek, tak do smaženice, na sušení, na řízky...nemusíš se ho bát, Toník ho jistě přežije ;-)

Hřib kovář se může splést s hřibem kříštěm. Kříšť má světlejší hlavu, citronově žluté "maso" a na noze výraznou "síťku". Je odporně hořký i za syrova. Kdežto Kovář má nohu i maso červenavé, nohu má takovou jako sametovou.
Kovář je výborná houba, u nás na Vysočině je velice hojný :-p

Cardanko, Cathleen taky Ď. U nás se říká modrák tzv. suchohřibům http://www.naturfoto.cz/hrib-hnedy-fotografie-1150..., které taky modrají při naříznutí, ale tenhle prostě na první pohled vypadá jinak.
V každém případě ho nevyhodím, jak jsem prapůvodně chtěla, protože jsem se chvilku bála, že je to satan.:-8:-8

:-) totéž, jako maris...u nás je to modřák a vypadá opravdu moc "podezřele":-D Ale jíme ho běžně:yes:

Elizo, Maris :yes::yes: - moc vám děkuju. On je opravdu velký, krásný a anaprosto zdravy, narozdíl od bílých hřibů, dubových a smrkových. Chtěla jsem ho proto dát na řízky, ale raději ho nakrájím do směsi hub a budu ho dusit těch 30 min.;-)

Papričko:-K to je hřib modrák ty jsou velmi vzácné:-!:-!:-! A jsou jedlé:-pi když poprvně jsem jim nevěřila, leč manžův strýc mne ujistil a pochyb zbavil:-K:yes:

jj - místní tady mu říkají modrák:-)

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více