Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřib kovář

papričko - my je sbíráme běžně, letos se jich docela urodilo, nikdy nám nic nebylo. Je fakt, že se snažím houby dostatečně podusit, povařit, ale sbíráme ho léta a nejen my a je to v pohodě;-)

Papriko, odborník nejsem, ale kamarádka mi dala košík hřibů a polovina z nich byly přesně takové, jak popisuješ. Taky jsem jim moc nevěřila, hlavně to rychlé modrání mi přišlo nějak divné.:-/ Manžel řekl, že to je "normální modrák", tak jsem mu z toho uvařila a v pohodě. Nic nám nebylo.
Ale ještě počkej na názor někoho kvalifikovanějšího.

Dobrý den, mám prosbu na znalce hub. Včera jsem dostala od kamarádky 3 košíky hub a mezi nimi byl i jeden statný hřib, který vypadal nějak "divně". Měl velmi tmavě hnědý klobouk, žlutou nohu s načervenalým povrchem a sytě oranžové až načervenalé výtrusnice. Při naříznutí velmi rychle "zmodral" až do téměř sytě zelené barvy a pak postupným osychání řez opět světlal. Našla jsem, že je to asi HŘIB KOVÁŘ http://www.naturfoto.cz/hrib-kovar-fotografie-1473... ... a zde píšou, že při špatném tepelném zpracování (méně něž 30 min.) mohou hrozit zažívací potíže, že může být dokonce nebezpečná a že může způsobit nepříjemnou bezesnou noc provázenou úporným zvracením.
Máte někdo, prosím, zkušenosti s touto houbou? Bojím se, abych Toníka neotrávila :-(:-(

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ hazel, před 3 hodinami

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, 30. 4. 2024 09:46

„Přání a gratulace“ Nadja, 27. 4. 2024 13:22

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více