Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ideální vaření těstovin

Ten olej do vody nemá na těstoviny vůbec žádný vliv, protože plave navrchu. Důležitější je dát té vody skutečně dost, aby nebyly po uvaření natěsnané, pak právě mají tendenci se slepovat. Výrazně osolit vodu. Vařit jen al dente. Těstoviny na salát nebo na fleky či jako přílohu promíchám po uvaření s trochou oleje a v případě salátu nechám volně vychladnout (vařím s předstihem). Kamarádka v Itálii k oleji přidává bylinky a citronovou šťávu, ve které těstoviny tzv. dojdou. Pak ovšem nedává žádné jiné pojidlo (majonézu apod. - to se v Itálii do těstovinových salátů nepoužívá).

Ostatní těstoviny hned vhodím do omáčky, ve které se obalí, neslepí a dovaří :-8

1974andrea: Andrejko, mně se ještě nestalo, že by 1 KL oleje v celkovém množství vody udělala těstoviny kluzkými ;-), ale každý to praktikuje podle sebe a také se nevaří těstoviny pouze k omáčce :-K

Eja57: Souhlasím s tím olejem, že ne. Těstoviny by měly naopak na sebe tu omáčku "nalepit" a z kluzkých těstovin od oleje by omáčka stékala. Někdo používá olej na těstoviny, které chce použít později a tak je zakápne olejem již slité, aby se neslepily. To teda taky nedělám, raději slepené těstoviny proleju horkou vodou a ihned scedím. ;-)

rvojtik: dostatečně osolená voda na vaření těstovin je základ, jinak už si ji těstoviny nepřijmou...do hotové směsi prsknout slité těstoviny, trochu vody z těstovin uchovat a ev. přidat podle konzistence jídla ( olej je věc názoru...za mne ne)

Díky moc za odpověď :-). Jsem rád, že vím i o té soli, slyšel jsem dříve akorát o oleji. Budu si dělat těstoviny s masovou směsí. Tady nevím jestli ohřát vedle na pánvičce s cibulkou anebo slejt vodu, přidat do hrnce s těstovinami, co by bylo lepší?

Proč by to mělo vadit? Těstoviny vkládáme do vroucí vody a doufám, že je jedno, jakým způsobem ji k varu přivedeme. Zda studenou a zahříváme nebo její ohřátí urychlíme rychlovarnou konvicí. U vaření je důležité, aby těstoviny měly dostatek vody, dávám do ní lžičku oleje, aby se neslepily a samozřejmě je nezbytné vodu osolit :-K

Ahoj, měl bych takovou možná triviální otázku. Může kvalitě a chuti těstovin vadit, když je místo ve vodě, která do varu přejde pozvolna vařím ve vodě, která byla předvařená v rychlovarné konvici, kterou pak přeliju do hrnce? Někdo to tak dělá, z úspory času, snad energie. Jen by mě zajímalo, zda je to OK a těstoviny třeba nějak neutrpí. Děkuji moc a přeji hezký den.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 52 minutami

„Přání a gratulace“ Nadja, 24. 4. 2024 12:25

„Problémy s odstredivým odšťavňovačem“ MarcelaPa, 7. 4. 2024 17:27

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více