Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Otakar Brousek patří do slavného hereckého "klanu".
Zdroj: Wikimedia Commons, David Sedlecký, CC BY-SA 4.0, a Freepik, timolina, koláž Toprecepty.cz

Otakar Brousek ml. patří do umělecké rodiny, kterou zná snad každý. Populární herec, dabér a moderátor se nikdy netajil svou oblibou v kvalitním jídle a pití, a to mu zůstalo. V rozhovoru pro server Toprecepty.cz Brousek přiznává, které pokrmy patří mezi jeho neoblíbenější, vzpomíná na kuchyni, na níž byl zvyklý od své babičky, a také vysvětluje, zda se láska ke konzumaci a přípravě jídla ve slavné rodině dědí stejně jako talent.

Pane Brousku, před časem jste oslavil narozeniny. Jak vypadal slavností den, byl například prostor na oslavu?

Narozeniny jsem oslavil tím, že jsem odjel na zahájení Valtických vinných trhů. Mohl jsem tam ochutnat víno mnoha výrobců, takže to svým způsobem byla oslava. Poté bylo malé posezení s kolegy z divadelní společnosti Agentura Familie. S rodinou jsme v jedné restauraci sešli až později, ale užili jsme si to.

Jste typ, který si potrpí na dort, nebo máte raději kus dobře připraveného masa?

Mám rád vše, to jest předkrm, polévku, hlavní chod a dezert. K tomu nějaký aperitiv, plzeňské pivo a potom dobré víno. Samozřejmě nesmí chybět káva.

S vaším tátou jste oba měli rádi pelmeně. Jak se „u Brousků“ objevilo právě takové netradiční jídlo?

Tátova druhá žena Ludmila měla předky z Ruska, ještě toho carského. A tak nás babička Olinka naučila milovat jejich kuchyni. Pelmeně jsou podobné italským raviolám, takové kapsičky plněné masem a zalité ředěným octem a máslem. Kdo chce, může si tam přidat ještě smetanu a spolu s vodkou je to báječné. Babička také vařila takzvanou seljoktočku, což je sleď v hořčičné omáčce. Samozřejmě nechyběl boršč a pirohy.

Stále platí, že dalšími oblíbenými jídly jsou králík se zelím a knedlíkem, vaše speciální hemenex pizza a švestkové knedlíky?

Cokoliv z české kuchyně, italská jídla, čína v Hostivicích, japonské rameny a udony. Grilovaná krkovička je úžasná, nebo steak. Jsem všežravec, takže zelenina, ovoce, sladké i slané. Cokoliv. Buřt s hořčicí a pivem, to je lahůdka.

Když se sejde vaše rodina, co se většinou servíruje? Má třeba Ondřej stejně chutě jako jeho táta a děda nebo podělil „pouze“ umělecké geny?

Ondřej podědil i radost z konzumování jídla a tím pádem se naučil i báječně vařit. Protože kuchyně je stejné umění jako muzika, divadlo, nebo výtvarničina.

Je to už 17 let, kdy jste namlouval komentáře k pořadu Jste to, co jíte. Jak na tu práci vzpomínáte, co vás napadalo, když jste viděl boj účastníků show proti obezitě?

Je to zajímavé, jak stravování odráží to, jak člověk vypadá a chová se a naopak. Koneckonců, druhý mozek je ve střevech, takže člověka ovlivňuje to, co konzumuje, jak v rovině potravy pro žaludek, tak potravy pro ducha, čili mozek.

Vy jste asi nikdy problémy s nadváhou neměl, nebo se pletu?

Já mám kliku, že umím poslouchat své tělo a jím podle toho, co mi dělá dobře. Má žena, ze všech nejlepší, se vždycky diví, že se podvědomě stravuji správně. Samozřejmě rád porušuji jakákoliv pravidla, tudíž občas si musím dát třeba vlašák s rohlíkem.

Má slavná rodina Brousků nějaký recept, o který by se mohla podělit s našimi čtenáři?

Samozřejmě, třeba sledi v hořčičné omáčce jsou luxusní. Doporučuji konzumovat s pivem, hodí se pochopitelně i vodka.

Seljoktočka - sleď v hořčičné omáčce

Na recept, podle něhož vařila babička Otakara Brouska ml., budete potřebovat: 1 plechovku sleďů v oleji, 1 jablko, ½ cibule, 2 lžíce olivového oleje, lžíci plnotučné hořčice, černý a bílý mletý pepř, cukr krupice a ocet.

Jak na to?

  1. Sledě v oleji opláchneme a nakrájíme na kousky velké asi jako palec.
  2. Jablko nakrájíme na stejně velké kousky.  
  3. Půlku cibule nakrájíme najemno a smícháme v míse se sledi a jablkem.
  4. Do druhé nádoby si připravíme hořčici, do níž pomalu přiléváme olivový olej.
  5. Přidáme černý a bílý mletý pepř, ocet a cukr. Podle chuti si tak připravíme sladkokyselou zálivku.
  6. Do ní pozvolna vmícháme sledě s jablkem a cibulí.
  7. Dáme vychladit do lednice. Servírujeme s chlebem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více