Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketovo-sýrová "pizza"
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chcete vyzkoušet lehký a svěží slaný koláč, do kterého zužitkujete cukety libovolného stáří? Cuketovo-sýrová „pizza“ sice není pravou italskou specialitou, ale podobně jako originál ji můžete obložit stejnými surovinami.

Jaké cukety použít na základ slaného koláče?

Cuketová „pizza“ je nejen prudce jedlá, ale také ideální pro spotřebování jak mladých, tak i starších přerostlých cuket. Různé stáří cukety ovšem potřebuje různé zacházení.

  • Mladé cukety mají měkkou slupku a pevnou dužinu, není je tedy třeba loupat ani vydlabávat vnitřek.

  • Starší přerostlé cukety už jsou na povrchu příliš tuhé, proto je třeba je oloupat a také měkkou dužinu uprostřed s tuhými semeny je třeba vyjmout. Na slaný koláč se tedy používá pouze pevná část. Velké cukety také obsahují více vody, které je třeba po nastrouhání vymačkat co nejvíce.

Ingredience na cuketovo-sýrovou pizzu

Na těsto, které tvoří základ slaného cuketového koláče, není potřeba žádná mouka. Nastrouhaná a vody zbavená cuketa se spojí pomocí vejce a nastrouhaného sýra, který zahřátím v troubě vytvoří kompaktní placku. Teprve po pár minutách pečení se na celistvý základ položí další ingredience a „pizza“ se dopeče.

A co použít na obložení? Jednoduše všechno, co máte rádi na klasické pizze. Někdo dává přednost čistě sýrové variaci, oblíbená je šunka včetně parmské, salám, rajčata, olivy, žampiony nakrájené na tenké plátky, červená cibule nebo kousky artyčoků. Dle libosti se základ může potřít i rajčatovou omáčkou, stejně jako je obvyklé u italského koláče.

Výborná je i varianta bez omáčky, při které po první fázi pečení potřete povrch stroužkem česneku.

Jak dostat z cukety maximum vody?

Opravdu dobře odvodněná cuketa je při přípravě slaného koláče nezbytností. Vynechá-li se tento krok, bude se základ místo opékání v troubě spíše dusit a výsledek bude rozbředlý. Jak tedy dostat z cukety co nejvíce tekutiny?

Cuketu nastrouhejte (větší a starší ještě předtím oloupejte a vydlabejte semínka), přiměřeně osolte, zamíchejte a dejte do cedníku umístěného nad mísou. Na cuketu položte malý talíř a na něj nějaký těžší předmět. O většinu práce se tak během 20-30 minut postarají fyzikální zákony.

Po uplynutí této doby z nastrouhané cukety ještě rukama vymačkejte zbytek vody, a chcete-li být opravdu precizní, použijte čisté plátýnko, ve kterém bude efekt ještě větší.

Recept na cuketovo-sýrovou „pizzu“

Tento recept je osvědčený ve formě na koláč o průměru 26 cm.

Na cuketovo-sýrovou „pizzu“ budete potřebovat 2 středně velké cukety (nebo 1 přerostlou nebo 3-4 mladé), 100 g tvrdého sýra (gouda, eidam, čedar,…), 2 vejce velikosti M, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, olej a oblíbené ingredience na obložení (např. mozzarella, šunka, rajčata, salám, olivy, žampiony,…). Jak na to?

Cukety oloupejte, podélně rozpulte a vydlabejte semínka (u mladých cuket není nutné). Nastrouhejte je nahrubo, smíchejte s přibližně půl lžičkou soli a vložte do cedníku umístěného nad mísu. Na cuketu položte talířek a na něj těžší předmět. Nechte 20-30 minut vykapat vodu a následně ještě co nejvíce vymačkejte.

Cuketu smíchejte s vejci, nastrouhaným sýrem a trochou pepře, případně přidejte oblíbené bylinky nebo koření. Hmotu rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a dnem skleničky upěchujte do roviny. Povrch zlehka potřete olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.

Povrch základu slaného koláče potřete stroužkem česneku, poklaďte dalšími ingrediencemi a pečte dalších 15 minut dozlatova.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více